Negatieve emoties accepteren: maakt het je gelukkiger?

Hoewel het onaangenaam is om negatieve emoties te ervaren, kan het zeer gunstig zijn voor je gezondheid en welzijn om ze gewoon te leren accepteren.
Negatieve emoties accepteren: maakt het je gelukkiger?

Laatste update: 23 oktober, 2019

Het is niet prettig om negatieve emoties te ervaren. Het kan zelfs ronduit pijnlijk zijn, vooral als je bedenkt dat je hersenen zijn ontworpen om te streven naar plezier en pijn te voorkomen. Negatieve emoties accepteren kan daarom erg ingewikkeld zijn. Hoe moeilijk het echter ook is, het kan wel een zeer positief effect hebben op je gevoel van welzijn.

Mensen hebben vaak de neiging om negatieve emoties zoals angst, verdriet of woede te onderdrukken. Het probleem is dat het onderdrukken van deze emoties schadelijke en langdurige fysieke en mentale gevolgen kan hebben.

Het uit de weg gaan, onderdrukken of afwijzen van emoties zorgt er namelijk niet voor dat ze verdwijnen. Eerder juist het tegenovergestelde. Als je ze probeert te negeren, stapelen ze zich namelijk en veroorzaken ze uiteindelijk vaak alleen maar nog meer pijn.

Leren om op een constructieve manier met negatieve emoties om te gaan, kan je daarom helpen om te groeien. Dit proces maakt het weer mogelijk om je doelen te bereiken, gezondere relaties met anderen aan te gaan en jezelf beter te leren kennen. Laten we hier eens iets dieper op ingaan.

Droevige vrouw die bij een raam staat

Negatieve emoties accepteren zonder oordeel

Woede, angst en verdriet zijn emoties die de meesten van ons regelmatig ervaren. Deze emoties vertellen je niet alleen iets over jezelf en je behoeften, maar ze kunnen ook veel stress en angst veroorzaken als je ze niet goed beheert. Dit is de reden waarom mensen vaak geneigd zijn om ze te vermijden of te negeren.

De waarheid is echter dat negatieve emoties gezond kunnen zijn. Omgaan met deze emoties zonder ze te ontkennen of te beoordelen kan zelfs veel beter zijn dan ze te negeren.

Leren omgaan met negatieve emoties is moeilijk. Dit houdt namelijk in dat je de emoties moet analyseren en moet nadenken over wat ze je proberen te vertellen. Het betekent echter niet dat je ze de boel volledig moet laten overnemen. In plaats daarvan betekent het dat je je ervan bewust moet zijn en moet begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt.

Omgaan met negatieve emoties betekent ze onder controle houden zonder te ontkennen wat je voelt.

Het verschil tussen acceptatie en lijden

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het verschil tussen het accepteren van negatieve emoties die lijden veroorzaken en zelfopgelegd lijden.

Acceptatie hangt nauw samen met balans. Het bereiken van evenwicht is moeilijk in de westerse wereld, omdat er veel nadruk wordt gelegd op de noodzaak om altijd gelukkig te zijn.

Dit is een onrealistische verwachting die van invloed kan zijn op je psychologisch welzijn. Het uiteindelijke doel is dus om een balans te vinden tussen positiviteit en negativiteit, omdat dit de tevredenheid in je leven kan herstellen.

Dit proces kost echter de nodige tijd en inzet. Negatieve emoties accepteren is nu eenmaal niet eenvoudig. Net als elke andere cognitieve gewoonte, is het echter een vaardigheid die je met tijd en oefening kunt ontwikkelen en perfectioneren.

Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.

-Boeddha-

Strategieën om negatieve emoties te beheersen

Deskundigen op dit gebied hebben verschillende strategieën ontwikkeld om negatieve emoties te accepteren en te verwerken. TEARS HOPE is er een waar Ceri Sims in haar onderzoek naar haar verwijst en die behoorlijk populair is geworden.

