Je verstand op pauze zetten vermindert stress

Als je je verstand op pauze wilt zetten, hoef je niet naar India of China te gaan of jezelf op te sluiten in een stille retraite. Je hoeft alleen maar een paar echt basale activiteiten uit te voeren die je kalmeren en in evenwicht brengen. Meer informatie vind je hier.
Je verstand op pauze zetten vermindert stress

Laatste update: 26 september, 2022

Je verstand op pauze zetten betekent even afstand nemen van die momenten waarop je je verward of angstig voelt. Het is een eenvoudig en praktisch hulpmiddel dat je kan helpen als je het gevoel hebt dat je niet helder nadenkt. Het is ook nuttig als een zorg of een obsessie je gedachten overneemt.

Je zou ook kunnen zeggen dat je verstand op pauze zetten een manier is om je hersenen te beschermen. Dat komt omdat, als je gestrest bent, je hele lichaam, ook je hersenen, op een soortgelijke manier reageert als wanneer je ziek bent. Zijn middelen zijn gericht op verdediging, wat een aanzienlijke slijtage van je lichaam met zich meebrengt.

Als dit soort situaties zich vaak voordoet, wordt de slijtage nog groter, en levert het uiteindelijk negatieve gevolgen op voor je lichamelijke gezondheid en de werking van je hersenen. Je verstand op pauze zetten is een eenvoudig en doeltreffend tegengif om aan die toestanden van stress (Spaanse link) te ontsnappen en terug te keren naar een plaats van evenwicht.

“Hoe dichter een mens bij een kalme geest komt, hoe dichter hij bij kracht is .”

Marcus Aurelius

Gestreste vrouw
Je verstand op pauze zetten bevrijdt hem van stress.

Stress brengt schade toe aan je hersenen

Stress is de reactie van je lichaam op een bedreiging, of op iets dat je als een bedreiging waarneemt, of dat nu werkelijk het geval is of niet. Deze waarneming ontketent een fysiologische staat van alertheid die veranderingen in je organen en systemen van het lichaam teweegbrengt. In feite bereidt je lichaam zich voor op vechten of vluchten.

Onder deze omstandigheden zijn de cognitieve functies van je hersenen gericht op het omgaan met de bedreiging. De rest blijft op de achtergrond. Je kunt niet echt aan verzorging van jezelf denken. Je zintuigen werken minder scherp, zozeer zelfs dat het mogelijk is dat je sommige prikkels in je omgeving niet meer ziet of hoort.

Als de toestand van stress aanhoudt, ook al is hij niet zo intens, ontwikkel je een verminderd concentratievermogen. Je wordt ook prikkelbaar en nerveus, met een verminderd geheugen en slechte prestaties bij activiteiten die intellectuele complexiteit vereisen.

Bijgevolg kan stress de voorloper zijn van veel fouten, inefficiëntie, en slechte beslissingen. Je verstand op pauze zetten is echter een van de middelen om deze effecten tegen te gaan.

Je verstand op pauze zetten

Om je verstand op pauze te zetten moet je actief ingrijpen in de stroom van je gedachten. In metaforische termen is het precies zoiets als op de pauzeknop van de afstandsbediening drukken terwijl je naar een video kijkt. Het is een noodtechniek om je evenwicht en zelfbeheersing te herwinnen. Maar hoe doe je het?

Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het houdt in dat je een routineuze of mechanische activiteit op een heel elementaire manier uitvoert. Dat kan van alles zijn, van de afwas tot het sorteren van je administratie.

Het kan het maken van een wandeling zijn, het vegen van een deel van je huis of kantoor, of het uitvoeren van eender welke activiteit die enige besteding van lichamelijke energie met zich meebrengt, maar zonder grote mentale of emotionele betrokkenheid.

De sleutel is dat je je echt concentreert op de activiteit, hoe elementair ze ook is. Als je je papierwerk aan het sorteren bent, let dan op de manier waarop je dat doet. Als je een wandeling maakt, noteer dan de gewaarwordingen in je lichaam en kijk naar het uitzicht. Of, als je de afwas doet, doe dat dan nauwgezet. Zo eenvoudig is het. Dat is alles wat je hoeft te doen om je verstand op pauze te zetten.

Wandelen
Wandelen bevordert de afgifte van serotonine, een neurotransmitter die ons beter doet voelen.

De voordelen van je verstand op pauze zetten

Als je de techniek van je verstand op pauze zetten beoefent, merk je meteen de voordelen. Je hoeft je alleen maar strikt aan de twee basisprincipes te houden: voer een mechanische activiteit uit en concentreer je erop. Je hoeft verder niets te doen. De gedachte erachter is dat je, als je gestrest bent, je er meestal tegen verzet om activiteiten op deze manier uit te voeren.

In feite zorgt stress ervoor dat je verstand een verdedigingsdynamiek in gang zet, zoals we al eerder zeiden, en het is niet gemakkelijk om tegen je hersenen te zeggen: “Stop. Laat dat even voor wat het is.”

Inderdaad, als je in een toestand van stress bent, ben je geneigd te voelen dat je gedachten ergens anders op richten of een eenvoudige activiteit uitvoeren te riskant is. Daarom is de belangrijkste barrière die je moet overwinnen het doorbreken van die manier van denken.

Zoals met zovele andere situaties in het leven gaat het er vaak gewoon om een beslissing te nemen en jezelf de gelegenheid te geven iets nieuws te ervaren. Hetzelfde gebeurt met je verstand op pauze zetten. De volgende keer dat je je gestrest voelt, geef jezelf dan toestemming om het te doen. We zijn er zeker van dat je het nuttig zult vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bird, W., & Reynolds, V. (2006). Caminar para la salud: La guía completa paso a paso para ponerse en forma y sentirse bien. INDE.
  • Duval, F., González, F., & Rabia, H. (2010). Neurobiología del estrés. Revista chilena de neuro-psiquiatría48(4), 307-318.
  • Liñán, É. E. No-cosas. La sociedad sin pausa. Revista Académica “Voces y Saberes”, 4(4), 32-37.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.