Je zelfwaardering verbeteren met mindfulness

Je zelfwaardering verbeteren met mindfulness
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 27 december, 2022

Je zelfwaardering verbeteren is geen eenvoudige taak. We zouden kunnen zeggen dat zelfwaardering het emotionele deel is dat voortkomt uit ons zelfbeeld, de emoties die voortvloeien uit hoe we onszelf zien. Deze emoties creëren gedachten, gedragingen en emoties die ons zelfconcept versterken.

Daarom is het verbeteren van onze zelfwaardering tegelijkertijd een gemakkelijke en moeilijke taak. Het is echter mogelijk om je zelfwaardering te verbeteren door middel van mindfulness.

Mindfulness omvat een reeks benaderingen met één gemeenschappelijk doel. Dat doel is om volledig bewustzijn en volledige aandacht te herstellen. Het bestaat uit aanwezig zijn in het hier en nu en observeren wat er met ons gebeurt zonder te oordelen. Het gaat over ervaren en openstaan ​​voor ervaringen zonder vooroordelen.

Wanneer je niet langer in staat bent om een ​​situatie te veranderen, word je uitgedaagd om je houding te veranderen.

De ladder van zelfwaardering

Zelfwaardering wordt omschreven als een belangrijk element dat bijzonder gevoelig is voor vijf processen:

  • Zelfkennis. Dit bestaat uit het kennen van onszelf met onze gebreken en onze deugden. We kunnen luisteren naar wat anderen denken, maar het is aan ons om onze eigen ethiek en conditionering te creëren. Daarom creëren we ons eigen zelfbeeld en zelfwaardering.
  • Zelfacceptatie. Dit betekent dat we accepteren wat we nu niet kunnen veranderen en bedenken wat beter kan blijven. In elk geval biedt het heden ons de mogelijkheid om onszelf te verzoenen met de persoon die we nu zijn, niet de persoon die we zouden kunnen zijn.
  • Zelfbeoordeling. Zelfbeoordeling is het vermogen dat mensen hebben om zowel hun fysieke als intellectuele deugden en vermogens te waarderen. Dit is echt belangrijk. Sommigen van ons vinden het moeilijk om de dingen waar we goed in zijn te onderscheiden van diegene waar we niet zo goed in zijn.
  • Zelfrespect. Veel mensen denken dat ze niet verdienen wat ze hebben. Onszelf respecteren betekent plaats maken voor een interne dialoog die ons niet vernietigt, maar ons juist opbouwt. We moeten geen negatieve emoties voeden of deelnemen aan gedrag dat schadelijk kan zijn voor ons.
  • Zelfontwikkeling. Onszelf kennen is de eerste stap om onszelf te ontwikkelen. Als we de vier voorgaande fasen bereiken, hebben we een positief zelfbeeld en een gezonde zelfwaardering.
Zelfwaardering en mindfullness

Hoe kan je je zelfwaardering verbeteren met mindfulness 

Nu we de vijf factoren kennen die onze zelfwaardering beïnvloeden, kunnen we ze gebruiken om onze zelfwaardering  te vergroten door middel van mindfulness. Het gaat erom ze één voor één door te nemen, op basis van een plan en door de volgorde aan te houden.

Om de zelfwaardering met aandacht te verbeteren, moet je een serie geleide oefeningen en meditaties doen, gericht op elk van de componenten van de zelfwaardering.

Zelfkennis

Neem een comfortabele, rustige en ontspannen houding aan. Stel je gedachten in op het heden. Haal diep adem en let op je ademhaling Concentreer je op hoe de lucht je lichaam binnendringt en je longen vergroot. Adem dan uit.

Probeer je in de eerste sessie te focussen op drie negatieve eigenschappen en vervolgens op drie positieve eigenschappen. Zodra we ons bewust zijn van onze positieve en negatieve eigenschappen, zullen we ze als een deel van ons zien. Vergeet niet dat ze belangrijk zijn. Ze maken ons uniek en speciaal. Daarom moeten we onszelf niet veroordelen vanwege hen.

