Het is duidelijk dat we de liefde bedrijven door te praten

Het is duidelijk dat we de liefde bedrijven door te praten

Laatste update: 08 oktober, 2017

De liefde bedrijven doe je door te praten. Maar niet alleen door te praten met woorden, door te praten met je lichaam, je houding, je tong en blikken… Omdat je zo’n intense uitdrukking niet zomaar kunt reduceren tot een simpele seksuele daad.

De liefde bedrijven is als het schrijven van poëzie, met je lichaam en je geest, met je hele zijn. Want je bedrijft de liefde door het verstrengelen van je lichaam en ziel, verenigd in hun maximale emotionele uitdrukking.

Dus ja, Lacan had gelijk toen hij zei dat het duidelijk is dat je de liefde bedrijft door te praten. Je kunt liefde niet reduceren tot een simpele lichamelijke daad. Met een blik, met een wezen, met een ‘alles van jou en alles van mij’ kun je die tederheid, mysterie en stortvloed aan verlangen overbrengen.

“Wat ik leuk vind aan jouw lichaam is de seks.
Wat ik leuk vind aan seks is je mond.
En wat ik leuk vind aan je mond is je tong.
Wat ik leuk vind aan je tong zijn je woorden.”

-Julio Cortázar-

Man En Vrouw Die Elkaar Liefdevol Aankijken En Zo De Liefde Bedrijven

De erotiek achter de blikken, de inleiding van emotioneel uitkleden

Je bent niet volledig naakt tot de erotiek van blikken de lichamelijke grenzen overschrijdt. We verleiden elkaar met verschillende daden. We worden aan elkaar verbonden door onze emoties, en raken gevangen in de labels die we door een goede vrijpartij creëren.

Woorden, verheven tot hun maximale uitdrukking, brengen ons dichterbij ons emotionele uitkleden. Die manier van naakt zijn sluimert aan de horizon, maar slechts een paar stellen lukt het om dit te bereiken.

Het is moeilijk om dit concept te recreëren in een maatschappij waarin seks centraal staat. Ons wordt geleerd dat we de liefde moeten bedrijven door middel van seksueel contact. Maar seksueel contact maakt alleen maar deel uit van het proces van de liefde bedrijven.

Meestal realiseren we ons dat er iets ontbreekt, als we die stap overslaan en als er iets misgaat. Als we niet met het lichaam communiceren, en ook niet met blikken of strelingen. We bieden onze excuses aan voor onze emotionele behoeften, we polariseren onze communicaties.

Vrouw Die Bij Haar Vriend Achter Op De Motor Zit

We zorgen ervoor dat we de fout in ons lichaam geloven, terwijl we niet eens verbinding hebben gemaakt met onze geest. Daarom vergeten we dat voorspel niet dertig minuten duurt. Het duurt feitelijk enkele uren. Het theoretiseren van liefde impliceert het kiezen van een bepaald soort liefde. Als je je bewust bent van de onderliggende neiging achter dat idee, is het noodzakelijk te vermelden dat bij elke waardering het aan de lezer is om dit standpunt te identificeren (of niet).

Maar de reflectie die achter deze woorden schuilt is dat het bedrijven van de liefde niet hetzelfde is als het hebben van seksZeker niet. In ieder geval niet vanuit het idee van liefde dat we als cultuur delen. Het hebben van seks kan worden opgevat als van iemands huid houden, maar niet van wat zich daarbinnen bevindt. In ieder geval niet van de innerlijke wereld die verder gaat dan wat het uiterlijk laat zien.

Man En Vrouw Wiens Hoofden Met Verf Wazig Zijn Gemaakt Die Elkaar Proberen Te Kussen En Zo De Liefde Bedrijven

Emotioneel uitkleden, het beste voorspel

We citeren opnieuw de geweldige Lacan: “liefde is degene die het gehele zijn ziet tijdens de ontmoeting”. De wereld zou er anders uitzien als we eerst onze ziel zouden laten zien voordat we ons lichaam tonen. Natuurlijk beginnende bij die van onszelf.

Omdat, zoals we al eerder hebben gezegd, de meest intieme ontmoeting tussen twee mensen niet de seksuele soort is, maar een manier om elkaar emotioneel uit te kleden. Deze uitwisseling ontstaat als we onze angst overwinnen, en we toestaan dat iemand ons echt leert kennen, alle facetten van wie we zijn.

Het is niet makkelijk te bereiken. Emotioneel uitkleden is niet iets dat je zonder hard werken met iedereen kan bereiken. Het kost tijd, moeite, verlangen en de wil om te luisteren, te voelen en emoties te omhelzen.

Een Tekening Van Een Man En Vrouw Die Elkaar Knuffelen En Zo De Liefde Bedrijven

Naar elkaar luisteren, met elkaar verbinden en je emotionele erfenis kennen, dat wil zeggen, het scannen van je emotionele lichaam, is onmisbaar als het gaat om het ontdekken van onze angsten, conflicten, onzekerheden, prestaties, lessen die we hebben geleerd… En nog veel meer.

Omdat we pas echt de liefde bedrijven als we onze emotionele filosofie leren kennen. Als we onze kwetsbaarheden verkennen. Als we ons bewust worden van wat ons schaadt en wat ons op doet bloeien.

Het is belangrijk om over het beeld in onze emotionele spiegel na te denken om ons door middel van blikken, woorden, strelingen of affectie te projecteren. Zo bedrijf je die liefde.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.