Daden en woorden zijn even belangrijk

Er zijn experimenten die aantonen dat sommige woorden veranderingen in de hersenen veroorzaken. Zo verhogen destructieve woorden de productie van stresshormonen. Bemoedigende woorden daarentegen, bevorderen juist de vrijlating van welzijnshormonen.
Daden en woorden zijn even belangrijk

Laatste update: 18 januari, 2019

Mensen die zich niet bewust zijn van de ontwikkelingen in taaltheorie die zich vanaf het begin van de twintigste eeuw hebben voorgedaan, blijven denken dat woorden geen pijn doen, aangezien het ‘toch maar woorden zijn’. Tegenwoordig weten we echter dat woorden communicatieve handelingen zijn. Met andere woorden, we weten dat daden en woorden even belangrijk zijn.

In werkelijkheid zijn we als mensen opgemaakt uit woorden, die slechts manifestaties zijn van onze ideeën. Ideeën zijn op hun beurt de bouwstenen van onze cultuur. We verhouden ons tot onszelf, anderen en elk object in de wereld door middel van onze cultuur, ideeën en woorden.

Woorden behoren tot de essentie van de mens en ze hebben een beslissende invloed op ons leven. Dat is waarom we zeggen dat daden en woorden even belangrijk zijn.

Kies je woorden wijs, want ze zullen je geluk, je relaties en je persoonlijke rijkdom beïnvloeden.

-Andrew B. Newberg-

De enige woorden die geen invloed op je zouden moeten hebben zijn de woorden die helemaal niets met jou te maken hebben. De woorden die wel direct betrekking hebben op jou of de dingen waar je je mee identificeert, kunnen daarentegen diepe wonden achterlaten.

Deze wonden zullen niet zomaar verdwijnen. Ze blijven je bij en vormen je gevoelens, emoties en zelfs je bewustzijn. Tegenwoordig kunnen we daarom stellen dat verbale uitdrukkingen net zo belangrijk kunnen zijn als concrete daden.

Taal en de impact die het heeft op de hersenen

Een van de belangrijkste ontdekkingen is dat alle gesproken uitdrukkingen reacties in de hersenen veroorzaken. Zowel positieve als negatieve woorden creëren veranderingen die onderzoekers kunnen waarnemen.

Psychiaters Mark Waldman en Andrew B. Newberg hebben een van de meest uitgebreide studies over dit onderwerp uitgevoerd. Zij zijn ook de auteurs van het boek Words Can Change Your Brain: 12 Conversation Strategies to Build Trust, Resolve Conflict and Increase Intimacy.

Vrouw met woorden als haar

Dit onderzoek laat onder andere zien dat er interessante reacties in de hersenen kunnen worden waargenomen bij mensen die de woorden ‘ja’ of ‘nee’ te horen krijgen. Wanneer een zin begint met het woord ‘nee’, maken de hersenen meer cortisol aan.

Dit is het stresshormoon. Als een zin echter begint met het woord ‘ja’, maken de hersenen juist meer dopamine aan. Dopamine is het welzijnshormoon.

Bovendien tonen onderzoekers van de Friedrich Schiller Universiteit Jena aan dat affectieve en positieve uitdrukkingen de dorsomediale prefrontale cortex activeren. Dit gebied is gerelateerd aan zelfbeeld en emotionele besluitvorming.

Met andere woorden, troostende en liefdevolle woorden verbeteren het beeld dat je van jezelf hebt en helpen je om betere emotionele beslissingen te nemen. Deze studies dienen als bewijs voor de bewering dat daden en woorden even belangrijk zijn.

Positieve en negatieve woorden

Negatieve woorden zijn woorden die een gewelddadige of agressieve boodschap uitzenden en een persoon op de een of andere manier kunnen kwetsen. Dit soort woorden hebben een veel sterkere en blijvende impact dan positieve woorden.

De impact ervan is zo groot dat enkel het lezen van negatieve woorden al voor een paar seconden je angstniveau kan verhogen. Woorden zoals ‘dood’, ‘ziekte’, ‘verdriet’, ‘pijn’, ‘ellende’ en dergelijke kunnen een diepgaand effect op iemand hebben.

Gekwetste en droevige vrouw

Sommige studies beweren zelfs dat één negatief woord niet gelijkstaat aan één positief woord. Dit is met name het geval wanneer iemand het negatieve woord openlijk op iemand anders toepast.

Sommige experts beweren dat je om het effect van een negatief woord tegen te gaan, vijf positieve woorden moet horen. Dat betekent dat een enkele verontschuldiging niet genoeg is. Er is veel meer voor nodig dan dat.

Daarnaast hebben onderzoekers ook interessante verschijnselen in de werkwereld opgemerkt. Zo zijn er studies die aantonen dat als je werknemers vaak lof en waardering voor hun werk geeft, ze doorgaans geneigd zijn harder te werken.

Ook zijn ze vaak meer coöperatief en productief.  Zoals je kunt zien, zijn daden en woorden even belangrijk, zelfs op het werk.

Wees voorzichtig met wat je zegt

Gemiddeld gebruikt een persoon ongeveer 70.000 woorden per dag. Omdat praten zo normaal voor ons is, nemen we het vaak gewoon voor lief. Desalniettemin, is het goed om te weten dat het de essentie is van wie en wat we zijn en de basis vormt van de manier waarop we ons tot onszelf en anderen verhouden.

De manier waarop we woorden gebruiken, kan daarom ons leven beter of juist slechter maken. Zorg er dus voor dat je ze op de juiste manier gebruikt.

Het is belangrijk om voorzichtig met taal om te gaan. Dit geldt met name in gespannen situaties, situaties die te maken hebben met conflicten en situaties die te maken hebben met innerlijke problemen.

We bedoelen echter niet dat je alleen maar hoeft te letten op wat je tegen anderen zegt. Wees ook voorzichtig met wat je tegen jezelf zegt. Soms hoef je alleen maar even een stap terug te doen om de woorden te vinden die het beste uitdrukken wat je denkt of voelt.

Daden en woorden zijn even belangrijk

Stel dat goed met elkaar praat

De potentiële kracht die woorden hebben is enorm. Colombiaanse psychiater Carlos Cuéllar raadt aan om zowel aan het begin als het einde van de dag in jezelf op te noemen waar je allemaal dankbaar voor bent in het leven.

Volgens hem kan deze eenvoudige daad je fysieke en mentale gezondheid aanzienlijk verbeteren. Laten we in onze zoektocht naar welzijn van woorden onze bondgenoten maken, in plaats van een valkuil waar we in kunnen lopen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lomas, C. (2011). El poder de las palabras y las palabras del poder: enseñanza del lenguaje y educación democrática. Textos de didáctica de la lengua y la literatura, (58), 9-21.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.