Open je ogen en begin voorzichtig te bewegen.

Duur: 10-15 minuten.

Het is veel belangrijker om te begrijpen wie je bent dan na te streven wie je denkt dat je zou moeten zijn. Als je begrijpt wie je bent, begint een proces van spontane transformatie. Als je probeert te worden wat je denkt dat je zou moeten zijn, zal je helemaal niet veranderen.

Zelfacceptatie

Het proces van zelfacceptatie is zonder enige twijfel de moeilijkste stap in persoonlijke ontwikkeling. Bijna iedereen wil iets aan zichzelf verbeteren.  Sommigen van ons zijn niet blij met ons lichaam, onze persoonlijkheid of hoe we handelen.

Net als bij zelfkennis gaan we een meditatie-gerelateerde oefening doen, maar nu richten we ons op zelfacceptatie. Het accepteren van de eigenschappen die we niet leuk vinden aan onszelf is niet eenvoudig, maar het is wel noodzakelijk om onze zelfwaardering te verbeteren.

Begin opnieuw door een comfortabele en ontspannen houding aan te nemen. Haal diep adem en concentreer je op je ademhaling. Laat je vooroordelen achter je en accepteer ze gewoon. Accepteer wie je bent.  Accepteer zowel je positieve als negatieve kwaliteiten, je sterke en zwakke punten, je licht en je schaduwen.

Richt je aandacht op de negatieve eigenschappen die we eerder identificeerden en accepteerden als deel van onszelf. Herhaal de volgende zin bij elke eigenschap: “Ik accepteer mezelf helemaal” of “Ik hou van mezelf en respecteer mezelf.”

Wat betreft de positieve eigenschappen, adem nog een keer in en concentreer je op een van hen. Denk er over na en laat het los. Open vervolgens langzaam je ogen. Verplaats je handen, benen en andere lichaamsdelen. Zoals je misschien hebt gezien, is het verbeteren van zelfrespect met mindfulness mogelijk door zelfacceptatie.

Duur: 10-15 minuten.

Iemand anders willen zijn is het verspillen van de persoon die je bent.

Mindfullness en zelfacceptatie

Zelfbeoordeling

Tijdens deze fase is het niet goed om bescheiden te zijn, maar juist het tegenovergestelde. Neem een ​​notitieboekje en noteer al je positieve eigenschappen.

Probeer deze kwaliteiten niet te rangschikken. We hebben allemaal verschillende kwaliteiten en moeten trots op ze zijn.

Niemand kan je minderwaardig maken zonder je toestemming.

Zelfrespect

Behoeften en verlangens zijn belangrijk en maken deel uit van elke weg naar geluk. Probeer jezelf te respecteren, te identificeren waar je goed in bent en probeer ruimte te besparen voor positieve emoties.

Probeer jezelf niet de schuld te geven van je fouten en vergelijk je geluk niet met dat van anderen. Als je denkt dat je iets goed doet, is er niets mis met je er gelukkig om voelen.

Als het gras er aan de andere kant groener uitziet, stop er dan naar te kijken en stop met het vergelijken van je situatie. Stop met klagen en begin het gras dat je hebt water te geven.

Zelfontwikkeling

Als een persoon zichzelf kent, kan hij zichzelf verbeteren. Zoals we al zeiden, is het belangrijk om elkaar te kennen, te accepteren, te waarderen en te respecteren. Dit is de enige manier om je zelfrespect te verbeteren, wat je zal helpen goede beslissingen te nemen en je problemen op te lossen.

Zoals je hebt gezien, is het mogelijk je zelfwaardering te verbeteren met mindfulness. Om dit te doen, moet je jezelf kennen, jezelf waarderen en jezelf respecteren. Het is belangrijk dat je de stappen volgt die we zojuist hebben genoemd. Je zult je niet gelukkig en beter voelen als je dat niet doet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.