Leren om jezelf te motiveren: negen tips

Leren om jezelf te motiveren: negen tips

Laatste update: 30 september, 2018

Leren om jezelf te motiveren is absoluut fundamenteel als je je doelen wilt bereiken. Alleen als er een echte motivatie is, krijgen onze inspanningen ons waar we willen zijn. Dankzij de vlam van de passie zullen we onze dromen waarmaken.

Discipline en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk. Deze dingen zullen je echter alleen tot een bepaald punt brengen. Het is waar dat deze dingen soms voldoende zijn, maar het is motivatie die die magische toets toevoegt. Het is die extra boost die je helpt vooruit te komen en je dromen werkelijkheid te laten worden.

We geven het toe, geen doel dat het bereiken waard is, is heel eenvoudig te behalen. Daarom is het leren om jezelf te motiveren zo belangrijk. Vasthoudendheid, een onmisbare eigenschap die je helpt te volharden wanneer dingen moeilijk zijn, is zeer nauw verbonden met motivatie. Gelukkig is het leren om jezelf te motiveren binnen handbereik. Vervolgens gaan we in op negen hoofdlessen als dat is wat je wilt doen.

“Alleen zo hoog als ik kan, kan ik groeien. Enkel voor zover ik zoek, kan ik gaan. Alleen zo diep als ik kijk, kan ik zien. Alleen zoveel als ik droom kan ik zijn.”

– Karen Ravn –

1. Visualiseer een doel

De eerste tip is om te weten dat het ding met de meeste kracht om ons te motiveren een doel is, een reden. Doelstellingen en doelen zijn tussenstappen. Met andere woorden, het gaat erom de onderliggende reden te identificeren die ons naar het doel drijft.

Ergens naar uitkijken

Stel dat het je doel is om een ander land te ervaren. De reden die je motiveert, is echter om te ontdekken wat je werkelijke capaciteiten zijn wanneer je helemaal alleen bent op een nieuwe plek. De reden kan zelfs nog verder gaan. Misschien is de basisreden van je motivatie je verlangen om angst te verslaan. Of misschien is het zelfs om je cognitieve grenzen te verbreden en vooroordelen ongedaan te maken.

Daarom, wanneer de reden achter een gedrag diepgaand is, is de motivatie meer solide. Leren om jezelf te motiveren is onmogelijk als je niet leert de diepere oorzaken te identificeren die je in actie brengen.

2. Denk hoopvol aan de toekomst

We moeten naar de toekomst kijken vanuit een plaats van inspiratie en passie. De toekomst moet zoals een magneet zijn die ons er naartoe trekt en ons een krachtige visie geeft van alles wat we willen bereiken. Dit is de beste motivatie als het gaat om het waarmaken van dromen.

Het is belangrijk om na te denken over de toekomst. Hoe zal ik binnen een maand zijn? Binnen een jaar? Binnen vijf jaar? Het cruciale is om deze visualisaties met positieve verwachtingen te voelen. Sta jezelf toe om te dromen. Zet je faalangst opzij. Kijk naar jezelf als een vastberaden persoon die naar het doel toe beweegt en het zal bereiken, wat er ook gebeurt.

3. De passie voeden, het geheim om te leren om jezelf te motiveren

Passie is een buitengewoon gevoel. Het geeft ons een levend en sterk gevoel. Het is een vrij uniek, speciaal gevoel. Maar het is onmogelijk om passie te ervaren wanneer angst of woede ons blokkeert. Deze emoties overheersen ons zo veel dat ze geen ruimte laten om de vlam van passie te laten branden. Integendeel, ze nemen onze energie weg en leiden ons tot nietsdoen.

Om je passie te ontwaken, moet je de banden ontwarren die je tegenhouden. Passie vindt alleen een thuis in vrije geesten en we zijn allemaal in staat om onszelf te bevrijden.

Vrouw met fiets

4. Vergroot de omvang van je doelen

Droom groot, zet hoog in. Alleen als het doel erg hoog is, voel je een verlangen dat groot genoeg is om je daar te krijgen. We stellen alleen kleine doelen als we ontmoedigd zijn.

Hier is een zeer interessante oefening die je kan leren om jezelf te motiveren.

  • Het eerste wat je moet doen is het doel opschrijven dat je wilt bereiken.
  • Vermenigvuldig de grootte vervolgens met drie.
  • Evalueer uiteindelijk hoe het er uitziet nu je de omvang verbreed hebt. Hoogst waarschijnlijk zal je geest reageren en zeggen: “Waarom niet?”

We hebben de neiging om datgene te waarderen wat een grote inspanning vereist.

5. Bouw je eigen pad

Je moet begrijpen dat ieders levenspad uniek is. Het vergelijken van jouw pad met dat van anderen heeft geen zin omdat het een persoonlijke ervaring is die alleen bekend is bij de persoon die het bewandelt. Vanaf het begin moet je begrijpen dat de enige persoon die je moet verslaan, jezelf is. Jij bent je enige vergelijkingspunt.

