Zes merkwaardige feiten over nachtbrakers

Degenen die naar bed gaan en laat wakker worden, worden vaak oneerlijk behandeld. In dit artikel vertellen we je hoe deze trend hun leven beïnvloedt.
Zes merkwaardige feiten over nachtbrakers
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 17 oktober, 2023

Heb je een hekel aan vroeg opstaan? Ben je ‘s nachts actiever en productiever? Heb je de neiging om je routinetaken uit te voeren als het grootste deel van de bevolking al slaapt? Als dat zo is, ben je waarschijnlijk een nachtbraker en heb je je waarschijnlijk je hele leven lang nogal beoordeeld gevoeld door je omgeving.

Mensen hebben je misschien zelfs bestempeld als lui, chaotisch of ongeorganiseerd. Dat komt omdat er van ons allemaal wordt verwacht dat we ons aanpassen aan een dagindeling. Maar misschien is het tijd om wat meer te weten te komen over nachtbrakers.

Naar schatting heeft ongeveer 20 procent van de mensen dit chronotype. Met andere woorden, ze bereiken hun maximale energiepunt als het donker is. Bovendien hebben ze grote moeite om ‘s ochtends vroeg te functioneren.

In feite vechten ze hun hele leven tegen hun eigen neigingen om zich aan te passen aan het ritme van de maatschappij en worden ze misschien zelfs gezien als buitenbeentjes. Maar wat weten we eigenlijk echt over deze groep individuen?

Een nachtbraker zijn is geen keuze

Veel mensen denken dat nachtbrakers ervoor kiezen om een slaapschema te hebben dat niet in de pas loopt met de sociale norm. Ze denken dat ze de wil missen om te gaan slapen en vroeg op te staan. Dit is echter niet zo eenvoudig.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het chronotype voor een groot deel genetisch bepaald is. Deze mensen worden dus geboren met een aanleg om deze nachtelijke neiging te manifesteren.

Daarnaast hebben sommige onderzoeken ontdekt dat er zelfs een genetische mutatie is die sterke effecten heeft op slaappatronen. Bij degenen die deze mutatie vertonen, wordt de cyclus langer. Dit betekent dat de persoon pas ver in de vroege uurtjes in slaap kan vallen.

Bovendien hebben ze er last van als ze gedwongen worden eerder wakker te worden dan ze zouden willen. Uiteindelijk is het geen vrijwillige keuze, maar een biologische bepaling.

Man werkt 's nachts

 

Ze krijgen vaak de diagnose vertraagd slaapfasesyndroom

Het feit dat het chronotype van persoon tot persoon verschilt, kan in de oudheid een evolutionair voordeel zijn geweest. Toen mensen bijvoorbeeld in kleine stammen leefden, moesten ze ervoor zorgen dat er altijd iemand wakker en alert was op elk moment van de dag en de nacht.

Tegenwoordig volgt de maatschappij echter een uitgesproken dagritme, waardoor nachtbrakers zich niet kunnen aanpassen en daar ernstige gevolgen van ondervinden. Vaak wordt bij hen zelfs het zogenaamde vertraagde slaapfasesyndroom vastgesteld. Dit betekent dat ze enkele uren later in slaap moeten vallen en opstaan dan volgens de sociale conventies wenselijk is.

Als deze mensen hun eigen slaapschema mogen kiezen, genieten ze van voldoende rust in kwantiteit en kwaliteit. Als ze echter tegen hun natuurlijke neiging in moeten gaan, hebben ze last van ongemak en moeilijkheden. Deze symptomen zijn vaak ernstig genoeg om de proporties van een stoornis te bereiken.

Nachtbrakers kunnen langer mentaal alert blijven

We denken over het algemeen dat vroege vogels energieker en productiever zijn. Toch is dit niet helemaal waar.

In feite, als we het hebben over het aantal uren dat iemand alert en mentaal lenig kan blijven, winnen de nachtbrakers. Bovendien hebben sommige onderzoeken (Engelse link) aangetoond dat nachtbrakers na tien uur waken een grotere hersenactivatie vertonen in de gebieden die met aandacht te maken hebben.

Ze halen betere scores in intelligentietests

We weten al lang dat er meerdere intelligenties bestaan. En dat de capaciteiten van elk individu verschillen. Studies (Engelse link) tonen echter aan dat nachtbrakers bij tests die de algemene intelligentie meten (de zogenaamde G-factor), hogere scores halen dan hun tegenhangers in de ochtend.

Ondanks dit voordeel in intelligentie en het feit dat hun inductief redeneervermogen superieur lijkt te zijn, hebben nachtbrakers de neiging om slechtere academische en werkprestaties te leveren.

De reden hiervoor is dat ze gedwongen worden om te presteren in hun minder functionele uren. Bovendien lijden ze aan een aanzienlijk slaaptekort. Hierdoor kunnen ze niet optimaal presteren.



Nachtbrakers zijn creatiever

In aanvulling op het bovenstaande lijken nachtbrakers creatievere mensen te zijn. Ze gebruiken zelfs meer lateraal denken dan ochtendmensen. Met andere woorden, ze zijn in het voordeel als het gaat om het vinden van alternatieve oplossingen en het toepassen van verschillende en originele gezichtspunten.

Nachtbrakende vrouw

Ze worden vaker ziek

Maar niet alles is positief. Onderzoek heeft aangetoond dat nachtbrakers vatbaarder zijn voor diabetes, obesitas, stress en psychologische en neurologische aandoeningen. Ze hebben zelfs tien procent meer kans om eerder te sterven dan vroege vogels.

Nogmaals, dit is nauw verbonden met hun onvermogen om zich aan te passen aan schema’s, wat leidt tot onvoldoende slaap van lage kwaliteit, slechte voeding en slechtere levensgewoonten.

Ondanks al het bovenstaande mogen we niet vergeten dat er individuele verschillen bestaan. De gepresenteerde bevindingen zijn inderdaad algemeenheden. Daarom bepalen ze niet de kwaliteiten of prestaties van alle mensen.

Zo zijn niet alle vroege vogels minder creatief en hebben niet alle nachtbrakers meer kans om ziek te worden. In feite hangt het allemaal af van individuele omstandigheden op zowel genetisch als omgevingsniveau.

Maar misschien helpen de voorgaande resultaten ons opnieuw na te denken over de noodzaak om ieders chronotype te respecteren zonder te oordelen. Dit zou helpen om de samenleving flexibeler te maken, zodat elk individu zijn maximale ontwikkeling kan bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jones, C. R., Huang, A. L., Ptáček, L. J., & Fu, Y. H. (2013). Genetic basis of human circadian rhythm disorders. Experimental neurology243, 28-33.
  • Maierova, L., Borisuit, A., Scartezzini, J. L., Jaeggi, S. M., Schmidt, C., & Münch, M. (2016). Diurnal variations of hormonal secretion, alertness and cognition in extreme chronotypes under different lighting conditions. Scientific reports6(1), 1-10.
  • Piffer, D., Ponzi, D., Sapienza, P., Zingales, L., & Maestripieri, D. (2014). Morningness–eveningness and intelligence among high-achieving US students: Night owls have higher GMAT scores than early morning types in a top-ranked MBA program. Intelligence47, 107-112.
  • Wang, S. C., & Chern, J. Y. (2008). The ‘Night Owl’Learning Style of Art Students: Creativity and Daily Rhythm. International Journal of Art & Design Education27(2), 202-209.
  • Knutson, K. L., & Von Schantz, M. (2018). Associations between chronotype, morbidity and mortality in the UK Biobank cohort. Chronobiology international.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.