Persoonlijke groei: knip mijn vleugels niet

Persoonlijke groei: knip mijn vleugels niet

Laatste update: 07 september, 2016

Het is heel goed mogelijk dat je dit gevoel gedurende je leven al meerdere keren hebt ervaren; het gevoel dat je niet vooruit kunt komen, dat de mensen om je heen niet toestaan dat jij jouw dromen verwezenlijkt, omdat ze jouw vleugels alsmaar kortwieken of misschien wel omdat ze je vastketenen, waardoor je niet kunt ontsnappen uit hun controle.

Persoonlijke groei vereist kansen en zelfvertrouwen gepaard met moed en persoonlijke wilskracht. Wanneer we het over dit onderwerp hebben, denken we misschien aan voorbeelden uit ons leven, zoals onze ouders of zelfs onze leraren. Voorbeelden van machtige personen die vaak de gewoonte hebben om onze vleugels te knippen.

Veel onderwijsmodellen geven geen gehoor aan de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Deze modellen houden zich strikt aan richtlijnen waarbij er geen ruimte is voor spontaniteit of creativiteit. Dit leidt er uiteindelijk toe dat alle studenten op dezelfde, gestandaardiseerde manier en met een zeer starre mentaliteit onderwezen worden. Hierdoor zijn ze vervolgens niet in staat om zich aan te passen aan een in werkelijkheid zeer complexe wereld.

Ouders en onderwijzers zijn echter niet de enigen die vaak de persoonlijke groei van de kleintjes onder ons beperken. In sommige gevallen is het onze eigen partner die de schaar vasthoudt. Het is dan je partner die jou niet laat groeien, vooruitgaan en volwassen worden als persoon; hij/zij staat niet veel vrijheden en aspiratie toe.

De obstakels voor persoonlijke groei

Hoe kunnen we persoonlijke groei definiëren? Het is een rusteloos gevoel in onszelf dat ons ertoe aanzet onze doelen na te streven. We zitten allemaal boordevol doelen en projecten, vol aspiraties waar we onszelf mee uitdagen om onszelf bekwaam, nuttig en sterk te voelen.

Soms zijn het helemaal geen grote projecten die we nastreven. Het komt zeker ook vaak genoeg voor dat we onszelf gewoon goed willen voelen, onafhankelijk, sterk en zeker van onszelf.

Wat zijn de voornaamste obstakels voor persoonlijke groei? Hoe kunnen we deze obstakels overwinnen? Laten we eens een kijkje nemen:

1. Wantrouwen

In dit geval kan het zijn dat je anderen wantrouwt, maar natuurlijk ook dat je jezelf wantrouwt en dit kan er zelfs voor zorgen dat je op een gegeven moment je eigen vermogen wantrouwt. Soms kom je in een soort vicieuze cirkel terecht. Denk bijvoorbeeld aan die overbezorgde ouders die het ene na het andere obstakel creëren om ervoor te zorgen dat hun kind zich aan de familie-eenheid houdt.

Kind

Dit soort ouders zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kind afhankelijk van ze blijft. In sommige gevallen zullen ze zelfs de arbeidsvooruitzichten van hun kind belemmeren of muren creëren zodat hun kind geen partner kan vinden. Ze zullen de vleugels van hun kind keer op keer weer bijknippen, totdat ze er op een gegeven moment in slagen om hun kind het gevoel te geven dat ze op sommige gebieden er niet toe doen. Dit is een zeer ernstig risico.

2. Onzekerheid

Het is merkwaardig om te zien dat sommige mensen in eerste instantie een zeer dynamisch, intens en onafhankelijk leven leiden en dat dan plotseling, na het ontmoeten van hun romantische partner, hun hele persoonlijkheid verandert. De controle van een van de partners creëert uiteindelijk afhankelijkheid en deze afhankelijkheid gaat op een gegeven moment over in angst en onzekerheid. Dit zijn giftige relaties waarin elke vorm van persoonlijke groei compleet verdwijnt.

3. Verlies van controle

Het moment dat we beginnen te merken dat iets of iemand onze vleugels kortwiekt en wij dit tegelijkertijd gewoon toestaan, verliezen we alle controle over de situatie. Waarom staan we dit toe? Waarom geven we anderen de mogelijkheid om muren om ons heen te bouwen, om onze persoonlijke groei te belemmeren?

Soms komt dit door angst of in sommige gevallen doordat we veel genegenheid of een giftige vorm van liefde ervaren waar we afhankelijk van zijn en die we niet willen verbreken.

Ook kan een gebrek aan wilskracht de boosdoener zijn, omdat we te lang zijn blijven hangen in de comfortzone waarin alles veilig en voorspelbaar is. Er zijn hoe dan ook een hoop factoren om rekening mee te houden.

Geef andere mensen geen toestemming om jouw vleugels te knippen, geef niemand anders de kans om voor jou te beslissen of om jouw aspiraties te begrenzen: hetgeen je van binnen voelt zou moeten fungeren als een lont en een schakelaar die ervoor zorgt dat je reageert. Persoonlijke groei vereist moed en kennis om te weten hoe je de wind kunt vinden die jouw boot de weg zal wijzen en vooruit zal duwen.

Ga op zoek naar je eigen oceaan, begin aan je eigen pad en keer de mensen die jouw vleugels willen knippen de rug toe. Onthoud dat iedereen die jouw vleugels probeert te knippen jou ervan zal proberen te overtuigen dat hij van je houdt, dat hij doet wat het beste voor je is. Dit is echter niet waar. Iemand die werkelijk van jou houdt, zal jou nooit iets proberen op te leggen of jou schade toebrengen. Deze persoon zal de weg voor jou vrijmaken en ervoor zorgen dat je zelfverzekerd vooruit kunt gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.