TEARS

  • T – Teach and learn (onderwijs en leer). Deze strategie omvat werken aan zelfbewustzijn en leren over je lichaam en geest en hoe deze reageren op verschillende emotionele toestanden. Dit maakt het makkelijker om te begrijpen wanneer je boos bent en waarom. Het maakt het ook makkelijker om de signalen te interpreteren die je lichaam naar je hersenen stuurt.
  • E – Express and enable sensory and embodied experiences (druk uit en maak zintuiglijke en belichaamde ervaringen mogelijk). Deze techniek houdt in dat je innerlijke openheid en nieuwsgierigheid aanmoedigt om de acceptatie van wat er in je dagelijkse leven gebeurt te vergroten.
  • A – Accept and befriend (accepteer en raak bevriend). Je moet je zelfmededogen vergroten en werken aan meer tolerantie voor frustratie.
  • R – Re-appraise and re-frame (hervat en hervorm). Deze techniek houdt in dat je dingen anders leert zien. Cognitieve gedragsoefeningen zijn perfect voor deze strategie.
  • S – Social support (sociale ondersteuning). Je zou moeten werken aan je gevoel van verbondenheid met andere mensen en je mate van zelfmededogen. Tijd en energie investeren in je relaties is ook belangrijk. Meditatie en mindfulness kunnen hier erg handig zijn.
Vrouw mediteert op de top van een berg

HOPE

  • H – Hedonic well-being/happiness (hedonistisch welzijn/geluk). Onderzoek op dit gebied toont aan dat het handhaven van een verhouding van 3:1 van positieve tot negatieve emoties zeer gunstig kan zijn. Dat betekent dat het belangrijk is om elke dag positieve ervaringen te hebben. Je moet je concentreren op gelukkige herinneringen en genieten van je succes. Hierdoor vergroot je namelijk de hoeveelheid tijd die je met een positieve mentale gemoedstoestand doorbrengt, wat dient ter compensatie van de negatieve emoties die je ervaart.
  • O – Observe and attend to (observeer en schenk aandacht aan). Deze techniek is gericht op het beoefenen van mindfulness en het leren om niet zoveel aandacht te besteden aan dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn.
  • P – Physiology and behavioral changes (fysiologie en gedragsveranderingen). Het is productief en voordelig om je te focussen op ontspanning, ademhalingsoefeningen en zelfzorg.
  • E – Eudaimonia (eudaimonie) Dit laatste element heeft betrekking op gevoelens van authenticiteit en de noodzaak om te vechten voor je persoonlijke doelen in je leven.

Door je negatieve emoties te accepteren, voel je je beter

De meeste zorgverleners zijn het erover eens dat het accepteren van negatieve emoties zonder oordeel een van de beste manieren is om je mentale welzijn te verbeteren. Bijgevolg raden de meeste psychologen aan te leren hoe je ze kunt beheersen.

Iris Mauss, collega professor psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, legt uit dat mensen die hun negatieve emoties accepteren, de neiging hebben er minder van te ervaren. Dat leidt tot een betere psychologische gezondheid.

Bovendien geeft onderzoek aan dat mensen die minder last hebben van hun negatieve emoties, de neiging hebben om hogere niveaus van geluk en tevredenheid te ervaren dan mensen die zich slecht voelen over het feit dat ze zich slecht voelen.

Zoals je kunt zien, is het accepteren van je negatieve emoties en eraan werken cruciaal voor je geestelijke gezondheid en welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cacioppo JT, Gardner WL, Berntson GG. El sistema de afecto tiene componentes de procesamiento paralelos e integrativos: la forma sigue la función. Revista de Personalidad y Psicología Social. 1999; 76 (5): 839-855.
  • Cámaras R, Gullone E, Allen NB. Regulación emocional plena: una revisión integradora. Revisión de la psicología clínica. 2009; 29 (6): 560–572.
  • Sims, C. (2017). Second wave positive psychology coaching with difficult emotions: Introducing the mnemonic of ‘TEARS HOPE’. The Coaching Psychologist, 13(2), 66-78.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.