Ik zal je vleugels geven

Ik zal je vleugels geven

Laatste update: 08 januari, 2017

Als je ooit van iemand hebt gehouden, dan weet je dat er soms momenten zijn waarop je moet loslaten, dat je die persoon vleugels moet geven en hem moeten laten wegvliegen, het maakt niet uit waarnaartoe. Of misschien is er een moment geweest waarop je die ander moest laten vliegen zodat hij zichzelf kon zijn, zodat hij de wereld om zich heen kon ontdekken en verkennen.

We zouden echt trots op onszelf moeten zijn dat we in staat waren om iemand van wie we werkelijk houden los te laten of hem onvoorwaardelijk zichzelf te laten zijn, want de liefde kent geen bezit, de liefde is veel meer dan dat: het is het respecteren en helpen van die ander, het is samenwerken met die ander, het is het beste willen voor die ander ook al zouden we hem liever aan onze zijde houden.

Leren loslaten

Wat ons het meeste in de weg staat wanneer we iemand van wie we houden los moeten laten, is ons eigen ego. We denken na over onszelf en over hoe we ons zullen voelen wanneer die persoon weggaat, niet over hoe die persoon zich zal voelen als hij zijn vleugels niet kan uitslaan.

Loslaten is iets dat we af en toe moeten leren doen. Omdat we het gedurende ons leven vaak genoeg zullen meemaken dat we iemand zullen moeten loslaten, zelfs al doet het pijn, zelfs al smeekt ons hart ons om het niet te doen. Maar dit maakt niet uit; we zouden onze zielen moeten vragen wat het beste is voor die ander: hem loslaten of hem uit egoïsme vast blijven houden?

Iemand leren loslaten heeft veel te maken met eigenwaarde. Als we weten hoe we ervan kunnen genieten om alleen te zijn, zullen we onze eigen ruimtes, interesses en vrienden hebben, en als we bovendien echt van die ander houden, zullen we hem niet alleen loslaten, maar zullen we hem ook vleugels geven.

Vleugels

Hoe je jezelf kunt bevrijden van je ego zodat je los kunt laten

We worden vaak gedomineerd door ons ego. Het laat ons aan niemand anders denken behalve onszelf. Maar het is tijd om te veranderen en aan anderen te denken, om ze los te laten en ze te helpen vleugels te ontwikkelen als dit nodig is. Hieronder geven we je drie adviezen om je te helpen jezelf van je ego te bevrijden:

Probeer niet altijd gelijk te hebben

Zoveel mensen luisteren niet als er iets tegen ze wordt gezegd; het enige waar ze aan kunnen denken is gelijk hebben, zonder hierbij de meningen van anderen te overwegen en soms zelfs zonder ze ook maar te laten spreken. Maar je zou jezelf even aan de kant moeten zetten. Sta er niet op om altijd gelijk te hebben, want situaties kunnen vaak vanuit meerdere perspectieven worden bekeken, perspectieven waarin iedereen gelijk kan hebben. Wees tolerant en empathisch en luister gewoon.

Bevrijd jezelf van de drang om altijd meer te hebben

Het ego wil altijd meer: meer aandacht, meer geld, meer liefde, meer tijd, meer materiële dingen. Maar we moeten eraan werken om deze drang naar bezittingen tot een halt te roepen en onszelf te vragen: wat heb ik werkelijk nodig?

Er zijn namelijk veel dingen zijn die we eigenlijk niet nodig hebben en soms kan ditzelfde gelden voor mensen. We proberen ze bij ons te houden, terwijl we ze eigenlijk zouden moeten laten vliegen en helpen om hun weg te vinden.

Jij bent niet wat je bereikt hebt

Soms raken we geobsedeerd door succes, zonder onszelf af te vragen wat succes nu eigenlijk is. Wij zijn niet onze prestaties. Klamp je niet aan ze vast, vervolg gewoon je weg. Succes is niet geld of macht, het is omringd zijn door mensen die van je houden en genieten van de intieme band die je met ze hebt.

Als je van iemand houdt, zul je begrijpen dat het geen prestatie is dat ze aan je zijde staan. Mensen zijn tenslotte geen bezittingen. Het zou een prestatie zijn dat je die persoon gelukkig maakt.

Laat de mensen van wie je houdt hun vleugels uitslaan

Paraplu

Als iemand van wie je houdt een droom heeft, geef hem dan de vleugels die hij nodig heeft om deze droom werkelijkheid te laten worden, zelfs als dit betekent dat hij afstand moet nemen van jou. Het gaat niet om jou, het gaat om het geluk van die ander.

Het is ingewikkeld en het zal je waarschijnlijk pijn doen, maar mettertijd zul je je realiseren dat je gegroeid bent en dat je geleerd hebt om je te verplaatsen in de persoon van wie je houdt en om hem te laten zien hoeveel je van hem houdt door hem vleugels te geven om te vliegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.