Lijken stellen echt veel op elkaar?

Er zijn koppels die door de jaren heen uiteindelijk op elkaar lijken, zelfs in hun fysieke verschijning. Er zijn echter ook de zogenaamde "romantische dubbelgangers".
Lijken stellen echt veel op elkaar?

Laatste update: 03 oktober, 2021

Is het je ooit opgevallen dat sommige stellen uiteindelijk veel op elkaar lijken? Misschien heb je vrienden die al samen zijn sinds de middelbare school en die zich tot op de dag van vandaag bijna identiek kleden en zelfs als broers en zussen kunnen doorgaan.

Bovendien gebruiken ze waarschijnlijk vergelijkbare gebaren, hebben ze hetzelfde gevoel voor humor en hebben ze dezelfde culinaire smaak. Ze kunnen zich zelfs op een vergelijkbare manier uiten.

Daar stopt het fenomeen echter niet. In feite zijn het niet alleen koppels die al meer dan tien jaar een relatie hebben die enige gelijkenis met elkaar vertonen. Soms ontmoet je mensen die een vrij nieuwe relatie hebben waarvan de partners zouden kunnen doorgaan voor hun tweelingbroer.

Deze realiteit is goed bekend op sociale netwerken, tot het punt dat de term ” romantische dubbelganger” is bedacht.

Het is alsof in deze gevallen het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken helemaal niet van toepassing is. Misschien komt dat omdat er momenten zijn waarop we zielsverwanten zoeken in elke zin van het woord. Ervaringsgericht, emotioneel, psychisch en fysiek. Een merkwaardig fenomeen dat het bekijken waard is.

Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot wat vertrouwd is, omdat het hen veiligheid en vertrouwen geeft. Dit zou verklaren waarom een bepaald aantal paren gelijk is in hun stijl en zelfs in hun fysieke verschijning.

afbeelding die laat zien hoe koppels uiteindelijk veel op elkaar lijken

Lijken stellen echt veel op elkaar?

Het is zeker waar dat je je soms aangetrokken voelt tot iemand die het tegenovergestelde is van jou. Vanwege dit feit hebben ze vaak de neiging om op je over te komen als mysterieus, uitdagend en ongewoon.

Om deze reden is het volkomen begrijpelijk om je tot hen aangetrokken te voelen. Aan de andere kant voelen velen van ons zich aangetrokken tot figuren die ons op verschillende manieren bekend zijn.

Misschien word je wel verliefd op een medestudent of een collega. Of iemand die je via een gedeelde hobby op sociale media hebt leren kennen. Zelfs als je dating-apps gebruikt, heb je de neiging om je smaak en passies te weerspiegelen om gelijkgestemde mensen te vinden.

Het vergelijkbare en het bekende geven je een veilig gevoel. Bovendien, wat je een veilig gevoel geeft, geeft je zelfvertrouwen. Justin Lehmiller, een sociaal psycholoog aan de Indiana University, schreef het boek Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How it Can Improve Your Sex Life.

Hierin vertelt hij ons wat ons vertrouwd is wat ons het meest aantrekt, hoewel we ons daar niet altijd van bewust zijn.

Romantische dubbelgangers: wanneer de gelijkenis ook fysiek is

Vanuit de evolutionaire psychologie komt een enigszins controversieel antwoord op de vraag of het waar is dat stellen uiteindelijk veel op elkaar lijken. Volgens deze benadering gebeurt het dat we vaker op zoek gaan naar individuen met bepaalde overeenkomsten met onszelf. Dit staat bekend als “selectieve paring.”

Volgens deze evolutietheorie geven we er de voorkeur aan dat onze partners fysiek op ons lijken. Dat komt omdat het betekent dat ze vergelijkbare genen hebben, wat de kans vergroot dat de relatie zowel emotioneel als reproductief succesvol zal zijn. Dit is echter een nogal controversiële verklaring.

Een andere theorie vertelt ons dat we ons aangetrokken voelen tot mensen met enige fysieke gelijkenis met onze ouders. Je zou kunnen denken dat dit idee nogal vreemd klinkt. Het lijkt er echter op dat degenen die dit onbewuste type aantrekkingskracht ervaren in overvloed aanwezig zijn.

Op deze manier, als een persoon ogen, haar, gelaatstrekken, gebaren of een bepaalde uitstraling heeft die hem doet denken aan zijn vader, moeder, oom, tante, enz., ontsteekt het een groter gevoel van harmonie in hen.

Volgens de evolutionaire psychologie worden we – onbewust – aangetrokken tot mensen die een zekere gelijkenis met ons hebben. Dit geeft ons vertrouwen en zekerheid.

Silhouet van een koppel in de lucht dat symboliseert hoe koppels uiteindelijk veel op elkaar lijken

Stellen lijken uiteindelijk veel op elkaar (maar niet zoveel als je zou denken)

Of we nu op zoek zijn naar mensen die op ons lijken of niet, we keren terug naar de vraag: is het waar dat stellen uiteindelijk veel op elkaar lijken? In feite heeft Stanford University in 2020 een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd om deze vraag te beantwoorden. De conclusie die ze hebben getrokken is eenvoudig, begrijpelijk en illustratief.

Ze bestudeerden 517 stellen in de leeftijd van 20 tot 69 jaar. Het doel was om te begrijpen of de stellen in de loop der jaren duidelijke fysieke overeenkomsten vertoonden. De conclusie was negatief: de gezichten van mensen die al tientallen jaren een relatie hebben, lijken niet op elkaar.

Er is hier echter nog iets anders van belang. Dit is het fenomeen van sociale en emotionele mimiek (Engelse link). Met andere woorden, in de loop van de tijd, en vanwege de omgeving en gedeelde ervaringen, ontstaan er bepaalde overeenkomsten tussen koppels.

Ze komen samen in persoonlijkheidsstijlen, intelligentie, manier van communiceren, kleden, levensstijl, attitudes en waarden, enz.

Daarom brengt coëxistentie, als het positief is, ons in veel meer aspecten dichterbij dan alleen het feit dat we fysiek vergelijkbaar zijn. In feite lijkt het erop dat fysieke gelijkenis is voorbehouden aan de romantische dubbelgangers. Die mensen die zich, bewust of onbewust, aangetrokken voelen tot mensen met soortgelijke eigenschappen als zijzelf.

Zoals je kunt zien, herbergt de wereld van menselijke aantrekkingskracht nog steeds nuances en dynamieken die nader onderzoek waard zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gaunt, Ruth. (2006). Couple Similarity and Marital Satisfaction: Are Similar Spouses Happier?. Journal of personality. 74. 1401-20. 10.1111/j.1467-6494.2006.00414.x.
  • Gonzaga, Gian & Campos, Belinda & Bradbury, Thomas. (2007). Similarity, convergence, and relationship satisfaction in dating and married couples. Journal of personality and social psychology. 93. 34-48. 10.1037/0022-3514.93.1.34.
  • Tea-makorn, P.P., Kosinski, M. Spouses’ faces are similar but do not become more similar with time. Sci Rep 10, 17001 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-73971-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.