Sapioseksualiteit: wanneer je je aangetrokken voelt tot intelligentie

Sapioseksualiteit: wanneer je je aangetrokken voelt tot intelligentie
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Sapioseksualiteit is de term die we gebruiken voor mensen die intelligentie zien als de voornaamste factor bij seksuele aantrekking. De oorsprong van de term komt van het woord ‘sapiens’Dit betekent wijs of verstandig.

Sapioseksuelen reageren emotioneel op nieuwe prikkels en ze schenken niet veel aandacht aan alles wat aanvoelt als een herhaling. Het zijn mensen met een karaktertrek die in de persoonlijkheidspsychologie omschreven wordt als openstaan voor ervaringen.

Dat is precies de reden dat zij zich op vlak van verleiding vooral aangetrokken voelen tot gesprekken die hun geest verruimen. Deze activatie doet zich eerst alleen op geestelijk gebied voor. Maar uiteindelijk breidt dit uit naar andere niveau’s. Die omvatten het lichamelijke, het emotionele en het erotische.

Dit fenomeen kan zich bij elk geslacht voordoen. Het kan dus zowel bij mannen als bij vrouwen optreden. Maar men zegt dat het vaker voorkomt bij vrouwen of toch vaker bij vrouwen tot uiting komt. Dit zou te maken hebben met het feit dat ze niet zo zichtbaar zijn als mannen en dat ze andere prikkels nodig hebben om verliefd te worden.

Voor een sapioseksuele persoon is een hoog intelligentieniveau de voornaamste factor in het verleidingsspel.

Vrouw die naar een man kijkt terwijl hij praat

Erotische intelligentie

De psychiater Lister Rossel beweert dat de hersenen ons belangrijkste seksueel orgaan zijn. Hij zegt dat ze belangrijker zijn dan onze huid en genitaliën.

Ook de seksuologe Emma Ribas gelooft dat intellectuele verleiding kwaliteit toevoegt aan de relatie. Waarom? Omdat intelligentie een verlangen aanwakkert dat zich daarna verschuift naar het lichamelijke niveau.

Voor sapioseksuelen wordt een gesprek een seksueel spel dat door twee geesten gespeeld wordt. Ze houden van verrassingen en onverwachte dingen.

Vaak laten ze ruimte open zodat het verlangen kan opkomen. Ze weten hoe ze het door middel van mysterie daar kunnen houden. Dit laatste deel is wat mensen erotische intelligentie noemen.

Maar zich aangetrokken voelen tot intelligentie houdt ook enkele risico’s in. Dit is vooral waar voor mensen die onzeker zijn of een laag zelfbeeld hebben.

Dan kunnen ze terechtkomen in afhankelijke relaties omdat ze zichzelf niet waarderen. Ze bewonderen met andere woorden mensen die zij als intelligent beschouwen. Dat komt omdat ze zichzelf niet op die manier zien.

Onze genitaliën zijn erg afhankelijk van onze hersenen.

De liefde binnenin onszelf vinden

De sociale media zorgen ervoor dat er door middel van nieuwe termen concepten zichtbaar worden, die eigenlijk al heel ons leven bestaan. Volgens de socioloog Francesco Núñez is het niets nieuws dat we op zoek gaan naar termen om relaties te omschrijven. Eigenlijk is dit een menselijke behoefte aan stereotypen en vooroordelen. Want die geven ons een richting in ons sociale leven.

Sapioseksueel is een modieuze manier om een situatie te beschrijven die altijd al bestaan heeft. We hebben het hier over seksuele aantrekkingskracht voor de intelligentie van een andere persoon.

De term is misschien nieuw. Maar de relatie tussen intelligentie en geest als factoren van aantrekking tussen personen gaat een heel eind terug in de tijd. We kunnen het zelfs terugvinden in de geschriften van Plato in het jaar driehonderdtachtig vóór Christus.

Sapioseksualiteit wanneer liefde gebaseerd is op de intelligentie van de ander

Sapioseksualiteit en woorden

Sapioseksuelen laten zich verleiden door woorden. Ze houden van kwaliteitsvolle gesprekken en dialogen die hen stimuleren en die hen op een dieper niveau brengen. In de innerlijke wereld van de andere persoon vinden ze schoonheid.

Maar dit betekent niet dat een sapioseksueel geen rekening houdt met andere factoren zoals het uiterlijk of de persoonlijkheid van iemand.

Deze mensen leggen vaak ook een verband tussen het verstand van de persoon en een veiligere stabiele relatie. Op een bepaalde manier associëren zij intelligentie met het vermogen om goed beslissingen te nemen en ook met voldoende bescherming in de relatie.

Sapioseksualiteit is nog een ander aspect dat we kunnen toevoegen aan de lijst van criteria die we gebruiken om de persoon te kiezen bij wie we willen zijn.

Meer specifiek is in dit geval het volgende van belang. Als we van plan zijn om tijd door te brengen met iemand, dan is het belangrijk dat hij interessante gesprekken kan voeren. Want we willen dat hij de kunst verstaat om het mysterie en het verlangen in stand te houden.

“Liefde is net als een indelingsschema dat begint met de schoonheid van het lichaam. Daarna beweegt het verder naar de ideeën en naar mensen die vooral een hoog intelligentieniveau bezitten.”

-Plato-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.