Vijf tekenen dat je te maken hebt met een passief-agressief persoon

Hoe gedraagt een passief-agressieve persoon zich? Hoe slagen ze erin om zoveel schade aan te richten? De tekens die we in dit artikel helpen je dit soort mensen te identificeren en actie te ondernemen.
Vijf tekenen dat je te maken hebt met een passief-agressief persoon

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn enkele prototypische agressieve gedragingen. Er zijn echter ook andere gedragingen die gewoonlijk niet als zodanig worden geïdentificeerd. Bijvoorbeeld passief-agressief gedrag. Deze worden gekenmerkt door ambiguïteit of subtiliteit.

Ze kunnen je ongemakkelijk of verward maken, en je hoeft er niet per se op te reageren. In veel gevallen laat je ze zelfs gaan omdat je denkt dat het niet de moeite waard is om ruzie te maken.

In dit artikel kun je vijf signalen leren die je vertellen dat je te maken hebt met een passief-agressieve persoon, het soort mensen dat de neiging heeft om dit soort gedrag te vertonen. We noemen ook enkele strategieën om je te helpen hen het hoofd te bieden.

1. Een passief-agressieve persoon is ambivalent

Je kunt zien dat je tegenover een passief-agressieve persoon staat in de manier waarop ze met jou omgaan. Op sommige dagen kunnen ze zich bijvoorbeeld heel beleefd gedragen. Op andere dagen tonen ze echter vijandigheid en afwijzing zonder duidelijke reden.

Het is ook mogelijk dat ze indirect vijandigheid jegens jou uiten. Bijvoorbeeld subtiele en verhulde beledigingen gebruiken, of je zwakke punten aanwijzen, alsof ze positieve kritiek proberen te uiten, terwijl ze je in werkelijkheid aanvallen. Dit soort gedrag kan zeer invaliderend worden. Deze mensen hebben ook de neiging om je meningen systematisch te negeren, alsof ze, omdat ze van jou komen, geen zin hebben.

Deze vorm van passief-agressief gedrag kan je onzeker maken over je sociale vaardigheden. Dat komt omdat je je zorgen maakt als je iets verkeerd hebt gedaan of als deze mensen echt reden hebben om boos op je te zijn.

Stel in gesprek

2. Ze hebben communicatieproblemen

Bovendien heeft iemand die passief-agressief de neiging om communicatieproblemen te hebben in hun verschillende omgevingen.

Ze sturen gemengde berichten en doen verklaringen die ze vervolgens ontkennen. Bovendien kondigen ze aan dat ze het ene gaan doen en dan het andere. Ze beschuldigen ook systematisch anderen van liegen. Daarom kost het communiceren met deze mensen meestal al je energie.

Door deze communicatiemoeilijkheid worden mensen die zich zo gedragen vaak niet als betrouwbaar gezien. Om deze reden kunnen zij minder verantwoordelijkheden krijgen dan anderen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat andere eigenschappen die verband houden met passieve agressiviteit naar voren komen.

3. Ze voelen zich gekleineerd en ondergewaardeerd

Passief-agressieve mensen hebben de neiging om constant te klagen dat ze zich veracht of gebruikt voelen door anderen. Ze beweren ook dat ze zich ondergewaardeerd, ondergewaardeerd en niet erkend voelen vanwege hun talenten en capaciteiten.

Dit gedrag waarmee ze zichzelf tot slachtoffer maken, wordt een vorm van emotionele manipulatie voor hen om voordelen of voordelen te behalen in hun relaties. Helaas, als je wordt blootgesteld aan hun verwijten, heb je de neiging je schuldig te voelen en de gevoelens van onbegrip en afwijzing die je blijkbaar bij hen hebt opgewekt, te compenseren.

4. Ze vermijden hun verantwoordelijkheden

Een ander kenmerkend teken van een passief-agressieve persoon is dat ze de gewoonte hebben om hun verantwoordelijkheden en verplichtingen niet op zich te nemen.

Deze eigenschap heeft nuances. Het kan bijvoorbeeld zichtbaar worden gemaakt wanneer ze inefficiëntie en onzorgvuldigheid vertonen. Dit betekent dat ze worden gevraagd om minder verantwoordelijkheden op zich te nemen. Aan de andere kant kan het ook verschijnen door anderen of externe gebeurtenissen de schuld te geven wanneer het voor hen misgaat.

Bovendien spreken en handelen deze mensen, zoals we eerder al zeiden, meestal op een heel andere manier. Hoe dan ook, een passief-agressieve persoon zal de neiging hebben om zichzelf herhaaldelijk te verontschuldigen, uit te stellen of gevoelens van overbelasting en onrechtvaardigheid te argumenteren.

Vrouw praat met vriendje

5. Ze zijn slechtgehumeurd

De aanwezigheid van een slecht humeur kan ook helpen bij het identificeren van passief-agressieve mensen. Het kunnen bijvoorbeeld het soort mensen zijn dat zonder duidelijke reden verdrietig en boos lijkt te zijn. Dit soort gedrag genereert negatieve reacties in de omgeving, waardoor het moeilijk is om als team met hen samen te werken.

Ook kan het vertonen van deze stemmingen weer leiden tot hun gevoelens van onbegrip en hun neiging om anderen de schuld te geven. Met andere woorden, ze kunnen droefheid tonen over de onrechtvaardigheden waarvan ze denken dat ze het slachtoffer zijn. Aan de andere kant tonen ze onverwachte woede over de mishandeling die ze volgens hen ondergaan.

Als je te maken hebt met een passief-agressieve persoon, moet je onthouden dat proberen om ze rechtstreeks te ontmaskeren meestal niet werkt. In feite, rekening houdend met het feit dat het doel van passief-agressief gedrag meestal is om jou te beïnvloeden, is het misschien wel het meest effectieve dat je kunt doen om dit gedrag te negeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hopwood, C. & Wright, A. (2012) A Comparison of Passive–Aggressive and Negativistic Personality Disorders, Journal of Personality Assessment, 94:3, 296-303, DOI: 10.1080/00223891.2012.655819
  • Rodríguez Sanz, J., Álvarez-Ude Cotera, F., & Gimeno Vicent, E. (2016). La asertividad. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria, 23(6), 352–357. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.11.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.