Vier technieken om emoties te reguleren

Weten hoe je om moet gaan met je emoties is een belangrijke vaardigheid die je kwaliteit van leven kan verbeteren. Ontdek in dit artikel vier technieken om emoties te reguleren.
Vier technieken om emoties te reguleren

Laatste update: 23 oktober, 2019

Alle emoties ontstaan vanwege een specifieke reden en het is nooit een goed idee om ze te onderdrukken. Het is echter ook geen goed idee om ze het roer over te laten nemen. Daarom zijn er technieken om emoties te reguleren, die ons kunnen helpen ermee om te gaan.

Woede is een emotie die moeilijk te beheersen is vanwege de energie die het ons geeft. Er zijn veel mensen op de wereld die zich laten sturen door hun woede en zo dingen doen en zeggen die anderen pijn doen. Ook angst kan het roer overnemen en ons niet toelaten om te groeien. Beide emoties kunnen onze levenskwaliteit beïnvloeden.

Daarom is het belangrijk om enkele technieken om emoties te reguleren te kennen die ons kunnen helpen onze emoties beter te beheersen.

Hij die anderen overheerst is sterk; Hij die zichzelf overheerst is machtig.”

-Lao Tzu-

Vier technieken om emoties te reguleren

1. Vipassana

Vipassanameditatie is gebaseerd op zelfobservatie. Het betekent: dingen zien zoals ze zijn. Voor bepaalde culturen in India is het een middel om “de kunst van het leven” te ontwikkelen. De techniek bestaat voornamelijk uit de tijd nemen om jezelf vanuit een ander perspectief te zien.

Het werkt als volgt:

  • Het idee is om naar een rustige plek te gaan, je ogen te sluiten en diep te ademen. Je moet goed letten op de manier waarop de lucht je lichaam binnenkomt en verlaat.
  • De volgende stap is het scannen van elk deel van je lichaam.
  • Het is ideaal om dit elke dag slechts een paar minuten te doen. Het is een dagelijkse oefening die helpt bij het ontwikkelen van zelfcontrole.
Meditatie op het strand

2. Virtuele omgevingen

De volgende van de technieken om emoties te reguleren die we zullen behandelen, bestaat uit het gebruiken van virtuele of denkbeeldige omgevingen. Deze techniek bestaat uit het virtueel blootstellen van jezelf aan verschillende situaties waardoor je je bijzonder kwetsbaar voelt. Daarna moet je deze situaties en de emoties die je voelt evalueren.

Bepaalde psychologen en instituten zijn uitgerust met de nodige technologie om situaties digitaal te reproduceren. Dit is echter niet de enige manier om het te doen.

Als je die technologie niet tot je beschikking hebt, kun je je verbeelding als volgt gebruiken:

  • Je kunt enkele van die situaties waarvan je het gevoel hebt dat je er geen controle over hebt, tekenen of beschrijven met woorden.
  • Het idee is om prikkelende triggers of situaties te identificeren.
  • Dan moet je proberen de emoties te begrijpen die ze je doen voelen, waarom ze zijn ontstaan en hoe je ze onder controle kunt houden.

3. Kunsttherapie

Kunsttherapie is veel meer dan alleen een rage of trend. Eigenlijk bestaat het zelfs al heel lang. Het bestaat uit het gebruiken van verschillende artistieke kanalen als middel om emoties uit te drukken en zo een emotioneel evenwicht te bereiken.

Dit is een van de meest effectieve technieken om emoties te reguleren, omdat het emotionele expressie via creatieve kanalen stimuleert.

Emoties moeten eerst worden bedacht en onderzocht om ze tot uitdrukking te kunnen brengen door middel van schrijven, schilderen, beeldhouwen of andere vormen van kunst. Als kunsttherapie regelmatig wordt toegepast, kan het helpen bij het ontwikkelen van zelfcontrole.

Vrouw met verf, kwasten en bloemen

4. Zelfevaluatie

Een gebrek aan controle over emoties wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan zelfkennis en eigenwaarde. We voelen ons gestrest omdat we de neiging hebben te veel van onszelf te vragen.

Ook voelen we ons gestrest omdat we onszelf straffen voor onze fouten, in plaats van ons te richten op het positieve. Deze stress maakt ons gevoeliger voor bepaalde dingen, zoals kritiek, onverschilligheid en veeleisende situaties.

Het is een goed idee om onszelf wekelijks of maandelijks te evalueren. Het gaat echter niet om het identificeren van de dingen waar we in de laatste week of maand niet in geslaagd zijn.

Het doel is om onze successen te identificeren en de redenen waarom we onszelf misschien moeten feliciteren. Deze eenvoudige oefening helpt ons een beter beeld van onszelf te krijgen. Als resultaat maakt het ons ook emotioneel slimmer.

Vrouw met pen en opschrijfboekje

Deze technieken om emoties te reguleren zijn geen magische oplossingen. We kunnen echter wel veranderingen in ons leven beginnen te zien als we ze gaan gebruiken. Ze kunnen ons helpen om te leren omgaan met onze emoties en daarmee onze kwaliteit van leven te verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bassols, M. (2006). El arteterapia, un acompañamiento en la creación y la transformación. Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social1, 19-25.
  • Emmons, R. A., & Shelton, C. M. (2002). Gratitude and the science of positive psychology. Handbook of positive psychology18, 459-471.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.