Deactiveer je ego om ten volle lief te hebben

Deactiveer je ego om ten volle lief te hebben

Laatste update: 26 oktober, 2016

Het ego heeft een beperkte kijk op de realiteit en het accepteert alleen zijn eigen standpunt, zijn eigen manier van de wereld begrijpen en zelfs zijn eigen manier van liefhebben. Er zijn maar weinig dingen die zo schadelijk en destructief zijn als egoïsme, of het nu een vriendschap betreft, je werk of een romantische relatie.

Het ego houdt ervan dat de dingen gaan zoals hij dat wil, dat de wereld georganiseerd wordt volgens zijn eigen perspectieven, zijn eigen persoonlijke opvatting van goed en kwaad. Het is geen liefhebber van onvoorziene of spontante omstandigheden of reacties die buiten zijn controle liggen of die de wil van een ander uiten.

Om ten volle lief te hebben, moeten we ons ego deactiveren, waarmee we het voor anderen mogelijk maken om vrij van ons te houden, om mensen te zijn met een eigen vrije wil en niet om te zijn hoe wij willen dat ze zijn. Liefde die spontaan en volledig wordt aangeboden is zonder twijfel de meest complete en autenthieke vorm van liefde.

Wat gaat er schuil achter het masker van het ego

Het is normaal om een relatie te beginnen met mensen die deugden vertonen die per definitie bewonderenswaardig zijn. Aspecten zoals zelfverzekerdheid, een sterk gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfs de behoefte om te beschermen kunnen ons in eerste instantie verblinden.

Na verloop van tijd verandert deze aanvankelijke behoefte om te beschermen echter in bezetenheid en een behoefte aan controle, zelfs zodanig dat we ons moeten aanpassen aan de ander zijn patronen. Met andere woorden: wat we eerst aanzagen voor een behoefte om te beschermen, is in werkelijkheid een angst dat we zullen ontsnappen aan de ander zijn controle en dat we zijn kwetsbaarheden zullen blootleggen.

Opgesloten Hart

Mensen met een groot ego streven er boven alles naar om erkend te worden door anderen en vooral door hun partners, omdat ze niet in staat zijn om zichzelf te erkennen. En de reden hiervoor is angst, die ze verborgen houden onder hun ego om te kunnen overleven.

In werkelijkheid is het niet makkelijk om het ego van de personen van wie we houden te deactiveren. Als we het eenmaal ontdekt hebben of als we ons eenmaal realiseren dat hun deugden eigenlijk aan twee kanten snijdende zwaarden zijn en dat ze hun ego gebruiken om verwachtingen te creëeren waar wij aan moeten voldoen, maak dan duidelijk dat het enige wat ze doen is proberen om hun eigen leegte op te vullen door middel van dominantie en een ongezonde aanhankelijkheid, die ze gebruiken om hun eigen onvolwassenheid te verbergen.

De vele gezichten van egoïsme

Het ego heeft vele gezichten en we zijn er zeker van dat je er enkele al kent:

  • Slachtofferschap gebruiken als wapen.
  • Streven naar erkenning in alles wat ze doen, zeggen en uiten, zonder ooit te denken aan de ander.
  • Jou belasten om hun ego te kunnen ontlasten.
  • Altijd op zoek zijn naar iemand om de schuld te geven van problemen of situaties die zij creëeren.
  • Weigeren spontaan te zijn, nieuwe dingen te proberen of van de routine af te wijken. Je niet laten genieten van je eigen hobbies in je eigen ruimte.
  • Jouw persoonlijke groei belemmeren.

Leren om het ego te deactiveren

We moeten begrijpen dat het ego ons volledig verwijdert van volwassen liefde. Volwassen liefde wordt volledig en vrij aangeboden aan de andere persoon in de relatie. Het betekent dat we koesteren wat we met elkaar gemeen hebben, maar altijd de persoonlijke groei van elke partij respecteren.

Vrijheid

Als jouw partner het prototype egoïst is, stel dan vanaf het begin grenzen en maak duidelijk dat de liefde niet veroordeelt, controleert of de eigen leegte en onzekerheden opvult door middel van manipulatie. Liefde is niet belastend. Het is persoonlijke groei en volledigheid.

Het is noodzakelijk dat we stoppen te doen wat ons ego wil en beginnen te genieten van dingen terwijl ze gebeuren. Alleen dan zal ons besef van liefde ontwaken, wat elke dag opnieuw ruimte zal maken voor spontaniteit, een vrijheid die geen aanhankelijkheid kent en waarbij iedereen de controle heeft over zichzelf en op zijn beurt onderdeel is van een gezamenlijk plan.

We mogen niet vergeten dat velen van ons, in zekere zin, een beetje egoïstisch zijn in de emotionele zin van het woord. Alles heeft echter zijn eigen evenwicht. Als we het ego vrijlaten om te handelen met al zijn intensiteit, dan zulllen we nooit de realiteit van dingen zien, maar alleen onze eigen behoeften en de negatieve gevoelens die deze voortbrengen.

–Afbeeldingen met dank aan Benjamin Lacombe, Toon Herlz–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.