Leren prioriteiten stellen: goed voor gezondheid en welzijn

Leren prioriteiten stellen: goed voor gezondheid en welzijn
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Leren prioriteiten stellen gaat verder dan weten hoe tijd te managen. Prioriteit geven is je eigen leven organiseren en je waarden verduidelijken. Het is om te onthouden wat belangrijk is en wat beter kan worden uitgesteld of zelfs niet gedaan kan worden.

Onze prioriteiten moeten altijd in overeenstemming zijn met onze eigen doelstellingen. Net als een vuurtoren, zouden deze ons pad moeten verlichten en inspireren.

Toch blijft dit, ondanks de hoeveelheid middelen die we hebben, meestal een lastige taak. Over het algemeen hebben wij mensen de neiging op te gaan in de dagelijkse drukte waarin we ons bevinden. De overstimulatie waarmee we elke dag worden geconfronteerd, maakt het moeilijk om prioriteiten te stellen.

We ontvangen constante verzoeken en informatie. Onze aandacht wordt als een slecht getrainde spier meegesleept, vergetend wat de doelstellingen ervan waren en wat het doel ervan was.

Stel je hart niet in op te veel dingen

-Epictetus-

Dat gezegd hebbende, gaat de noodzaak om prioriteiten te verduidelijken nog verder dan louter persoonlijke productiviteit. We hebben het over een mogelijkheid met meerdere niveaus die van invloed is op elk gebied van ons leven. Iemand die weet en zich herinnert wat echt belangrijk is, ervaart meer gemak in relaties, in werk en in emotionele ontwikkeling.

Leren prioriteiten stellen

Leren prioriteiten stellen, de eeuwig onbetaalde rekening

Waarom is leren prioriteiten stellen zo lastig? Het antwoord is simpel: omdat we in zorgen leven. Onze geest werkt soms veel sneller dan het leven omdat we ons overweldigd voelen, onder druk staan.

We willen overal naartoe gaan, iedereen tevreden stellen, alles oplossen. Dus als we ‘s nachts onze ogen sluiten, doen we dat met de ongemakkelijke sensatie dat we de volgende dag wakker worden met een enorme to-do-lijst.

Wanneer dit intensiveert, proberen angst en stress de leiding te nemen.  Alles verstrikt en ontspoort zodanig dat elk oorspronkelijk doel volledig vervaagd is. Leren prioriteiten stellen betekent bovenal minimaliseren.

We moeten leren om onze inspanningen te beperken om ze te leiden naar gedefinieerde doelstellingen. Dat kunnen we alleen bereiken met een ontspannen geest die weet hoe hij zijn aandacht moet richten op wat belangrijk is.

Dit alles leidt ons naar een concrete conclusie. Onze opstand als goede managers van onze tijd en van onze prioriteiten stellen kan niet worden bereikt zonder een eenvoudige tool. Het is niet genoeg om een ​​klassieke lijst met ‘hoofddoelen’ te maken.

Leren om prioriteiten te stellen aan je tijd gaat hand in hand met persoonlijke ontwikkeling. Het betekent het ontwikkelen van een meer gecentreerde geest die in staat is om kansen te identificeren.  Het betekent emoties in ons eigen voordeel gebruiken om motivatie te stimuleren.

Tegelijkertijd heeft het iets essentieels nodig: een flinke dosis moed en leiderschapskwaliteiten. Met deze eigenschappen bepalen we wat bij ons past en wat het beste ongedaan kan blijven.

Moed en leiderschap zijn noodzakelijk

Verduidelijking van het doel, vermindering van de complexiteit, prioriteren

Iemand die twijfels heeft over het verduidelijken van zijn of haar prioriteiten zal merken dat beetje bij beetje de prioriteiten van anderen zijn of haar eigen prioriteiten worden. Zo simpel is het.

Door ons eigen doel noch de belangrijke doelen die ons van dag tot dag motiveren duidelijk te definiëren, zullen we er uiteindelijk van uitgaan dat die van anderen relevanter zijn. Dit is niet alleen een echt probleem, maar maakt ook inbreuk op onze eigenwaarde. Laten we dus eens kijken welke stappen we moeten nemen om te beginnen op dit gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Als je je doel niet duidelijk maakt, zal iemand anders het voor je doen

Als we willen leren om prioriteiten te stellen, moet de eerste stap niets anders zijn dan het verduidelijken van ons doel. Om dit te doen, kunnen we ons niet enkel afvragen wat voor ons het belangrijkste is. Dit omdat waarschijnlijk op dat moment deze fundamentele drie verdeling ontstaan ​​- familie, gezondheid, financieel welzijn.

We moeten dieper kijken. Laten we ons het volgende afvragen:

  • Waar hou ik van in mijn leven?
  • Wat zijn mijn passies?
  • Waar zou ik mezelf over 5 jaar graag willen zien?
  • Wat definieert mij echt wat anderen niet zien of niet uitmaakt?

Prioriteren komt niet zomaar, soms moeten we dingen achterlaten

Prioriteit toekennen betekent kiezen tussen verschillende dingen en er één overhouden. Het betekent één doel uit onze takenlijst halen. Wat het nog meer inhoudt, en dit is wat vaak het moeilijkst, is dat als we willen leren prioriteiten te stellen, we vaak verplicht zijn om dingen (en mensen) achter te laten .

Daar moeten we ons goed op voorbereiden. Want hoewel prioriteiten stellen soms kosten met zich meebrengt, zal dit resulteren in geluk, versterking van het zelfbeeld en het bereiken van ons eigen kerndoel.

Complexiteit verminderen

Complexiteit woont in onze geest en in ons leven. Wanneer we last hebben van angst vervagen onze prioriteiten, raakt ons heden in de war, en vermengen onze gedachten, zorgen en angsten zich.

Ook doen we dit wanneer we onze agenda’s vullen met afspraken, vergaderingen, toezeggingen en verplichtingen. Complexiteit domineert ons en distantieert ons van onze echte prioriteiten.

complexiteit en prioriteren

Een krachtige manier om dit probleem op te lossen is door dagelijks te werken aan onze balans, intern en extern. Praktijken zoals mindfulness kunnen ons helpen de geest te ontspannen. Tegelijkertijd is er, wanneer we het hebben over ons externe dagelijkse leven, niets beters dan de toepassing van het zogenaamde minimalisme.

Deze levensfilosofie is gebaseerd op een solide mantra: “Identificeer wat essentieel is en elimineer de rest.” Dit betekent een stap terugzetten naar een levensstijl waarin we waarde hechten aan wat ons inspireert, aan wat ons goed doet voelen, aan wat ons emotioneel verrijkt. Al het andere wordt als overbodig beschouwd …

Dus om af te sluiten: als  we willen leren prioriteiten te stellen, moeten we in staat zijn een bewustere realiteit te creëren. Daarnaast moeten we een duidelijk doel hebben. Alleen op deze manier kunnen we onze eigen paden bepalen… Alleen zo kunnen we weten hoe te beslissen wat bij ons past, en wat de meest geschikte richting is om naartoe te gaan. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.