15 strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap

15 strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Leiderschap, en dan vooral op de werkvloer, is een zeer begeerde vaardigheid. Het lijkt logisch dat elke organisatie die de concurrentie wil verslaan, gekwalificeerde kandidaten op leidinggevende posities plaats. Wat zijn eigenlijk de strategieën die tekenen zijn van uitmuntend leiderschap?

Als we enkele jaren teruggaan (en we hoeven niet erg ver terug te gaan), dan hadden we toen een beeld van “de baas” als een strenge veeleisende persoon. Tegenwoordig is dit profiel echter in vele bedrijfstakken drastisch veranderd. Wat zoeken afdelingen personeelsbeleid momenteel in een mogelijke leider? Blijf verder lezen en ontdek het!

“Als we vooruitkijken naar de volgende eeuw, zullen leiders die mensen zijn die anderen kracht geven.”

-Bill Gates-

Strategieën voor een uitmuntend leiderschap

Leiderschap in werkgroepen

De eerste belangrijke strategie voor leiderschap is gericht op het creëren van werkgroepen. Wanneer je de leden van een werkgroep kiest, dan is een goede leider in staat om zowel met de vermogens van de werknemer als met de doelstellingen van de groep rekening te houden.

Om dat te doen moet een goede leider beseffen of de werknemers de nodige vaardigheden en kennis bezitten om hun verantwoordelijkheden uit te voeren. Nog een andere heel belangrijke vaardigheid is in staat zijn om mee te werken en met elkaar samen te werken.

Ten eerste is de leider duidelijk over wie hij zelf in het team is. Daarna zullen ze zich moeten concentreren op de tweede belangrijke strategie: de missie omschrijven. Het is hier fundamenteel dat alle groepsleden de opdracht volledig begrijpen.

Ze moeten ook weten wat van hen verwacht wordt. Dit is de derde belangrijke strategie voor een uitmuntend leiderschap. Een geweldige teamleider stelt verwachtingen en doelen aan de groep en aan elk afzonderlijk individu.

“De eerste verantwoordelijkheid van een leider is de werkelijkheid omschrijven. De laatste verantwoordelijkheid is dank je zeggen. Daar tussenin is de leider een dienaar.”

-Max de Pree-

De groep voorbereiden op leiderschap

De groep voorbereiden op leiderschap is belangrijk

Zodra al het voorgaande tot stand gebracht is, moeten we met een vierde belangrijk punt rekening houden. Dat is het proces waarbij men het werk structureert en plant. De leider moet de werkmethoden verduidelijken. Hij of zij moet ook de rol van elk groepslid bepalen en de deadlines voor de specifieke doelstellingen.

Daarna komen we bij het vijfde punt. Een goede leider vormt en ontwikkelt de groepsleden. Een goede leider beseft ook wat de voortdurende opleidings- en trainingsmiddelen zijn die het bedrijf aanbiedt. Ze moeten hun werknemers aanmoedigen om gebruik te maken van deze middelen. Een voorbeeld hiervan is een begeleidingsprogramma.

De zesde belangrijke strategie voor een uitmuntend leiderschap is dat de leider een “teamgevoel” aanmoedigt. Hij of zij herkent de conflicten en helpt om ze op te lossen.

Bovendien is het belangrijk dat het planningsproces tussentijdse evaluaties omvat. In deze evaluaties gaan de teamleden na of ze de doelstellingen van het project halen. Een goede leider weet met andere woorden hoe hij de groep moet begeleiden. Dat is de zevende belangrijke strategie voor een uitmuntend leiderschap.

Leiderschap nadat een project afgerond is

Terwijl het team het project uitvoert, moet de leider feedback geven die te maken heeft met de prestaties. Het geven van feedback is de achtste belangrijke strategie voor een uitmuntend leiderschap.

Het is ook belangrijk dat de leider de relatie van de groep met de rest van het bedrijf in stand houdt. Relatiemanagement is de negende belangrijke strategie.

Leiderschap nadat een project afgerond is

De tiende strategie stelt dat leiders hun team moeten uitdagen en motiveren. Leiders moeten ook deelnemen aan de dingen die de groep doet. De elfde strategie van een goede leider is dus dat hij zelf ook aan het project werkt.

Als we deze lijn volgen, komen we bij het twaalfde punt terecht. Een goede leider is in staat om informatie en middelen (materieel, persoonlijk en financieel) te verschaffen aan de groep.

Bovendien moet de leider onafhankelijk werk aanmoedigen. Ze doen dat door de teamleden te motiveren om problemen op te lossen. De leider moet hen aanzetten om oplossingen uit te zoeken voor kwesties die zich zullen voordoen. De groepsleden aanmoedigen om zichzelf te sturen is de dertiende belangrijke strategie.

“Grote leiders zijn bijna altijd geweldige vereenvoudigers, die door betogen, discussies en twijfels heen snoeien om een oplossing te bieden die iedereen kan begrijpen.”

-Colin Powell-

Om dit mogelijk te maken moet de leider met interpersoonlijke kwesties in de groep kunnen omgaan. Wat er ook tussen de teamleden gebeurt en hun prestatie beïnvloedt, moet hij sturen. De veertiende belangrijke strategie is met andere woorden dat een grote leider een goed sociale omgeving stimuleert.

Tenslotte mogen we de laatste fundamentele strategie niet vergeten. Een goede leider is in staat om de problemen in de groep te herkennen en doeltreffende oplossingen te vinden. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.