De 'rebound relatie' om de pijn van een relatiebreuk te verzachten

De 'rebound relatie' om de pijn van een relatiebreuk te verzachten

Laatste update: 19 oktober, 2017

Als je besloten hebt om dit te lezen, dan komt dat waarschijnlijk doordat je tenminste eens in je leven een gebroken hart hebt gehad. Misschien ben je net met een nieuwe relatie begonnen en heb je twijfels over je gevoelens. Is het een rebound relatie? Of erger nog, ben ik de rebound?

Wat je weet is dat je een moeilijke tijd hebt meegemaakt en dat je hetzelfde niet onnodig nog eens wilt ervaren. Je weet dat de liefde zich altijd spontaan voordoet, dat deze blind en optimistisch is, maar toch heerst er twijfel in je hoofd. Iets zit niet helemaal goed.

Ik hoop dat je tenminste niet zo dom zult zijn om te geloven dat je met de ene spijker de andere kunt verwijderen. Geen enkele, ik herhaal, geen enkele, is dezelfde maat. Als je een andere spijker er op dezelfde plek inslaat, duw je de eerste er alleen maar verder in. Als je hem er op een andere plek inslaat, vermenigvuldig je je wonden…

Hoe weet je of je in een rebound relatie zit?

Liefde is oncontroleerbaar en onvoorspelbaar, wat betekent dat het kan eindigen, en niet altijd op de manier die jij wenselijk vindt. Een liefde die echter nog maar net begonnen is, heeft als verdienste dat ze speciaal is en jou een speciaal gevoel geeft. Elke partner is blind voor de ander, ziet alleen maar perfectie, en laat geen ruimte voor twijfel.

Rebound Relatie: Stel Kust Elkaar Op Paard

Het rebound-effect doet zich vaak voor in relaties die worden aangegaan net nadat een lange relatie verbroken is. Vaak gebeurt dit binnen een jaar na het einde van de eerdere relatie. Rebound relaties worden tevens gekenmerkt door hun korte duur en relatief onstabiele aard.

Dit gebeurt omdat de persoon zijn emotionele verlies niet op de juiste manier verwerkt heeft. Dat wil zeggen, hij heeft niet genoeg tijd gehad om te accepteren wat er is gebeurd of om de nog verse wond te helen. Het accepteren wordt overgeslagen door zich in een nieuwe ervaring te storten die het proces makkelijker zal maken.

“…De spijker die er werkelijk ingeslagen wordt, dat perfecte gat waar nauwelijks lucht bij kan komen, gaat nooit meer weg. Alleen de tijd kan ervoor zorgen dat we het niet meer voelen. Alleen de tijd kan er een litteken van maken.”

De gevolgen van het rebound-effect

Zoals Ernesto Pérez terecht zei, kan de ene spijker de andere niet verwijderen. Omdat we mensen zijn met gevoelens, we hebben tijd nodig om de ervaring te verwerken en het een plek te geven. Iedereen bezet zijn eigen plek in ons leven en ons hart, en het is een vergissing om te proberen om dezelfde plek met een ander op te vullen.

Het is een vergissing omdat we door dit te doen ofwel onszelf bedriegen, ofwel de ander bedriegen of gebruiken. Een rebound relatie is als een masker dat onze persoonlijke behoeften verbergt. Diep vanbinnen maken we de last van de relatiebreuk alleen maar zwaarder en handelen we oneerlijk.

Rebound Relatie: Verdrietig Stel Omhelst Elkaar

De gevolgen van een rebound relatie beïnvloeden niet alleen de nieuwe partner, maar ook jou. Je moet jezelf de pijn laten voelen om toekomstig leed te voorkomen en jezelf een nieuwe kans te geven op een echte relatie.

Als je daarentegen denkt dat jij de rebound bent, wees dan ontzettend voorzichtig. Probeer om heel goed te kijken en te begrijpen hoe die ander zich voelt, wees op je hoede, en geef alleen toe aan de relatie als je er zeker van bent dat de band die je gecreëerd hebt gezond is voor jullie beiden. Houd in gedachten dat die ander op dit moment misschien wel nog niet in staat is om te beslissen wat hij werkelijk wil.

Leer single te zijn

Na een verbroken relatie kun je je weliswaar behoorlijk eenzaam voelen, maar jezelf halsoverkop in een nieuwe relatie storten is simpelweg niet de juiste manier om hiermee om te gaan. Als iemand jou onlangs heeft achtergelaten met een leegte in je hart, kan alleen jij jouw pijn verlichten en jezelf weer bij elkaar rapen.

Het is nodig om te leren hoe je single kunt zijn, vooral gedurende de momenten waarop het leven jou de ergste klappen uitdeelt, zodat je niet voor altijd single zult zijn. Jezelf verbergen voor de last en de angst, zal je niet helpen om vooruit te komen, hetzelfde geldt voor denken dat je geluk afhankelijk is van andere mensen.

“Het is zinloos om ernaar te zoeken. Wanneer je het het minst verwacht, zal er een toog verschijnen. En vanaf dat moment, zal niets meer hetzelfde zijn. Op een dag, krijg je een voorproefje van glorie, en de volgende dag breekt het je hart. Of niet. Of misschien heb je geluk, en raak je uiteindelijk slechts afgestompt door geluk.”

-Karmelo Iribarren-

Streef niet naar een relatie als je eigenlijk niet in staat bent om lief te hebben, overwin je verleden zonder het uit te wissen, en neem geen stappen vooruit tot je er klaar voor bent. Op deze manier kun je geleidelijk een evenwicht vinden en opnieuw liefhebben. Wellicht ook interessant voor jou

Volwassen liefde is de balans tussen autonomie en toewijding
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Volwassen liefde is de balans tussen autonomie en toewijding

Volwassen liefde is een liefde die een intense behoefte beantwoordt die een lange periode van groei nodig heeft om tevreden te kunnen worden gestel...