Verdriet gaat weg als je ernaar luistert

Verdriet gaat weg als je ernaar luistert
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Verdriet door je lichaam voelen stromen, is een natuurlijk fenomeen. Je voelt hoe het je geest verstikt en je worstelt om eraan te ontkomen. Velen van ons proberen echter te onderdrukken wat ze voelen in een poging er vanaf te komen. Dit maakt de situatie niet alleen erger, maar het leidt er ook toe dat hun verdriet zich in hun gedachten nestelt en zich ermee voedt. Verdriet gaat weg, maar alleen als je het onder ogen komt.

De maatschappij heeft ons geleerd dat dit is hoe we zouden moeten handelen. Een kunstmatig ‘zouden moeten’. We proberen onze emoties onder controle te houden. De maatschappij zegt ons dat lachen bijvoorbeeld iets goeds is. Het is een teken van vreugde. Maar het is dan wel weer irritant en ongewenst wanneer je te hard of te schel lacht, omdat je dat zo wilt of omdat je je niet kunt inhouden.

Als dit zo is voor positieve emoties, dan zouden negatieve (huilen, depressief zijn) zeker moeten worden vermeden. Deze beperking wordt tot in zulke extremen doorgevoerd, zelfs wanneer we in ons eigen huis zijn en niemand om ons heen hebben, dat we het lastig vinden om onze emoties te uiten.

Het is goed om soms verdrietig te zijn, of gebroken te zijn. Het is oké om niet altijd die opgewekte persoon te zijn die iedereen wilt dat je bent. Het is oké om niet altijd met iedereen te willen praten. Het is oké om je hart te laten huilen tot er geen tranen meer over zijn. Het is goed om mens te zijn.

– Anoniem –

Man met witte ballonnen die weet: verdriet gaat weg als je het accepteert

Waarom heeft verdriet zich in je leven genesteld?

Verdriet kan om verschillende redenen verschijnen: een ontslag, een relatiebreuk, een financiële aderlating of zelfs een onverwachte ziekte. Dit zijn normale en veelvoorkomende situaties. Gewoner dan we zouden willen. Het probleem ontstaat wanneer we de emoties niet goed onder controle houden, ofwel door onwetendheid ofwel door bewuste ontkenning. Als we de emoties niet controleren, is het niet langer een emotie, maar wordt het een status met wortels die erg diep reiken.

Daarom kan verdriet zich dus in ons leven nestelen. Als we niet in staat zijn het te observeren en te ontdekken wat het ons probeert te vertellen, zal het altijd aanwezig blijven. Laten we wat voorbeelden bekijken:

  • Het verdriet dat ontstaat na een relatiebreuk is een natuurlijk onderdeel van het rouwproces. Het voelen en ervaren, helpt ons om de pagina om te slaan en verder te gaan.
    Als het ontstaat door een ziekte, kan verdriet ons helpen om ons bewust te worden van onze kwetsbaarheid. Het herinnert ons eraan rustig aan te doen en naar ons binnenste te kijken.
  • Bij financieel verlies kan verdriet zorgen dat we even stilstaan en onze opties overwegen. Misschien vinden we wel een oplossing die we eerder over het hoofd zagen.
  • Verdrietig zijn, kan een mogelijkheid bieden om even te pauzeren en te reflecteren op wat je overkomt. Bovenal kan het je helpen om datgene te waarderen wat je eerst voor lief nam. Als verdriet ons echter volledig opslokt, als we slechts een stap zijn verwijderd van depressie en het niet meer los kunnen laten, moeten we opstaan en in actie komen.

Een verdrietige ziel kan je veel sneller doden dan welke ziektekiem dan ook.

– John Steinbeck –

Vrouw in de zee die zich overweldigd voelt door verdriet

Verdriet gaat weg: slimme strategieën om verdriet van je af te schudden

Als je van het verdriet af wilt dat je neerslachtig maakt en ervoor zorgt dat je elke ochtend met een grimas vol teleurstelling opstaat in plaats van met een glimlach, van het verdriet dat je het gevoel geeft alsof je leven geen zin heeft, dan moet je enkele strategieën toepassen.

De belangrijkste zijn het accepteren van je verdriet en de manier waarop dit zich manifesteert, zoals huilen of introspectie. Het is nutteloos om het binnen te houden of te verwerpen. Je moet accepteren dat je verdrietig bent en bovenal jezelf toestaan om je verdriet te uiten. Het maakt niet uit of je huilt, jammert, in tranen uitbarst. Die dingen zijn nodig. Emotionele verlichting bereik je niet als je muren bouwt om je verdriet in te sluiten.

Huilen geeft vrede. Het is een manier om voor jezelf te zorgen. Als je je overrompeld voelt door verdriet dat gewoon niet weg wil gaan, zoek dan naar andere manieren om voor jezelf te zorgen. Ga sporten, eet gezond, ga uit met vrienden. Kortom: de strijd is niet verloren. Beetje bij beetje kun je kleine veranderingen doorvoeren om jezelf weer op gang te helpen en je te motiveren.

Tot slot is het de moeite waard om je interne motivatie, die wens om ondanks de mogelijke uitkomst toch je best te doen, weer terug te vinden. Dit betekent dat als je iets moet doen dat je niet wilt, je het toch doet. Je kunt ook mindfulness proberen, een erg prettige activiteit die je zal helpen je beter te voelen en alles in een nieuw perspectief te zien.

Als laatste opmerkingen willen we je nog meegeven dat de sleutel is om een professional in de arm te nemen als je de pijn niet meer aankunt, als je je zo overdonderd voelt en geen weg meer kunt vinden om eraan te ontsnappen. Hoewel je misschien denkt dat je situatie nooit zal veranderen, maakt elke storm uiteindelijk weer plaats voor prachtige zonnestralen.

De regen valt omdat de wolk het gewicht niet langer kan dragen. Tranen vallen omdat ons hart de pijn niet langer kan dragen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.