Gelach is de taal van de ziel

Gelach is de taal van de ziel

Laatste update: 31 december, 2016

Wanneer je lacht, laat je mij jouw diepste gedachtes zien, laat je mij jezelf zien, laat je mij al jouw geheimen onderzoeken en voel ik mij verbonden met jou. Soms besmet je mij met geluk, alleen maar door je lippen een beetje te verbuigen. Je ogen lachen namelijk al naar me voordat je mond dit doet.

Door middel van elke glimlach laat je mij de wereld zien precies zoals jij hem ziet. Je leert mij dat er een manier bestaat om de wereld te bekijken met een open ziel en de bereidheid om te leren. Wanneer je niet lacht, zal ik alles doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat jouw lippen naar de hemel zweven.

“Ontzeg mij brood, lucht,

licht, lente,

maar nooit jouw gelach.

Dan zou ik namelijk sterven.”

-Pablo Neruda-

Lippen

Waarom verliezen we ons gevoel voor humor?

Een kind lacht gemiddeld 400 keer per dag en een volwassene maar vijftien. Dit komt misschien door het gegeven dat we onze onschuld verliezen of ons gevoel voor humor. Toch is het in veel gevallen belangrijk dat we de blijdschap waarmee we kunnen lachen als kinderen, lol kunnen maken en de kans krijgen om het leven veel eenvoudiger en plezieriger te bekijken terug zien te vinden.

Is sommige gevallen wordt ons gebrek aan humor veroorzaakt door de starre manier waarop we ons gedragen, door ons gebrek aan natuurlijkheid, onze angst om de regels te breken, de angst om buiten de norm te treden. Wie heeft deze regels eigenlijk opgesteld? Wat gebeurt er als we deze regels niet respecteren? Dan gebeurt er helemaal niets; we zullen dan gewoon onszelf zijn.

Je hoeft alleen maar ’s ochtends vroeg de bus te pakken om een hele verzameling gezichten te zien die niet lachen, om erachter te komen dat iedereen zijn goede humeur verloren is. Heb je er echter weleens over nagedacht wat er zou gebeuren als je iets vaker zou lachen? Je verliest daardoor helemaal niets. Jouw problemen zullen er ook nog zijn, maar slechts een halve glimlach kan er al voor zorgen dat je alles anders ziet.

Leren om weer om jezelf te lachen

Wanneer we kinderen zijn, schamen we ons niet en denken we ook niet na over onze fouten en deugden; we zijn gewoon gelukkig en lachen het leven toe. Gelach is dus ook een kwestie van zelfvertrouwen. Wanneer we van onszelf houden, zullen we in staat zijn om zowel onze fouten als onze deugden te accepteren en zetten we het belang dat we hechten aan wat andere mensen over ons kunnen denken aan de kant.

Het is echter niet alleen zo dat een goede dosis zelfvertrouwen je kan helpen om om jezelf te lachen. Door om jezelf te kunnen lachen, zul je namelijk ook meer zelfvertrouwen krijgen. Het werkt dus in beide richtingen.

Een manier om te leren om om jezelf te lachen is door je over je verlegenheid heen te zetten, de schaamte die je voelt door de mening van anderen. Doordat we zo gevoelig zijn voor negatieve kritiek, raken we namelijk verlamd en zijn we niet in staat om gewoon te lachen. Leer wat spontaner te zijn, zeg wat er door je hoofd gaat, vertel grappen, lach, wees niet bang. Er zal jou niets overkomen, je zult alleen maar lol maken.

“Een glimlach is de geheime sleutel die vele harten kan openen.”

-Robert Baden Powell-

Glimlach

Lachen als therapie

De therapie van het lachen is niet meer alleen een manier om stress tegen te gaan en een leuke tijd te hebben; het is een methode geworden die echte medische en psychologische toepassingen heeft.

Psycholoog José Elías, baanbreker op het gebied van lachtherapie in Spanje, toonde aan dat gelach het hart sterker kan maken. Wanneer we lachen, gebruiken we namelijk 420 spieren in ons lichaam en een van deze spieren is de hartspier. Daarnaast verlaagt gelach onze bloeddruk omdat het de bloedvaten verwijdt en de ademhaling ondersteunt, aangezien de ventilatie gemaximaliseerd wordt.

Daarom kan gelach onze leefkwaliteit en onze gezondheid verbeteren en heeft het zowel lichamelijk als psychologisch een positieve invloed. Leren lachen helpt ons om het leven op een andere manier te bekijken, een veel leukere en gezondere manier. Lach daarom. Lachen is namelijk de taal van de ziel, de manier waarop je in staat zult zijn om naar buiten te treden en te vliegen.

“Een vrouw kan alles geven met een glimlach en dit later met een traan weer terugkrijgen.”

-Coco Chanel-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.