Wanneer eenzaamheid mij definieert als persoon

Wanneer eenzaamheid mij definieert als persoon

Laatste update: 03 december, 2016

Soms kiezen we ervoor om alleen te zijn en in andere gevallen hebben we geen keus. Veel mensen zijn bang voor eenzaamheid, voor dat lege gevoel dat het met zich meebrengt, de tijd die we voor onszelf hebben.

Eenzaamheid is niet negatief, zolang het je geen slecht gevoel geeft en je er gebruik van kunt maken om jezelf beter te leren kennen. Wat gebeurt er echter wanneer eenzaamheid hetgeen is dat mij definieert als persoon? Ik kies voor eenzaamheid en dit maakt mij gelukkig. Is dit mogelijk?

“Soms laat ik mijn hoofd rusten op de schouder van de maan en vertel ik haar over die ongelukkige geliefde die eenzaamheid genoemd wordt.”

-Joaquín Sabina-

Als mensen hebben we van nature de neiging behoefte te hebben aan het gezelschap van anderen. Om relaties te hebben, om het huis uit te gaan, om andere mensen te kennen: dit zijn kenmerken die ons definiëren als persoon. Voor velen van ons kan een gebrek aan gezelschap ervoor zorgen dat we angstig en depressief worden.

Maar eenzaamheid is voor sommige mensen juist hetgeen hen definieert als persoon. Dit zijn mensen die gelukkig zijn met de keuze om alleen te zijn en die niet bang zijn voor de gevolgen die dit kan hebben. Ben jij een van die mensen?

Ik kies ervoor om alleen te zijn

Er bestaan twee vormen van eenzaamheid die erg veel van elkaar verschillen. De eerste vorm houdt in dat je jezelf isoleert van andere mensen en de tweede vorm houdt in dat je jezelf alleen voelt. Voor de eerste vorm kiezen we zelf, maar voor de tweede niet.

In dit artikel hebben we het niet over de negatieve vorm van eenzaamheid die ons van slag maakt, die ons het gevoel geeft dat er iets ontbreekt in ons leven. De eenzaamheid waar wij het over hebben, is de vorm van eenzaamheid die ons kan vervullen, een positieve vorm van eenzaamheid die ons geen pijn doet, omdat hij volledig welkom is en geaccepteerd wordt. Het is een vrije keuze.

Hand

Wanneer ik ervoor kies om alleen te zijn, dan voel ik mezelf niet alleen. Ik leef in een positieve en constructieve realiteit waarin ik kan reflecteren op dingen, mezelf beter kan leren kennen en kan genieten van wat ik maar wil.

Mensen die weten hoe ze in eenzaamheid een vervullend leven kunnen leiden, zijn vaak creatiever en lezen vaak ook meer. Waarom is dit zo? Omdat zowel lezen als creativiteit concentratie en rust vereist.

“Je kunt reizen aan de hand van de meest belonende vormen van introspectie.”

-Lawrence Durrell-

Wanneer een persoon in staat is in een gezonde staat van eenzaamheid te verkeren, wanneer hij in staat is naar zichzelf te kijken en precies weet naar wie hij kijkt, dan noemen we dit introspectie.

Introspectie helpt ons onszelf te leren kennen en dit is zeer gunstig. Jezelf leren kennen is behulpzaam voor de relaties die je opbouwt en om te begrijpen hoe je zult reageren wanneer je geconfronteerd wordt met bepaalde situaties. Meer over jezelf te weten komen is altijd zeer positief.

Eenzaamheid als iets positiefs

Meerdere studies tonen aan dat eenzame mensen vaak meer last hebben van angst, sociale fobieën, depressie en verschillende andere negatieve gevoelens die hen continu omringen.

Een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Cognitive Neuroscience stelt zelfs dat eenzaamheid een emotioneel probleem is waar een groot deel van de bevolking last van heeft en dat meerdere ernstige gezondheidsproblemen op kan wekken.

Kust

Binnen deze context verwijst het woord ‘eenzaamheid’ naar iets negatiefs. We moeten echter proberen om dit stereotype te doorbreken. Niet alle vormen van eenzaamheid zijn namelijk negatief.

We delen even een paar positieve eigenschappen die mensen die ervoor kiezen om een eenzamer leven te leiden vaak hebben:

  • Ze hebben een geweldige intuïtie.
  • Ze zijn niet bang om alleen te zijn, waardoor ze ook geen problemen hebben met afhankelijkheid.
  • Ze zijn erg creatief.
  • Ze kennen zichzelf door en door.
  • Ze kunnen zeer goed observeren.
  • Ze hebben goede vrienden, maar kunnen deze waarschijnlijk op één hand tellen.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hebben eenzame mensen heus ook vrienden, maar waarschijnlijk niet zo veel als anderen. Dit komt doordat ze veel belang hechten aan het woord ‘vriendschap’ en omdat ze weten dat dit woord niet zomaar op iedereen toepasbaar is.

Daarnaast zijn eenzame mensen erg avontuurlijk en vinden ze het leuk om nieuwe plaatsen te ontdekken. Er zijn maar zelden dingen die hen kunnen verbazen, omdat ze de neiging hebben om alles door een vergrootglas te bekijken.

Laten we daarom proberen om het idee dat eenzaamheid per definitie is slechts is uit de wereld te helpen. Als je ervoor gekozen hebt en jezelf er goed bij voelt, ga dan gerust je gang! Richt jezelf op je goede intuïtie, creativiteit en de andere observerende vaardigheden waar je waarschijnlijk over beschikt.

Ben jij een eenzaam persoon? Misschien heb je jezelf vaak een ‘zonderling’ gevoeld, maar eigenlijk bestaan er een hoop mensen die er net als jij van genieten om alleen te zijn. Voel jezelf daarom nooit slecht omdat je van je eenzaamheid geniet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.