Probeer deze 5 tips voordat je een nieuwe relatie begint

Voordat je een nieuwe relatie begint, moet je leren hoe je alleen kunt zijn. Zoek geen partner om de leegte te vullen of omdat je eenzaam bent. Een gezonde relatie is gebaseerd op vrijheid en volwassenheid. In plaats van te zoeken, sta jezelf toe om gevonden te worden.
Probeer deze 5 tips voordat je een nieuwe relatie begint

Laatste update: 22 februari, 2021

Zou het niet geweldig zijn om een handleiding te hebben waarin alles staat wat je moet doen voordat je een nieuwe relatie begint? Enkele tips die je kunnen helpen om het goed te doen, pijn en teleurstelling te vermijden en eindelijk de persoon te vinden die je vreugde en absoluut geluk zal brengen?

Maar dat is allemaal onmogelijk. Als iemand je die beloften probeerde te verkopen, zou je ze nooit geloven. We weten allemaal dat het starten van een nieuwe relatie riskant is.

Je springt in het diepe, in de hoop dat deze persoon die je het hebt ontmoet aan je behoeften zal voldoen. Soms heb je het mis. Andere keren heb je een geweldige maar kortstondige ervaring die het toch waard was. Wat de meeste mensen echter willen, is een stabiele en bevredigende relatie hebben.

Kunnen sommige strategieën of richtlijnen helpen bij deze zoektocht? Het korte antwoord is ja, maar het zijn psychologische hulpmiddelen die niet zijn ontworpen om je per se een ideale partner te helpen vinden. De beste tips leren je om eerst op jezelf te focussen, want persoonlijke ontwikkeling is meestal ook goed voor je liefdesleven.

“Liefde is niet iets natuurlijks. Het vereist eerder discipline, concentratie, geduld, geloof en het overwinnen van narcisme. Het is geen gevoel, het is een oefening.”

-Erich Fromm-

5 tips voordat je een nieuwe relatie begint

Wat je moet doen voordat je een nieuwe relatie begint

De humanistische psycholoog Carl Rogers zei dat geluk betekent dat je jezelf precies accepteert zoals je bent. Het maakt contact met wie je bent en wat jou typeert. Dat is de beste manier om een nieuw romantisch avontuur met iemand anders te beginnen.

Als er één ding is dat we zeker weten, is het tenslotte dat liefde meestal komt wanneer je het het minst verwacht. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn.

Het ontwikkelen van deze vaardigheden zal je niet alleen helpen om meer volwassen en bevredigende relaties te hebben, maar zal je ook in staat stellen om je algehele welzijn te verbeteren. Laten we er meteen op ingaan.

1. Begin geen nieuwe relatie om te voorkomen dat je alleen bent of om je ex te vergeten

Je hebt een interessant iemand ontmoet, dat is geweldig! Jullie hebben een paar dates gehad en die gingen goed, er is sprake van chemie. Nu beginnen sommige mensen meteen aan een nieuwe relatie, alleen maar omdat ze niet meer alleen willen zijn.

Of er is sprake van het rebound-effect. Je wilt de slechte ervaring die je had met je ex heel graag vergeten, dus probeer je jezelf af te leiden met een nieuwe relatie.

Hoewel je waarschijnlijk weet dat dit geen goede strategieën zijn, zijn ze soms moeilijk te vermijden. Maar doe je best, want ze maken het probleem vaak alleen maar erger.

Wees volwassen en zoek niet naar iemands gezelschap om in een emotionele behoefte te voorzien. Als je bij iemand wilt zijn, zou dat moeten zijn om omdat je echt om die persoon geeft, niet alleen omdat je probeert oude wonden te helen.

2. Blijf onafhankelijk, stop niet met het verkennen en ontdekken van nieuwe dingen

Blijf leren en groeien, beperk je vermogen om te genieten en nieuwe dingen te ontdekken niet. Het vinden van een significante ander zou niet je enige doel in het leven moeten zijn. In het ideale geval vindt je partner jou terwijl je geniet van wat de wereld en al zijn mogelijkheden te bieden heeft.

Met elke ervaring verwerf je kennis, vaardigheden, psychologische hulpmiddelen en emotionele volwassenheid die je zullen helpen een betere partner en minnaar te worden.

3. Doe niet alsof je iemand bent die je niet bent

Voordat je een nieuwe relatie begint, moet je een duidelijk idee hebben van wie je bent, wat je wilt en wat je dealbreakers zijn. Als je niet de tijd neemt om in contact te komen met je authentieke zelf, ga je doen alsof je iets bent dat je niet bent.

Dat wordt vooral problematisch als je iemand ontmoet waarin je geïnteresseerd bent, omdat je bereid bent om jezelf aan te passen aan zijn of haar doen en laten. Je gaat je uiteindelijk misschien heel anders gedragen dan je normaal zou doen.

Je plant het zaadje van ongeluk alsof je doet alsof je iemand bent die je niet bent.

4. Ga eerst om met je bagage

Wanneer je een nieuwe relatie met iemand begint, heb je soms het gevoel dat er een derde partij bij betrokken is. Het kan je gezin zijn of bagage uit eerdere relaties. Dat is ongemakkelijk voor zowel jou als je partner. Als je een gezonde relatie wilt hebben, probeer die problemen dan aan te pakken voordat je een romantische relatie aangaat.

Je familie heeft misschien bepaalde verwachtingen over wat je met je leven zou moeten doen (en van wie je zou moeten houden). Je moet echter op je eigen voorwaarden leven. Het is ook belangrijk om verder te kunnen gaan met oude relaties. In plaats van deze dingen je heden te laten vormen, moet je ervan leren wat je kunt en de rest laat je los.

Wees jezelf in een relatie

5. Wat wil je echt?

Wat wil je echt? Hoewel de vraag misschien naïef lijkt, is het van cruciaal belang om deze vraag te beantwoorden. Wil je iets stabiels, of ben je gewoon op zoek naar leuke en goede seks? Ben je op zoek naar een exclusieve relatie of meer een open of polyamoreuze situatie? Heb je je ruimte nodig? Probeer je het rustig aan te doen?

Al deze vragen zijn cruciaal om een compatibele match te vinden. Weten wat je wilt, is net zo belangrijk als weten wat je niet wilt.

Tot slot, probeer in plaats van afgezaagd en oppervlakkig advies te vertrouwen over hoe je ‘de perfecte match’ kunt vinden, naar binnen te kijken. Je zult een bevredigende en gezonde relatie kunnen hebben als je volwassen en authentiek bent en weet wat je wilt.

Je zult blijvende liefde vinden als je stopt met wanhopig zoeken en in plaats daarvan jezelf laat vinden terwijl je je leven ten volle leeft. Wellicht ook interessant voor jou

De val van te hoge verwachtingen van relaties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De val van te hoge verwachtingen van relaties

Soms heb je te hoge verwachtingen van een relatie. Deze zullen dan nooit worden waargemaakt, en daar word je ongelukkig van. Leer deze los te laten...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.