Hoe de kleur van je muren je emoties kan beïnvloeden

Hoe de kleur van je muren je emoties kan beïnvloeden

Laatste update: 14 november, 2017

Muren zijn constructie-elementen, maar ze hebben ook een symbolische waarde in ons leven. Muren representeren een obstakel in de ruimte en metaforisch gezien herinneren ze ons eraan dat er altijd een grens is. In dit artikel zullen we kijken naar de kleuren van muren en de invloed hiervan op onze emotionele gezondheid. Kleur en gevoel zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

Als je erover nadenkt, zul je zien dat bijna iedereen een groot gedeelte van zijn leven bezig is met kijken naar de muren in zijn omgeving. Thuis, op kantoor, in een hotel en in elk ander gebouw waarin we onszelf kunnen bevinden.

“Kleur is een middel om direct invloed uit te oefenen op de ziel: Kleur is de stof, het oog is de hamer en de ziel is de piano met zijn snaren.”

-Wassily Kandinski-

Onze omgevingen hebben ongetwijfeld invloed op de manier waarop onze gedachten werken en de manier waarop onze emoties georganiseerd worden. Hoewel het misschien niet zo lijkt, spreken ook de muren tot ons.

Kleurrijke Abstract Als Symbool Voor Relatie Tussen Kleur En Gevoel

Kleur en gevoel

De perceptie van kleur is zeer subjectief. Als zodanig, bestaan kleuren niet echt. Ze worden in de hersenen gevormd nadat deze de signalen ontcijferen die het licht over objecten uitstraalt. Daarnaast kunnen kleuren, onder bepaalde emotionele toestanden, op verschillende manieren worden waargenomen.

Sommige typen depressie zorgen ervoor dat het slachtoffer om alles wat hij waarneemt een soort donkere aura ziet. Andere aandoeningen, zoals schizofrenie, kunnen het laten lijken alsof kleuren schitteren, gloeien of vervormd zijn.

Niet alleen kan ons gevoel de manier waarop we kleuren waarnemen beïnvloeden, ook andersom kunnen kleuren gevoelens veroorzaken en leiden tot bepaalde emotionele toestanden. Bewezen is dat kleuren ook invloed hebben op de gezondheid, door biochemische en hormonale processen te activeren of remmen.

De kleur van onze muren en de effecten hiervan

De kleur van onze muren is een factor die kan bijdragen aan de stimulatie of stabilisatie van onze emoties. Ideaal gesproken zouden we de kleur van onze muren vaak kunnen veranderen, om deze te laten passen bij onze emotionele staat of behoeften op verschillende momenten. Maar aangezien dit moeilijk zal gaan, is het een praktische oplossing om meerdere kleuren in dezelfde kamer te gebruiken.

Van de vier muren in een kamer, zouden er twee één kleur kunnen zijn en de andere twee een andere kleur. Of drie muren één kleur en één een andere kleur. Of elke muur een andere kleur, zolang het geheel maar esthetisch is.

Op hetzelfde moment door verschillende kleuren beïnvloed worden is in feite aangenaam en kan je humeur positief beïnvloeden. Muurschilderingen zijn tevens een interessante optie, vooral als ze natuurlijke taferelen verbeelden zoals groene velden of de zee.

Kleurrijk Interieur Dat Een Rustgevend Gevoel Opwekt Als Voorbeeld Van De Relatie Tussen Kleur En Gevoel

Emotionele effecten

Elke kleur beïnvloedt onze emoties anders. Terwijl sommige kleuren ons stimuleren, zullen andere ons kalmeren.

  • Wit. Dit is een neutrale kleur die licht weerkaatst en zorgt voor een gevoel van ruimte in een kamer. Het psychische effect dat wit veroorzaakt is rust en frisheid. Het bevordert de concentratie en zorgt ervoor dat de muren minder opvallen. Het wordt aangeraden voor mensen die zich in een emotioneel sterk verstoorde toestand bevinden.
  • Groen. Dit is een kalmerende kleur die vaak gebruikt wordt in ziekenhuizen, juist om diens effecten. Groen bevordert het gevoel van vertrouwen en welzijn. Het wordt aangeraden voor het verminderen van overmatige angst en activiteit. In kleine kamers, zou moeten worden gekozen voor een zachte kleur groen.
  • Blauw. Deze kleur brengt een gevoel van vrede en vriendelijkheid op ons over. De kleur helpt om harmonie te brengen in ruimtes waarin veel conflicten plaatsvinden. We moeten voorzichtig zijn met het aanbrengen van blauw op onze muren, omdat overdaad leidt tot apathie en een verlies van de eetlust. Het wordt geadviseerd om voor grijs-blauw of een licht turquoise kleur te kiezen.
  • Geel. Dit is een energieke kleur die helpt bij het overwinnen van angsten, het bestrijden van depressie en het vergroten van het gevoel van veiligheid. Geel wordt in het bijzonder aangeraden voor mensen die zich in een rouwproces bevinden of lijden aan melancholie. Geel zorgt voor actie en bevordert het optimisme. Alle tinten zijn geschikt.
  • Rood. Rood zou met voorzichtigheid moeten worden gebruikt. Een overdaad van deze kleur op de muren zou rusteloosheid kunnen veroorzaken en agressieve gevoelens kunnen bevorderen. Rood is stressvol, en dus kunnen we deze kleur het beste in ons interieur verwerken door gebruik te maken van kleine decoratieve elementen of door hem aan te brengen op de muren van de gang of andere plekken waar je niet al te lang hoeft te verblijven.
Vrouw Met Gekleurd Haar
Wellicht ook interessant voor jou
Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Welke kleur heeft jouw persoonlijkheid?

Onze dagelijkse werkelijkheid is omgeven met allerlei kleuren. Lees dit artikel om erachter te komen welke kleur het beste past bij jouw persoonlij...