De voordelen van vergeving

De voordelen van vergeving

Laatste update: 29 september, 2016

Vergeven is goed voor je geestelijke gezondheid. Maar het is ook goed voor je lichamelijke gezondheid.

Soms doen de mensen om ons heen dingen die ons pijn doen of voelen we ons verraden of zelfs aangevallen. Andere keren zijn wij het die iets doen waar we het later niet meer mee eens zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te vergeven, maar het wel doen is echt gezond. Zelfs al is het maar gewoon uit eigenbelang is, we moeten leren om het te doen.

Vergeven is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan en in het algemeen vormt het een grote uitdaging. Soms kan vergeving worden verward met een soort kwijtschelding, waarin wat er gebeurd is zonder enige vorm van rechtzetting wordt geaccepteerd. Maar vergeving is veel meer dan dat. Vergeven betekent dat wat er gebeurd is achter je laten.

Hoe dan ook, vergeving heeft vele voordelen voor de gezondheid van ons lichaam.

Vergeving is goed voor het hart

Vergeving is gunstig voor de gezondheid van ons hart. Uit een studie van de Journal of Behavioral Medicine bleek dat vergeving samengaat met een verlaagde hartslag en lagere bloeddruk. Dezelfde studie ontdekte dat vergevingsgezind ook helpt om stress te verlichten.

Dit kan zowel voordelen opleveren voor de gezondheid van je hart in het bijzonder, als je gezondheid in het algemeen.

Vergeving is goed voor de algemene, fysieke en mentale gezondheid

Een latere studie heeft een relatie tussen vergeving en vijf maatstaven van gezondheid gevonden: fysieke symptomen, gebruikte geneesmiddelen, slaapkwaliteit, vermoeidheid en fysieke klachten. Het lijkt erop dat door de negatieve gevolgen en depressieve symptomen die worden geproduceerd door wrok te verminderen, spiritualiteit, conflicthantering en verlichting van stress versterkt worden. Dit betekent dat de invloed van vergeving een significant effect heeft op de gezondheid in het algemeen.

Vergeving helpt betere relaties met anderen te vormen

Uit een andere studie, gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin, bleek dat vergeven helpt bij het herstellen van positieve gedachten, gevoelens en gedragingen ten opzichte van de overtredende partij. Dat wil zeggen dat vergeven de relatie herstelt tot de laatste positieve “versie”. Bovendien kunnen de voordelen van vergeving uitbreiden tot positief gedrag naar andere mensen buiten de relatie. Zo wordt vergeving geassocieerd met meer vrijwilligerswerk, meer donaties en daden van naastenliefde en ander altruïstisch gedrag.

Slotoverwegingen

Wanneer we vergeven, bevrijden we onszelf van onszelf, van onze eigen slavernij. We laten de pijn en de wrok die wij als een rotsblok op onze rug hadden achter ons en maken vrij baan voor de vrijheid. Door te vergeven, sluiten we zelfs dat open deel van het verleden waaraan we vasthielden af.

Vergeving impliceert een acceptatie van wat er is gebeurd. Het geeft zich over aan een diepe bevrijding, niet alleen van de acties of beschuldigingen van anderen, maar ook van onszelf. We moeten tenslotte niet alleen anderen vergeven; het is ook belangrijk om na te denken over de dingen die we onszelf moeten vergeven.

Vergeven is goed voor het lichaam, de geest, voor persoonlijke relaties en voor het vinden van onze rol in de wereld. Dit zou moeten helpen om ons ervan te overtuigen dat het veel beter is om de wrok te laten gaan en te vergeven.

Met de woorden van Shakespeare:

“De kwaliteit van genade is niet onnatuurlijk; het daalt als de zachte regen uit de hemel op de plaats daaronder. Het is tweemaal gezegend: het zegent hij die geeft en hij die neemt.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.