Overwin je angst voor eenzaamheid

Overwin je angst voor eenzaamheid

Laatste update: 08 april, 2017

De bekende schrijfster en filosofe Elsa Punset is van mening dat eenzaamheid gezien kan worden als de epidemie van de eenentwintigste eeuw. Hebben we de angst om alleen te zijn echt over laten gaan in een ernstige en veel te wijdverspreide aandoening?

De vraag is echter: is er een oplossing? Is de angst om alleen te zijn echt een ernstig probleem? We mogen niet vergeten dat eenzaamheid volgens verschillende klinische studies ook invloed heeft op onze gezondheid.

Eenzaamheid, of beter gezegd de eenzaamheid die gepaard gaat met een gevoel van verlatenheid, veroorzaakt verzwakkingen in ons immuunsysteem. Bovendien zorgt het ervoor dat onze bloeddruk omhoog gaat. Dit is zorgt er weer voor dat de hormonen die verbonden zijn aan ons stressniveau toenemen. De lichamelijke gevolgen die eenzaamheid kan hebben, zijn onder andere obesitas, drugsverslavingen en slaapproblemen.

Kun je je angst om alleen te zijn echt overwinnen? Bestaat er een geneesmiddel voor eenzaamheid? Is een slechte relatie beter dan helemaal geen relatie? Is het normaal om je verlaten te voelen zelfs als je een relatie hebt?

“Eenzaamheid is iets zeer moois…wanneer je iemand hebt om dit tegen te zeggen.”

-Gustavo Adolfo Bécquer-

Eenzaamheid in onze moderne wereld

Volgens filosofe Elsa Punset bestaan er een aantal factoren in onze hedendaagse wereld die ervoor zorgen dat mensen zich voortdurend losgekoppeld voelen van hun omgeving, zelfs wanneer ze omringd worden door andere mensen.

Alleen op een Bankje

We hebben als mensen in de afgelopen jaren gemiddeld minder hechte vrienden gekregen. Het aantal hechte vrienden per persoon is gedaald van drie naar één, of helemaal geen. Zelfs nu de sociale media en het aantal sociale netwerkpagina’s zo erg is toegenomen en mensen enorme hoeveelheden ‘vrienden’ of contacten hebben op Facebook en Twitter.

Natuurlijk is een hechte vriend een vertrouwenspersoon, iemand met wie je je geheimen, angsten en zorgen deelt. Het gebrek aan een dergelijk persoon, met name bij mensen die dertig jaar of ouder zijn, is zeer belangrijk om rekening mee te houden.

“Eenzaamheid wordt bewonderd en gewenst wanneer het niet ervaren wordt, maar de menselijke behoefte om dingen te delen is overduidelijk.”

-Carmen Martín Gaite-

Kun je de angst om alleen te zijn overwinnen?

Na we al deze informatie in ons op hebben genomen, is het niet verrassend als we ons het volgende afvragen: is het werkelijk mogelijk om de angst om alleen te zijn te overwinnen? Het antwoord hierop is ‘ja, natuurlijk is dit mogelijk’. Het is echter absoluut geen makkelijk proces en het vereist een hoop inspanning. Soms zul je misschien de hulp van een deskundige nodig hebben, met name als je last hebt van chronische eenzaamheid.

Hieronder delen we een paar tips die je kunnen helpen om je angst om alleen te zijn langzaamaan te overwinnen.

  • Zie jezelf als de belangrijkste persoon in je eigen leven. Jij komt altijd op de eerste plaats. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen potentie. Heb vertrouwen in je eigen beslissingen. Deze strategie zal je helpen om die momenten van eenzaamheid tegen te gaan wanneer ze plotseling in je leven opduiken.
  • Wees rationeel. De angst om alleen te zijn kan overgaan in iets zeer irrationeels. Probeer de reden achter je angst te herkennen. Ga op zoek naar een logische verklaring die je geest kan accepteren en begrijpen. Je zult je dan hoogstwaarschijnlijk realiseren dat dit iets is wat je heel goed kunt overwinnen.
  • Vergeet het verleden. Nog een goede strategie om in te zetten, is vergeving. Door vast te blijven zitten in een cirkel van haat, razernij, droevige herinneringen en verlatenheid, zul je alleen maar meer pijn ervaren. Daarom moet je leren om met optimisme en een goede gezondheid vooruit te gaan.
Door Raam Kijken
  • Veel mensen associëren gelukkig zijn met het hebben van een relatie. Dit is echter een grote vergissing. Het hebben van een partner of goed gezelschap staat niet gelijk aan gelukzaligheid. Sommige mensen zijn altijd een beetje op zichzelf, zelfs wanneer ze omringd worden door andere mensen. Leer in te zien dat eenzaamheid iets positiefs is. Het is vooral nooit slechter dan een lege en betekenisloze relatie.
  • Wees je ervan bewust dat je bijzonder bent. We zijn allemaal wonderbaarlijk, omdat de geest iets wonderbaarlijks is. Waardeer jezelf en zie in hoe waardevol je werkelijk bent, zonder het gezelschap van anderen nodig te hebben. Dit is een onmisbare stap om de angst om alleen te zijn van je af te schudden.

De angst voor eenzaamheid is werkelijk waar een zeer irrationele angst. Genoeg zelfvertrouwen, persoonlijke vervulling, zelfverzekerdheid en vertrouwen in je eigen kunnen zijn fundamentele factoren om allerlei soorten problemen te overwinnen. Het is dus aan ons als individuen om deze verschrikkelijke hedendaagse epidemie, de angst voor eenzaamheid, te overwinnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.