Hoe kan ik mijn tijd beter organiseren?

Goede vaardigheden om je tijd te organiseren kunnen je onderscheiden van de concurrentie wanneer je op zoek bent naar een baan. De voordelen gaan echter verder. Je tijd beter plannen zal je in alle aspecten van je leven een beter gevoel geven.
Hoe kan ik mijn tijd beter organiseren?
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom lijkt het alsof alle andere mensen meer vrije tijd hebben dan ik? Waarom heb ik het gevoel dat de tijd door mijn vingers glijdt? Hoe kan ik leren mijn tijd beter organiseren? Is het mogelijk om een sociaal leven, het gezin, het werk en de lichamelijke en geestelijke gezondheid op elkaar af te stemmen?

In dit artikel bespreken we al deze vragen. We bieden je enkele adviezen hoe je ervoor kan zorgen dat jouw hectische rooster voor je werkt.

Elke dag heeft iedereen dezelfde hoeveelheid tijd ter beschikking. Niemand kan dat veranderen. Jij hebt echter de controle over hoe je die tijd gebruikt. Onze maatschappij wordt elke dag competitiever en sneller. Dit vermogen wordt dus steeds belangrijker. Het kan het verschil maken tussen een baan vinden of niet, of zich nuttig voelen of niet.

De eerste stap: plannen

De eerste strategie voor een betere organisatie is plannen. Enkele minuten wijden aan het plannen van je dag, week, maand of jaar helpt je om op een doeltreffende manier prioriteiten te stellen in de dingen die je moet doen.

Dit perspectief op de toekomst kan je bovendien ook helpen om een onderscheid te maken tussen wat dringend is en wat minder belangrijk is. Hoeveel tijd vereist deze specifieke taak? Stel jezelf die vraag vóór je iets doet. Geef jezelf ook een foutmarge. Wees eerlijk met jezelf. Probeer in te schatten welke onverwachte dingen kunnen optreden.

We geven een voorbeeld. Stel dat je voor vandaag gepland hebt om naar de winkel te gaan, een vriend te bellen, een e-mail te sturen naar een collega, een speciaal diner te maken en een presentatie af te werken.

In dit geval moet je jezelf voldoende tijd voor elke taak geven zodat je je niet hoeft te haasten. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de tijd voor de verplaatsing, onverwachte afleidingen, wachtrijen in de supermarkt, het verkeer, enzovoort.

Gebruik een agenda of jouw telefoon

Je tijd beter organiseren door een agenda of je telefoon te gebruiken

Welke soort agenda of planner moet je gebruiken zodat je je tijd beter kunt organiseren? Aan de universiteit van Californië heeft men een onderzoek uitgevoerd. Het toonde aan dat hun studenten er beter in slaagden om te onthouden en te plannen wanneer ze dingen handmatig opschreven (in tegenstelling tot de gegevens op een toetsenbord tikken).

De reden is dat met de hand schrijven het hersengebied van de fijne motoriek activeert. Dit ontwikkelt diepere indrukken in het langetermijngeheugen. Als je tijd besteedt aan dingen opschrijven, dan zullen je hersenen in staat zijn om ideeën te organiseren en begrippen te verwerken.

Een geschreven agenda helpt je dus om een geestelijke kaart te maken van je tijd en je taken. Het is ook een waardevol instrument om opdringerige gedachten tegen te houden. Het dwingt je namelijk om je energie te richten op wat je werkelijk onder controle hebt.

Gegevens met kleuren markeren in je agenda kan je ook helpen om je prioriteiten te organiseren. Het activeert namelijk je visuele geheugen. Op zijn beurt helpt dat je hersenen om informatie te bewaren.

Jouw tijd en jouw wilskracht organiseren

Je tijd en je wilskracht organiseren

Wanneer je ‘s morgens wakker wordt, dan zijn je geestelijke energie en wilskracht meestal hersteld van de vorige dag. Veel deskundigen bevelen dus aan om de eerste uren van de dag te gebruiken om dingen te doen die je het minst leuk vindt of dingen waar je gestrest over bent.

Als je wacht tot een later moment, dan is de kans groter dat je het zal uitstellen. Dat betekent dan meer dingen op jouw nog-te-doen-lijst voor de volgende dag en nog meer stress.

Je hersenen hebben ook ruimte voor ontspanning nodig. Zorg er dus voor dat je tijdens de dag een moment vastlegt voor improvisatie en creativiteit. Het is echt belangrijk dat je ook tijd doorbrengt met leuke dingen doen.

Vrije tijd en afleidingen

Dat betekent dat je in je dag dus ook wat tijd zonder planning moet openlaten. Het zal je een goed gevoel geven. Bovendien zal het je gevoel afzwakken dat je de slaaf bent van je rooster. Een recent onderzoek heeft zelfs vastgesteld dat je 23 minuten nodig hebt om na een afleiding je aandacht opnieuw te focussen.

Anderzijds is het ook zo dat hoe meer afleidingen je om je heen hebt, hoe meer tijd je nodig zal hebben om de dingen gedaan te krijgen. Een goede werkruimte en voldoende planning zijn essentieel voor de productiviteit en het evenwicht. Voldoende slaap, een gezond voedingspatroon en genoeg vrije tijd zijn ook sleutels voor een actief en aangenaam leven.

Niemand krijgt extra uren op een dag. We hebben allemaal dezelfde hoeveelheid tijd om te werken, te studeren en te ontspannen. Het verschil zit hem in hoe je jouw taken organiseert en prioriteiten stelt. Zorg ervoor dat je van elke seconde van je tijd geniet. Waar wacht je nog op? Wellicht ook interessant voor jou

Ervaar de magie van orde en organisatie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ervaar de magie van orde en organisatie

Orde brengen in je huis heeft iets magisch. Leer de Konmari-methode van Marie Kondo kennen en vind rust door orde en organisatie toe te passen in j...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.