De geur van koffie verbetert cognitieve functies

oktober 23, 2019

De geur van koffie is een genot, en tegelijkertijd stimuleert het ons. Niets is meer troostend dan om ’s ochtends de geur van koffie in je op te nemen. Het is een genot voor alle zintuigen, onze smaakpapillen en onze hersenen.

Een onderzoek suggereert zelfs dat deze geur in staat is om ons te motiveren en onze cognitieve processen te verbeteren. Het kan zelfs helpen om onze stemming te verbeteren!

De meeste mensen hebben dit minstens één keer in hun leven meegemaakt. Het volstaat om het pak te openen, of de koffie die erin zit nu heel of gemalen is. De aangename geur komt omhoog en dringt tot je door. We houden van die geur en die fluweelachtige diepgang die onze fantasie en herinneringen aanspreekt.

Onder de vele luxes waar de tafel over beschikt…kan koffie als een van de meest waardevolle worden beschouwd. Het wekt vrolijkheid op zonder dronkenschap; en de aangename stroom van geesten die het veroorzaakt…wordt nooit gevolgd door verdriet, smacht of zwakheid.”

-Benjamin Franklin-

Onze wijze hersenen geven ons deze zeer suggestieve ervaringen. De geur van koffie gaat van de hersenstam rechtstreeks naar het limbisch systeem, tot aan de gebieden waar emoties en herinnering plaatsvinden.

De geur van koffie verbetert onze cognitieve prestaties niet noodzakelijkerwijs omdat het ons superkrachten geeft. Het beïnvloedt simpelweg onze emoties en ons welzijn met een placebo. Dit is zonder twijfel een idee dat de moeite van het verkennen waard is.

Man drinkt koffie

Onze hersenen houden van koffie

Vaak wordt er gezegd dat er geen plek is die zo vol ideeën zit als de binnenkant van een kopje koffie. Schrijvers, studenten, filosofen en alle anderen die het ’s ochtends of ’s avonds drinken zullen je hetzelfde vertellen.

Ook was deze drank een favoriet bij verschillende historische figuren. Napoleon was een van hen. Hij dronk voor elke strijd koffie, ondanks de effecten op zijn maag.

Cafeïne is een van de alkaloïden waar onze hersenen het meest van houden. Het is een natuurlijke stimulans voor het zenuwstelsel. De effecten treden in werking 15 minuten nadat je het hebt ingenomen, en kunnen tot wel zes uur aanhouden.

Het is prachtig vanwege de moleculaire structuur. Cafeïne is in staat om adenosinereceptoren te blokkeren, die moleculen die slaperigheid of uitputting veroorzaken.

Toch valt er nog veel meer te zeggen over koffie. Het helpt ons niet alleen om ’s morgens wakker en alert te blijven en zelfs om ons werk beter te doen. Het kan ook een aangenaam gevoel geven als we het drinken.

We kunnen dopamine bedanken voor deze sensatie. Deze neurotransmitter provoceert een staat van activering, van welzijn en motivatie. Het is echter ook verantwoordelijk voor de koffieverslaving.

De geur van koffie

Een onderzoek dat dit jaar is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Environmental Psychology onthulde iets interessants over koffie. De geur van koffie verbetert onze cognitieve vaardigheden.

Met andere woorden, het optimaliseert aandacht, analytisch en probleemoplossend vermogen, en ons werk of onze academische prestaties. Dit alles lijkt misschien magisch, maar dokter Adriana Madzharov legde uit dat het een merkwaardig geval van het placebo-effect is.

Koffie is een balsem voor het hart en de geest.

-Giuseppe Verdi-

Onderzoekers konden aantonen dat alleen al door de geur van koffie in een ruimte 90% van de mensen die daar zijn, welzijn ervaren. Wat we ook al weten is dat onze hersenen van koffie houden. Cafeïne stimuleert het en genereert een gevoel van genot. De geur van cafeïne kan dit alles activeren door de weg die het aflegt tussen de hersenstam en het limbisch systeem.

Het placebo-effect heeft een grote macht over het menselijk lichaam. Volgens deskundigen is dit met name het geval wanneer het wordt veroorzaakt door de reukzin.

Dit is een hersenbron die sterk onderbenut is, terwijl het in feite een directe verbinding is met emoties en geheugen. Het is een effectieve passage die in staat is om ons te inspireren, te kalmeren of juist te activeren, en om onze aandacht en creativiteit te verbeteren.

Vrouw met een kop koffie

Ervaar het leven met je reukzin

Beroemde schrijfster en politiek activiste Helen Keller verloor haar zicht en gehoor toen ze 19 maanden oud was. Zo ontwikkelde Helen al op jonge leeftijd een acuut reukvermogen. Ze heeft haar wereld gevormd door veel aandacht te besteden aan de geuren om zich heen.

Ook de geur van koffie was een van haar favorieten. In een rustige en donkere wereld werd haar universum oneindig en enorm rijk door middel van haar reukzin. Dit is iets wat de marketingindustrie en organisaties heel goed begrijpen. Soms kan de geur van vanille, kaneel, koffie of chocolade ons welzijn en productiviteit verbeteren. Dit is heel interessant!