Maak je kind een expert op het gebied van emoties

Een expert op het gebied van emoties is in staat zijn emoties te reguleren en op empathisch niveau contact te maken met anderen. Lees in dit artikel hoe je kinderen emotionele intelligentie kunt leren!
Maak je kind een expert op het gebied van emoties
Roberto Muelas Lobato

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Roberto Muelas Lobato.

Laatste update: 27 december, 2022

Dag in dag uit nemen we allerlei beslissingen. Veel nemen we automatisch, maar soms krijgen we ook de kans om goed over een beslissing na te denken. Helaas kunnen zeer sterke emoties ons soms dingen laten doen die tegen onze waarden indruisen. Om die fouten te voorkomen, is het belangrijk om een expert op het gebied van emoties te worden.

Je kunt kinderen een ware voorsprong geven in het leven als je ze al van jongs af aan leert hoe ze met hun emoties moeten omgaan. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Emoties motiveren je om te handelen. We beginnen het effect van onze emoties al gedurende onze kindertijd te merken. Toch staan maar weinig kinderen en volwassenen hier werkelijk bij stil. Dit maakt de kindertijd echter de beste tijd om de juiste basis te leggen en enkele hulpmiddelen te ontwikkelen om onze emoties te reguleren.

Door dit al van jongs af aan bij een kind te bevorderen, zullen zijn emoties hem nooit de baas worden. In plaats daarvan zal hij in staat zijn om op een verstandige manier gebruik te maken van de energie die zijn emoties opwekken. Hij zal deze energie kunnen gebruiken om gedrag te motiveren dat in overeenstemming is met zijn waardensysteem.

De eerste stap om een ​​expert op het gebied van emoties te worden

De eerste stap is om de basisemoties te kennen. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat emoties inhouden, maar ook waar ze voor dienen.

De basisemoties die een kind moet kennen om een expert op het gebied van emoties te worden zijn angst, woede, verdriet, vreugde, nieuwsgierigheid, afkeer en liefde. Voor kinderen die al wat ouder zijn kan het ook goed zijn om te weten wat schaamte inhoudt.

Sommige van deze emoties, zoals woede, zetten mensen ertoe aan anderen te slaan, beledigen of aan te vallen. Emoties als vreugde vergroten daarentegen de kans dat iemand open, energiek en genereus zal zijn.

Jongetje leest boek in bed met hond

Tweede stap

De tweede stap die je moet voltooien om een expert op het gebied van emoties te worden is, het leren herkennen van je emoties. Je moet in staat zijn om deze basisemoties bij jezelf en bij anderen te herkennen. Zonder de vorige stap onder de knie te hebben, is dit echter een onmogelijke taak.

Je kunt niet leren iets te herkennen als je niet weet wat het is. Als je weet wat voor houdingen en gedrag de basisemoties genereren, zul je al snel in staat zijn ze te herkennen wanneer ze zich voordoen.

Het is daarom van essentieel belang dat kinderen de emoties die ze voelen kennen bij naam. Je kunt ze hierbij helpen door bijvoorbeeld dingen te zeggen als ‘Je bent vrolijk, daarom vind je het moeilijk om stil te zitten’. Nog een voorbeeld is ‘Je wilt je broer slaan omdat je boos bent’.

Derde stap

De volgende stap bestaat uit het legitimeren van de emoties die het kind voelt. Met andere woorden, laat het kind zijn emoties gewoon ‘voelen’. Enkele van de dingen die je kunt zeggen om je kind hierbij te helpen zijn ‘Het is normaal dat je je zo voelt’ of ‘Ik begrijp waarom het pijn doet’.

Nog een voorbeeld is ‘We zijn allemaal weleens gefrustreerd als we niet krijgen wat we willen’. Het is veel behulpzamer om dit soort dingen te zeggen dan ‘Niet huilen, zo erg is het niet’ of ‘Ik begrijp niet hoe je daar bang voor kunt zijn’.

