Negen tips voor spreken in het openbaar

Negen tips voor spreken in het openbaar
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Spreken in het openbaar is iets wat we op een gegeven moment waarschijnlijk allemaal zullen moeten doen. Het kan op academisch niveau zijn, tijdens onze studie, of in een professionele situatie.

Deze situaties hebben de neiging om angst uit te lokken, soms zozeer dat het ons volledig overrompeld. Wat kunnen we dan doen? Er zijn een heleboel tips die je kunt volgen om je gevoelens onder controle te houden wanneer je voor een groot publiek moet spreken… blijf lezen om ze te ontdekken!

“Als je briljant genoeg over een onderwerp kunt praten, kun je de troostende illusie wekken dat het onderwerp onder de knie is.”

-Stanley Kubrick-

Spreken in het openbaar vereist voorbereiding

Als je angst wordt aangewakkerd wanneer je in het openbaar moet spreken, wordt het een kracht die tegen je werkt. Maar als je alleen maar een beetje ongerust bent over de gedachte van het spreken in het openbaar, kan dat je eigenlijk dwingen om je toespraak beter voor te bereiden. De eerste tip om in gedachten te houden is het voorbereiden van je presentatie.

Om dit te doen, moet je de tijd die je hebt om je voor te bereiden en te oefenen vaststellen. Je kunt je tijd verdelen en blokken van tijd besteden aan de voorbereiding.

“Een goed voorbereide toespraak is al negen tiende geleverd.”

Dale Carnegie

Ons tweede advies is dat de toespraak duidelijk en voor het publiek makkelijk te volgen moet zijn. Je moet duidelijk zijn over het doel dat je wilt bereiken en wie je publiek zal vormen. Op deze manier kun je de juiste structuur en middelen kiezen om je presentatie te houden. Het publiek bepaalt het beginpunt en het niveau dat je kunt bereiken.

Ten derde, om succesvol te zijn, moet je oppassen dat je je presentatie niet woord voor woord opleest. Hoe je dit? Door het ontwikkelen van adequate ondersteuning, zoals een schets of korte aantekeningen. Dit kan zelfs een audiovisuele presentatie zijn die je toespraak begeleidt.

Voorbereiding

Oefen, oefen, oefen

Wat je kunt doen om je presentatie te verbeteren houdt daarmee niet op. Als je je materiaal eenmaal goed hebt voorbereid, moet je beginnen met oefenen. Dit is de vierde stap, het repeteren van je presentatie thuis. Ja, hardop. Op die manier kun je horen wat er verbeterd moet worden voordat je het aan je publiek voorlegt.

Je moet echter niet alleen thuis oefenen. Een vijfde tip is om naar de plaats te gaan waar je de presentatie gaat houden en het daar gaat oefenen. Dit helpt je om je angst te beheersen door jezelf vertrouwd te maken met de plaats waar de presentatie zal plaatsvinden. Bovendien kun je zo controleren of er voldoende apparatuur beschikbaar is en of je weet waar je moet binnenkomen en de kamer verlaten.

De ruimte waar je moet spreken verkennen

Hierna is er maar één ding dat je kunt doen voordat je je presentatie houdt: ontspannen. Het in praktijk brengen van een aantal ontspanningstechnieken zoals ademhalingstechnieken zal je helpen ervoor te zorgen dat zenuwen niet de overhand zullen krijgen. Die zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je je presentatie vergeet. Door te ontspannen zorg je ervoor dat je ook de belangrijkste punten van je toespraak niet vergeet.

Het moment is aangebroken – wat doe je als je in het openbaar spreekt?

Als je eenmaal met je presentatie bent begonnen, is het belangrijk om nog meer strategieën in gang te zetten. De zevende tip die we te bieden hebben is dat je aandacht moet besteden aan visueel contact. Het is uiterst belangrijk om te kijken naar de aanwezigen, zonder je blik vast te zetten op een enkele persoon of een bepaald punt in de kamer, in ieder geval tijdens momenten van pauzeren. Ook moet je geen conclusies trekken over hoe het publiek je beoordeelt aan de hand van hun gezichten, want dat zal je nerveuzer maken.

“Soms praten we veel maar zeggen we weinig. Om meer uit te drukken, is het beter om meer te denken.”

-Honore de Balzac-

Het is nuttig om ons te concentreren op wat we zeggen. Hoe? De achtste tip die je presentatie succesvol maakt is non-verbale communicatie. Om de aandacht van het publiek te behouden, is het belangrijk dat je volume, snelheid en toon op een middelmatig niveau blijven met subtiele variaties.

De negende tip die je zal helpen om de aandacht van het publiek vast te houden en de kunst van het spreken in het openbaar onder de knie te krijgen, is humor te gebruiken om een glimlach uit te lokken bij je publiek. Geen gelach, we willen niet teveel afleiden van de informatie. Vergeet ook niet dat we allemaal fouten maken, dus als je iets verkeerd zegt of je iets niet kunt herinneren, kun je het gewoon naast je neerleggen en doorgaan met je presentatie… Ga ervoor! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Becerra M. La habilidad de hablar en público. Una experiencia formativa con estudiantes universitarios. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado [Internet]. 2017 [Consultado 30 mar 2022]; 20(3):117-129. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=217052050009
  • Orejudo S, Nuño J, Ramos T, Herrero M, Fernández T. El desarrollo de la competencia para hablar en público en el aula a través de la reducción de la ansiedad ante esta situación. Estudio previo. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado [Internet]. 2005 [Consultado 30 mar 2022]; 8(1):1-6. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=217017146005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.