Je interpersoonlijke relaties verbeteren

Interpersoonlijke relaties zijn altijd verbeterbaar. Het idee is dat de banden en interacties alle partijen ten goede komen. Hoe bereik je dat? Neem kennis van de aanbevelingen in dit artikel.
Je interpersoonlijke relaties verbeteren
Sofía Gimbert

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sofía Gimbert.

Laatste update: 29 juli, 2023

Er zijn bepaalde sleutels om je interpersoonlijke relaties te verbeteren, die je in de praktijk kunt brengen om gezondere banden aan te gaan. In een gids die is gepubliceerd door de Nationale Universiteit van Costa Rica (Spaanse link) wordt zelfs beweerd dat goede relaties helpen om identiteit te herkennen en op te bouwen.

Vanwege onze sociale aard hebben we als mensen relaties met anderen nodig. Deze banden moeten worden ontwikkeld binnen een gezond kader. Op basis van dit feit gaan we een aantal praktische aanbevelingen delen om de manier waarop je contact maakt met anderen te bevorderen.

Sleutels voor het verbeteren van je interpersoonlijke relaties

Het opbouwen van gezonde en betekenisvolle relaties vereist bepaalde vaardigheden. Daarom is het niet altijd gemakkelijk om te doen. Om de kwaliteit van je interpersoonlijke verbindingen te verbeteren, gaan we een aantal technieken voorstellen om in te grijpen bij het creëren van meer betekenisvolle en duurzame verbindingen.

1. Beoefen empathie

Empathie is het vermogen om je in iemand anders te verplaatsen en te begrijpen hoe hij of zij zich voelt. Het is een essentieel ingrediënt voor het opbouwen of verbeteren van duurzame interpersoonlijke relaties. Dit vermogen draagt bij aan emotionele toenadering tot anderen en aan het begrijpen van hun eisen en zorgen.

Om empathie te oefenen, zijn actief luisteren en aandacht besteden aan gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en toon belangrijk. Je moet proberen te begrijpen hoe de ander zich voelt, niet alleen wat hij zegt. Stel open vragen om meer informatie te krijgen en toon interesse in wat ze je vertellen.

Een hoofdstuk in het boek, Geweldloze Communicatie: Een taal voor het leven (2015) staat dat het goed voelt als iemand naar ons luistert zonder te oordelen of te proberen ons te vormen. Dit is waar empathie om draait.

2. Effectief communiceren

Effectief communiceren is het vermogen om je gedachten en gevoelens duidelijk en direct over te brengen en die van anderen te begrijpen. Het helpt je om misverstanden en problemen in je relaties te voorkomen.

Effectief communiceren betekent op een rustige toon spreken en geen passief-agressieve communicatie gebruiken. Het is belangrijk om actief te luisteren, vragen te stellen om verwarring weg te nemen en aandacht te besteden aan je non-verbale communicatie.

3. Wees assertief

Assertiviteit bestaat uit het duidelijk en direct uiten van je behoeften en meningen, zonder de rechten van anderen te schenden. Het is een ideale eigenschap om gezonde grenzen te stellen in je relaties en onnodige conflicten te vermijden.

Om assertief te zijn, is het belangrijk om in de eerste persoon te spreken en je te richten op je eigen gevoelens en behoeften in plaats van te beschuldigen of te bekritiseren.

Ook helpt het om effectieve communicatietechnieken te oefenen. Bijvoorbeeld door “ik” te gebruiken in plaats van “jij,” geweldloze communicatie te beoefenen en zelfverzekerde lichaamstaal te laten zien.

4. Leer te vergeven

Vergeving is een essentieel onderdeel van een gezonde relatie. Bovendien bevrijdt leren vergeven je van boosheid en wrok en helpt het je om sterkere en meer representatieve banden op te bouwen.

Om te leren vergeven is het belangrijk om je eigen gevoelens te accepteren en de pijn te erkennen die de ander je heeft aangedaan. Probeer de dingen vanuit hun perspectief te zien en probeer te begrijpen waarom ze deden zoals ze deden. Vergeef hen dan en laat je pijn en boosheid los.

5. Samenwerken bij het oplossen van conflicten

Conflicten zijn een natuurlijk onderdeel van elke relatie. De sleutel tot het beheersen ervan ligt in het vinden van oplossingen die voldoen aan de behoeften van beide partijen en die wederzijds aanvaardbaar zijn. Dit wordt bevestigd in het boek, De zeven principes om het huwelijk te laten werken (1999).

De auteur John Gottman, benadrukt hoe belangrijk het is om flexibel te zijn en bereid om compromissen te sluiten om een oplossing te vinden die voor iedereen werkt.

Een gezamenlijke oplossing houdt in dat je samenwerkt en een resultaat vindt dat voor beide partijen aanvaardbaar is.

6. Accepteer en vier je verschillen

We zijn allemaal verschillend. In feite zijn het deze verschillen die ieder van ons uniek en speciaal maken. Daarom is het accepteren en vieren van wat jou onderscheidt van anderen gunstig voor het verbeteren van je interpersoonlijke relaties.

Je moet een open geest hebben en bereid zijn om te leren. Probeer de perspectieven en ervaringen van anderen te begrijpen en te respecteren, zelfs als je ze niet deelt. Erken en waardeer de unieke sterke punten van anderen en zoek manieren om samen te werken om gemeenschappelijke doelen te bereiken.

Het verbeteren van je interpersoonlijke relaties kost tijd, maar het is het waard

Gezonde, betekenisvolle relaties zijn cruciaal voor je emotionele en mentale welzijn. Maar het opbouwen van deze banden is niet eenvoudig. Het is essentieel om te weten hoe je moet communiceren om je meningen en emoties te uiten terwijl je luistert naar en begrip hebt voor de perspectieven van anderen.

Empathie, assertiviteit, vergevingsgezindheid en weten hoe je problemen moet oplossen, maar ook accepteren dat anderen er anders over denken, zijn essentieel als je sterke en duurzame interpersoonlijke relaties wilt hebben.

Deze relaties zullen jou ten goede komen en bovendien positief bijdragen aan de kwaliteit van leven van de mensen om je heen. Het lijdt geen twijfel dat het opbouwen en verbeteren van je interpersoonlijke relaties tijd, moeite en toewijding vergt. De resultaten zullen echter van onschatbare waarde zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goleman, D. (2013). Focus: The Hidden Driver of Excellence. Bloomsbury Publishing.

  • Gottman, J. M. (2015). The Seven Principles for Making Marriage Work: A Practical Guide from the Country’s Foremost Relationship Expert. Harmony

  • Rosenberg, M. B. (2015). Nonviolent Communication: A Language of Life: Life-Changing Tools for Healthy Relationships. PuddleDancer Press.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.