Hoe kun je grenzen stellen tijdens de lockdown?

Alleen omdat we de hele dag thuis zijn tijdens de lockdown, wil nog niet zeggen dat we altijd beschikbaar zijn. We hebben ook tijd nodig om even los te koppelen, zowel van berichten en videogesprekken als van al dat thuiswerken. Grenzen stellen tijdens de lockdown is dus essentieel.
Hoe kun je grenzen stellen tijdens de lockdown?

Laatste update: 21 mei, 2020

Telewerken kost mensen gemiddeld 10 uur per dag. We maken meer dan ooit gebruik van berichten en videobelservices. Het is ironisch dat we soms worden gedwongen grenzen te stellen tijdens de lockdown.

Jane Wilde Hawking, de ex-vrouw van Stephen Hawking, schreef in haar boek Traveling to Infinity: My life with Stephen dat het enige dat er echt toe doet het beschermen van onze overleving is. We kunnen dit dus zeker toepassen op de huidige situatie.

Maar binnen in die overlevingscapsules die we ons thuis noemen, zijn we ook verplicht om een ander waardevol bezit te beschermen: ons welzijn. Tijdens deze weken van gedwongen quarantaine hebben we geleefd en veel verschillende dingen geleerd. Ieder van ons blijft de situatie zo goed mogelijk aanpakken, met wisselend succes.

Sommige mensen maken weer contact met zichzelf door meer te ontspannen. Anderen worstelen echter met angst. In elk van onze eigen persoonlijke situaties zal er een tijd zijn dat we grenzen moeten stellen op een of meer vlakken van ons leven. Laten we daar  hieronder eens naar kijken.

Hoe kun je grenzen stellen tijdens de lockdown en even tijd voor jezelf nemen

Weten hoe je grenzen kunt stellen tijdens de lockdown is goed voor je gezondheid

We weten allemaal dat assertief zijn en weten hoe grenzen te stellen in bepaalde situaties in het leven een garantie is voor rust en mentaal evenwicht. We hadden echter nooit gedacht dat we in de huidige context van quarantaine ook grenzen zouden moeten stellen. Dit lijkt inderdaad heel vreemd.

Omdat we een groot gedeelte van de dag in thuisisolatie zitten, verwachtten we via videogesprekken en berichten van het contact met onze dierbaren te genieten.

We dachten ook dat telewerken zou betekenen dat we een betere kwaliteit van leven zouden hebben, omdat we ons eigen schema zouden kunnen kiezen en dit in evenwicht zouden kunnen brengen met ons gezinsleven.

Maar wat gebeurde er, we ontdekten dat het dagelijks leven in huis ook niet gemakkelijk is. Dit brengt ons daarom in situaties die we echt anders moeten bijstellen.

Telewerken en online onderwijs moeten nog worden verbeterd

Telecombedrijven vertellen ons dat de piek van onze verbindingstijd om 9:00 uur begint. Dit is wanneer de meeste e-mailuitwisselingen plaatsvinden. Gemiddeld kunnen thuiswerkdagen oplopen tot tien uur in plaats van acht.

Nog opvallender is dat veel mensen zelfs tussen middernacht en 03:00 uur werken. De reden hiervoor is simpel. Ze kunnen zich overdag niet concentreren. Ze hebben dus geen andere keuze dan te werken op het moment dat bijvoorbeeld hun kinderen eindelijk in bed liggen.

Aan de andere kant zien we ook veel tekortkomingen en onevenwichtigheden bij het online onderwijs. Sommige docenten geven bijvoorbeeld alleen oefeningen en huiswerk op zonder online uitleg te geven. Evaluatiesystemen zijn ook niet altijd de meest nauwkeurige. Een andere belangrijke factor is dat niet elk kind thuis een computer heeft.

Grenzen stellen tijdens de lockdown betekent weten hoe je je tijd in moet delen. Een goed tijdbeheer in termen van thuiswerken stelt je niet alleen in staat om productiever te zijn, maar ook om stress te voorkomen. En wat online onderwijs betreft, is het ook raadzaam om een limiet vast te stellen voor wat wel en wat niet kan worden bereikt.

In de meeste gevallen hebben ouders een extra last. Ze moeten nu namelijk ook proberen hun kinderen te helpen met hun schoolwerk. Dit is een probleem waar aandacht aan besteed moet worden en moet worden opgelost.

Koffiepauze

Thuis zijn betekent niet dat je altijd beschikbaar bent

Als je grenzen stelt tijdens de lockdown, betekent dit ook dat anderen moeten begrijpen dat je niet altijd beschikbaar bent. Soms heb je gewoon even geen zin om een gesprek te voeren via Zoom of een ander videogesprekplatform.

Dit betekent niet dat je minder om die mensen geeft. Het is simpelweg omdat je tijd nodig hebt om te ontspannen, om te lezen of zelfs niets te doen om je gedachten wat te kalmeren.

We moeten allemaal begrijpen dat iedereen een bepaald ritme en eigen behoeften heeft. Soms, en bijna zonder het te beseffen, besteden we uren aan het schrijven van berichten en aan het bellen van anderen.

Dit alles is op zich positief en in veel opzichten is het onze dagelijkse redding in deze tijd van quarantaine. We hebben echter allemaal een pauze en tijd nodig om aan onszelf te besteden. Daarom is het stellen van grenzen ook in deze gevallen gezond.

Mentale grenzen stellen tijdens de lockdown is ook nodig

De noodzaak om grenzen te stellen tijdens de lockdown houdt ook in dat je in de gaten moet houden hoe het met je gaat. Zoals we al eens vermeldden, moet je ook externe beperkingslimieten instellen. Je moet bijvoorbeeld de hoeveelheid informatie die je ontvangt verminderen.

Naast het beter beheren van je tijd gedurende de dag en met familie en vrienden af te spreken wanneer het het beste is om videogesprekken te voeren, moet je ook mentale muren optrekken.

Wat betekent dit? Het betekent bijvoorbeeld het stellen van grenzen aan buitensporige zorgen. Ja, het is belangrijk dat je begrijpt dat welzijn is weten hoe je assertief moet zijn tegenover anderen. Je moet echter ook assertief zijn ten opzichte van jezelf en onder controle houden wat je intern aankunt.

Ja, het is waar dat sommige dingen buiten onze macht liggen. Je hebt dagelijks te maken met onzekerheid en angst. Je moet echter een einde maken aan die gedachten die anticiperen op dingen die nog niet zijn gebeurd en aan die visualisaties van worstcasescenario’s, die je angst alleen maar verergeren.

Laten we duidelijk zijn: aandacht besteden aan je innerlijke universum is net zo belangrijk als het onder controle houden van je omgeving. Je welzijn hangt af van het weten hoe grenzen te stellen tijdens de lockdown en weten wat je op welk moment van de dag nodig hebt. Zorg er dus voor dat je het doet!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.