Vijf tips voor een goede nachtrust

Na een lange werkdag is er geen troostrijker gevoel dan in de beslotenheid van je slaapkamer je ogen te sluiten en de hele nacht door te slapen.
Vijf tips voor een goede nachtrust

Laatste update: 21 april, 2023

Rust is een vitaal onderdeel van het menselijk leven en beïnvloedt direct ons fysieke en emotionele welzijn. Een goede nachtrust helpt je namelijk niet alleen je energie op te laden en je stemming te reguleren. Het vermindert ook je gevoelens van stress en angst. In dit artikel geven we je enkele nuttige tips voor een goede nachtrust.

Het aanhouden van een evenwichtig dieet, voldoende lichaamsbeweging en slaap zijn enkele van de basisprincipes die je lichaam nodig heeft om optimaal te presteren. Gebrek aan slaap of slaap van slechte kwaliteit kan zelfs een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid en het risico op het ontwikkelen van problemen als depressie, angst, vermoeidheid en prikkelbaarheid vergroten.

Tips voor een goede nachtrust

Een geschikte slaapomgeving maakt een enorm verschil als het tijd is om naar bed te gaan. Het is inderdaad essentieel dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. Dit is niet alleen om je lichaam te helpen herstellen en zich op te laden om energiek alle uitdagingen van de komende dag aan te gaan, maar ook om je geest leeg te maken en positief wakker te worden.

Hier zijn vijf tips voor een goede nachtrust.

1. Creëer een rustige en donkere ruimte in je slaapkamer

Er gaat niets boven slapen op een schone plek, zonder lawaai en weinig verlichting om je te helpen ontspannen. In feite beweert onderzoek (Engelse link) dat blootstelling aan kunstlicht een verstoring van het circadiane systeem in het lichaam veroorzaakt.

Na verloop van tijd verslechtert dit de gezondheid in het algemeen, doordat de afscheiding van melatonine (het slaaphormoon) wordt onderdrukt, wat leidt tot het onthouden van rust.

Daarom moet je proberen lawaai en licht te beperken, zowel binnen als buiten, en elke nacht de aanbevolen acht uur slaap te krijgen. Om dit te bereiken kun je gebruik maken van verduisteringsgordijnen, slaapmaskers, witte ruis of oordopjes om afleidingen te helpen blokkeren.

2. Stel een routine in voor slapen en wakker worden

Slapende vrouw

Je lichaam past zich instinctief aan je eigen gewoonten aan. Daarom is het belangrijk om een routine te bepalen met specifieke tijden om ‘s nachts te gaan slapen en ‘s morgens wakker te worden. Dit helpt je interne klok te reguleren. Bovendien maakt dit het makkelijker voor je om in slaap te vallen als het bedtijd is.

Je moet ook proberen te investeren in een goed kussen en een matras. Beiden moeten passen bij jouw behoeften en voorkeuren bij het slapen gaan. Houd er rekening mee dat te harde of te zachte matrassen de kwaliteit van de slaap kunnen aantasten.

Ook kunnen ze pijn in het lichaam veroorzaken. Zorg er dus voor dat je investeert in producten van goede kwaliteit om voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen.

3. Handhaaf een koele en aangename temperatuur

De optimale slaapkamertemperatuur kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren. In de regel ligt die echter tussen 18-20°C. Het is goed te bedenken dat een te koude of te warme omgeving ervoor zorgt dat je niet tot rust kunt komen. Het zorgt er ook voor dat je niet de hele nacht in slaap kunt blijven.

Ook geeft je lichaam tijdens het slapen warmte en zweet af. Dit kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden als de omgevingstemperatuur niet geschikt is. Indien nodig kun je kiezen voor ventilatoren om te zorgen voor een constante luchtstroom of voor airconditioning als de winter en de regen de temperaturen doen laten.

4.Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapen gaan

Uitgeputte man

Meerdere onderzoeken (Engelse link) hebben aangetoond dat stoffen als alcohol de hersenen urenlang actief kunnen houden en nachtelijke ontwakingen kunnen veroorzaken die een goede nachtrust verhinderen. Dit kan uiteindelijk leiden tot diepe slapeloosheid, overmatige slaperigheid overdag en een verstoorde slaaparchitectuur.

Daarom is het aan te raden het drinken van koffie, thee, frisdrank, cocktails of alcohol in welke vorm dan ook te vermijden als je een goede nachtrust wilt. Als je nog steeds heel moeilijk in slaap valt, zou je met je huisarts kunnen overleggen over de mogelijkheid om een multivitaminesupplement te nemen dat rijk is aan melatonine of magnesium.

5. Beperk je blootstelling aan schermen

Blootstelling aan blauw licht van de schermen van elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets en televisies, kan de melatonineproductie verstoren. Dat kan het je moeilijk maken om te slapen. Daarom moet je het gebruik van deze schermen minstens een uur voor het slapengaan beperken. Probeer bovendien, indien mogelijk, geen tv in de slaapkamer te hebben, want die kunnen afleiden.

In plaats van elektronische apparaten te gebruiken, zou je een boek kunnen lezen of naar zachte muziek kunnen luisteren. Je kunt ook andere ontspannende activiteiten doen die je helpen je los te koppelen van je dagelijkse bezigheden.

Dit zal je helpen je voor te bereiden op de slaap. Door je blootstelling aan schermen te beperken, verbeter je de kwaliteit van je slaap en vergroot je je algehele geestelijke gezondheid en welzijn.

Volg deze tips voor een goede nachtrust

Ten slotte is goed slapen essentieel als je wilt genieten van een gezonder en gelukkiger leven. Zoals we al gezegd hebben, moet je, om een hoogwaardige en rustgevende slaap te ervaren, een geschikte omgeving voor rust creëren. Dit omvat een comfortabel bed, een koele en ontspannende omgeving, en voldoende verlichting.

Beperk ook, naast het instellen van een regelmatige routine, je blootstelling aan schermen. Vermijd bovendien cafeïne- en alcoholgebruik een paar uur voor het slapen gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hosker DK, Elkins RM, Potter MP. (2019). Promoting Mental Health and Wellness in Youth Through Physical Activity, Nutrition, and Sleep. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2019 Apr;28(2):171-193. doi: 10.1016/j.chc.2018.11.010. Epub 2019 Feb 6. PMID: 30832951.
  • Scott AJ, Webb TL, Martyn-St James M, Rowse G, Weich S. (2021). mproving sleep quality leads to better mental health: A meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Med Rev. 2021 Dec;60:101556. doi: 10.1016/j.smrv.2021.101556. Epub 2021 Sep 23. PMID: 34607184; PMCID: PMC8651630.
  • Thakkar MM, Sharma R, Sahota P. (2014). Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol. 2015 Jun;49(4):299-310. doi: 10.1016/j.alcohol.2014.07.019. Epub 2014 Nov 11. PMID: 25499829; PMCID: PMC4427543.
  • Touitou Y, Reinberg A, Touitou D. (2017). Association between light at night, melatonin secretion, sleep deprivation, and the internal clock: Health impacts and mechanisms of circadian disruption. Life Sci. 2017 Mar 15;173:94-106. doi: 10.1016/j.lfs.2017.02.008. Epub 2017 Feb 16. PMID: 28214594.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.