Om kinderen voor te lichten over emoties, moet je proberen om jezelf in hun schoenen te plaatsten. Empathisch zijn houdt in dat je de emoties van een ander accepteert.

Tegelijkertijd moet je kinderen een paar alternatieven leren om hun emoties op een wenselijke manier te uiten. Je moet kinderen dit leren zodat ze niet vast blijven houden aan de onmiddellijke, impulsieve acties die hun emoties bij hen opwekken.

De vierde stap om een expert op het gebied van emoties te worden

Op dit punt is een kind klaar om te leren hoe hij zijn emoties kan reguleren. Je kunt emoties niet tegenhouden, maar je kunt wel het gedrag beheren dat de interne dialoog die ze creëren opwekt. Om dit gedrag te kunnen beheren, moet je weten hoe je onderscheid kunt maken tussen gedrag en emotie.

Emotie is wat je voelt en gedrag is wat je doet. Woede voelen rechtvaardigt niet de drang om iemand anders pijn te doen. Je moet kinderen leren dat er tussen hun emoties en handelingen een marge zit waar hun geweten een beslissing kan nemen. Kinderen moeten leren om deze marge te versterken.

Voortbouwend op het voorbeeld van woede, kun je kinderen hiervoor bepaalde ontspanningsoefeningen leren. Je kunt ze ook leren hoe ze het gedrag van een ander op een beleefde manier kunnen corrigeren, zodat ze hen geen pijn meer doen.

Jongen trekt allemaal gekke bekken

Vijfde stap

Nadenken over dingen is een mentale handeling die ons menselijk maakt. Om een ​​expert op het gebied van emoties te worden, moeten kinderen leren nadenken. Nadenken over de emoties die ze voelen, evenals de gevoelens, gedachten en het gedrag dat deze emoties opwekken, is de vijfde stap.

Door kinderen te helpen een stap terug te doen en na te denken over wat er aan de hand is, kunnen ze hun emoties beter leren kennen. Dit zal hen ook in staat stellen om die gevoelens gemakkelijker te reguleren.

Zesde stap

De zesde stap houdt in dat kinderen begrijpen dat sommige emoties nu eenmaal niet gepast zijn in bepaalde situaties. Als jij bijvoorbeeld een studiebeurs hebt gekregen maar je vriend niet, is het niet erg gepast om zelf heel vrolijk te doen wanneer je vriend je vertelt dat hij de studiebeurs niet heeft gekregen.

Maak gebruik van je empathisch vermogen om aan te voelen hoe anderen zich voelen. Als jouw emoties op dat moment erg verschillen van die van de ander, moet je je gedrag aanpassen aan de situatie. Het is daarom belangrijk om kinderen een aantal effectieve manieren te leren om hun emoties te beheersen. Dit geldt met name voor negatieve emoties.

De zevende en laatste stap om een expert op het gebied van emoties te worden

De laatste stap bestaat uit het vaststellen van een verhaal over wat er is gebeurd. Deze stap omvat het begrijpen van emoties of het uitleggen van wat er net is gebeurd.

Als een klein meisje een nachtmerrie heeft gehad en huilend en schreeuwend wakker wordt, moet je haar vertellen dat ze net een nare nachtmerrie heeft gehad. Je moet haar ook vertellen dat ze huilde omdat ze bang was. Ze moet begrijpen dat haar nachtmerrie geen invloed hoeft te hebben op haar huidige realiteit.

Het is niet makkelijk om een kind een expert op het gebied van emoties te maken. Het is iets dat veel tijd vereist. Ook heb je er een goede dosis empathie en geduld voor nodig. Toch moet je in gedachten houden dat wanneer je je kinderen leert goed om te gaan met hun emoties, je bijdraagt ​​aan een betere toekomst voor hen.

Je voorziet ze namelijk van de middelen waarmee ze confrontaties in de toekomst kunnen vermijden en betere interpersoonlijke relaties kunnen opbouwen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.