Bouw je eigen pad

Zowel bij het identificeren van een onderliggende oorzaak, het stellen van doelen en het voeden van je verlangen om deze te bereiken, moet je altijd in individuele termen denken. Ja, misschien zijn er elementen die je kan leren van mensen om je heen. De weg die je aan het bouwen bent, moet echter worden aangepast aan degene die het zal bewandelen – jij.

6. Zet één stap per keer

Leren om jezelf te motiveren betekent dat je begrijpt dat twee perspectieven samen moeten komen: dat van het heden en dat van de toekomst. Daarom is het belangrijk om één stap per keer te doen. Als er obstakels zijn, is het gemakkelijk om boos te worden en het vertrouwen te verliezen. Als we echter het ritme van de ene stap en vervolgens de andere bijhouden, is de weg veel positiever en bemoedigender. Het is ook effectiever.

7. Leer je emoties onder controle te houden

Als mensen depressief of angstig zijn, zullen ze acties ondernemen die de stempel van die emoties dragen. En natuurlijk zullen de resultaten ook consistent zijn met hen. Vandaar het belang van het herkennen van welke emoties je voelt en hoe je ermee kunt omgaan of hoe je ze kan omleiden wanneer dat nodig is.

Gelukkige vrouw

Er zijn drie belangrijke manieren waarop onze emoties naar voren komen:

  • Het lichaam. Wanneer je een moeilijke emotie voelt, reageert je lichaam zowel intern als extern. Daarom moeten beide gebieden worden aangepakt. Door te ademen, kan je fysiologische processen regelen. Door je lichaamshouding en attitude wordt je lichaam opnieuw scherpgesteld.
  • Taal. Wanneer je een depressie of angst hebt, zul je het waarschijnlijk zien aan de manier waarop je praat. Je zou bijvoorbeeld dingen kunnen zeggen als: “Ik kan niet,” “Het is te moeilijk” of “Ik heb genoeg van alles.” Als je je met deze woorden identificeert, transformeer ze dan. Bijvoorbeeld: “Een deel van mij denkt dat ik het niet kan, maar ik zal het niet kunnen doen als ik zo blijf denken.”
  • Focus. Wanneer je in een slecht stemming bent, ga je je alleen richten op de negatieve aspecten van het leven. Het is dan wanneer wilskracht erg belangrijk wordt en ons helpt dingen positiever te zien. We beginnen alternatieven te zien.

Ook op onze weg naar geweldige doelen zullen we pauzes moeten nemen. Het is hun taak om ons marge te geven – ruimte en tijd om onze emoties te beheersen. Het belangrijkste is om te leren hoe je de gevoelens kunt identificeren die ons blokkeren en ze om te leiden.

8. De cyclus van succes toepassen

Er is vastgesteld dat de cyclus van succes altijd op dezelfde manier werkt. Alles begint met overtuigingen. Als een persoon in zichzelf gelooft en in de zaak die hem of haar inspireert, begint alles te bewegen. De opvattingen of overtuigingen worden omgezet in acties gekenmerkt door stevigheid en kracht. Wat volgt zijn goede resultaten. Vervolgens voeden deze iemands zelfvertrouwen en begint de cyclus opnieuw, deze keer nog sterker.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. De overtuiging dat we niet in staat zijn om iets te doen, leidt tot verkeerde acties of nietsdoen. Dit leidt op zijn beurt tot beperkte of teleurstellende resultaten. Ten slotte voedt dit alles de overtuiging dat we niet bekwaam zijn. Dus je moet beslissen welke cyclus je wilt.

9. Profiteer van lethargie

Na het starten van een succesvolle cyclus, bereik je een punt waarop alles op zichzelf begint te lopen. Het is lethargisch. Lethargie is echt de moeite waard, maar het kan ook wat risico met zich meebrengen. We moeten oppassen dat alles niet ‘voor zichzelf zorgt’. Laten we in plaats daarvan het tegenovergestelde doen. Laten we profiteren van lethargie om ons meer kracht te geven om onze grootste doelstellingen te bereiken.

Dansen in de oceaan

Daarnaast moet negatieve lethargie snel en resoluut worden aangepakt. Een uitgesteld conflict leidt alleen maar tot meer conflicten. We willen geen destructieve traagheid.

Leren om jezelf te motiveren is een proces. Je komt er niet van de ene dag op de andere. Je moet je motivatie elke dag blijven voeden. Omdat het moeilijk is om het te krijgen en makkelijk om het te verliezen. Vooral als we geprogrammeerd zijn om niet te geloven, niet te dromen…

Eén ding dat we echter weten is dat het echt de moeite waard is. Een gemotiveerde persoon is in staat om alles te doen wat ze willen doen. Interne obstakels zijn altijd het moeilijkst te overwinnen. En wanneer je die neerhaalt, verandert je leven. Je voelt je levend, als de baas van je eigen lot. Je voelt je vrij. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.