De energie die door je relaties wordt afgegeven

De energie die door je relaties wordt afgegeven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De energie die door je relaties wordt afgegeven bepaalt hoe jouw leven is. We leven in een wereld die het onmogelijk maakt om weg te komen van emoties van buitenaf. Het is een wereld waar de uitdrukkingen, woorden en acties van andere mensen je kunnen vangen of je ongemakkelijk kunnen maken.

Als mens beschikken we over onzichtbare vezels die door ons lichaam lopen en ons op allerlei manieren conditioneren. Sommige daarvan merken we zelfs nooit op.

Op het eerste gezicht lijkt een dergelijk idee waarschijnlijk onwaarschijnlijk en fascinerend. Het is het vermelden waard dat er de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt als het gaat om onderzoek naar emoties en kinesthesie.

Nu ontstaan er nieuwe onderzoeksgebieden, en die zijn zeker de moeite waard om te noemen. Een goed voorbeeld is het onderzoek dat wordt gedaan naar iets wat “lichaamsintelligentie” wordt genoemd.

“Als je enthousiast bent over wat je doet, voel je de positieve energie. Het is heel simpel.”

-Paulo Coelho-

Volgens deze theorie moeten we ons allemaal meer bewust zijn van onze interne energieën. Het zijn het soort energieën die aan je lichaam blijven plakken, hoewel je ze niet altijd herkent. Dus als we het over “energieën” hebben, dan hebben we het echt over emotionele toestanden die je beperken of je helpen je horizon te verbreden. Je projecteert ze ook op andere mensen.

Deze theorie wijst ook op een aantal andere interessante dingen. De meesten van ons weten niet dat we in een wereld leven die uitsluitend bestaat uit emotionele, mentale en lichamelijke energievelden. Het gaat verder dan materie, verder dan een werkomgeving met medewerkers en meubilair…

Het gaat verder dan een mooi huis met een beetje luxe en comfort. Daarnaast is er een emotioneel web dat alle facetten van ons leven bedekt.

Emoji's

De energie die je stemmingen afgeven

Elke cel, zenuwvezel, neurale netwerk en weefsel in je lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Er is een enorm web van impulsen die alles wat we als mens doen beheren. Dit is waar je neuronen met elkaar communiceren. Ze creëren elektrische hersengolven op basis van wat je doet, denkt of voelt op een bepaald moment.

Er is ook één ding dat erg opvalt tussen dit alles. Je stemmingen laten een afdruk achter op de plaatsen waar je geweest bent. Eerder hadden we het al over werk- en thuisomgevingen. Waarschijnlijk hebben jullie dit allemaal wel eens gemerkt.

Soms als je het huis van een vriendin binnenloopt of aan een nieuwe baan begint, is er iets daar waar je je ongemakkelijk door voelt. Iets dat je stemming naar beneden brengt.

Emoties, vooral de emoties die afkomstig zijn vanuit stress, spanning en angst, zijn makkelijk te verspreiden. Psychologen noemen het sociale uitwisseling. In principe leidt het tot een verandering in je stemming en gemoedstoestand, vanwege de houding of emotionele toestand van de mensen om je heen. Dit ‘klimaat’ kan ook negatief zijn in plaats van positief.

Het kan leiden tot:

 • fysieke uitputting
 • gebrek aan motivatie
 • vervormd denken
 • ongemak
Man mer rug naar het beeld

De energie die je relaties afgeven creëert een heel specifieke sfeer. Hoe het energieveld is (verrijkend of invaliderend), zal zeker bepalen of het je welzijn of ongemak geeft.

Deskundigen op dit gebied zeggen dat het doel moet zijn om ervoor te zorgen dat de uitwisseling uniform is. Met andere woorden, je moet een soort emotionele wederkerigheid creëren waar iedereen van profiteert.

Dit is natuurlijk een goed doel om te bereiken binnen een familie, romantische relatie of een werk- of schoolomgeving. Om dat doel te bereiken, moet je bij jezelf beginnen. Dit is waar lichamelijke intelligentie een rol gaat spelen.

De energie die je relatie afgeeft en de sleutel tot welzijn

Iedereen wil bevredigende, vloeiende en betekenisvolle relaties. Vaak is er echter wrijving in plaats van harmonie. Het kan zijn dat de communicatie tussen jou en je partner, kinderen of collega’s de laatste tijd onder druk staat. Het kan ook zijn dat je merkt dat je minder productief of zelfs minder creatief bent in je dagelijkse activiteiten.

De energie die uit je relaties afkomstig is, heeft echter niet alleen te maken met andere mensen. Je relatie met werk of mentale/fysieke activiteit is ook belangrijk. Het zijn aspecten van het leven die veel energie kosten (zoals motivatie, interesse en een positieve houding).

Het idee is dus om al je emoties en stemmingen in je voordeel te gebruiken. Op die manier kan je beginnen te genieten van alles wat je doet. Het gaat er ook om je persoonlijke relaties te verbeteren, anderen positief te beïnvloeden en omgevingen te creëren met een verrijkende energie.

We zullen je hieronder laten zien hoe je dit kunt doen.

Persoon gevuld met kleuren
 • Als je ‘s morgens opstaat, probeer je je bewust te zijn van hoe je je voelt. Lichaamsintelligentie is er om je eraan te herinneren dat veel van je emotionele toestanden in je lichaam vastzitten. Spanning, buikpijn, hoofdpijn…dit alles kan voortkomen uit emoties.
 • Vergeet niet dat fysiek ongemak vaak tot uiting komt in je taal en houding. Je wordt vermoeid wakker of je hebt het gevoel dat je niets wilt doen, en projecteert het uiteindelijk op je partner. Het kan ervoor zorgen dat je bot op hem of haar reageert of zelfs een vervelende opmerking maakt.
 • Het beste wat je kunt doen is je bewust zijn van je emotionele toestand en de bron van het probleem vinden. Het is niet genoeg om het gewoon uit te stellen. Je moet geen pijnstiller nemen en verder gaan met je dag. Die emotie, dat ongemak, zal er nog steeds zijn en kan de kwaliteit van je relaties negatief beïnvloeden.
 • Verander de energiepolen. Je hebt waarschijnlijk niet veel tijd na het opstaan om ontspannings- of stressmanagementtechnieken te doen. Je moet ze misschien uitstellen, maar je moet er toch voor zorgen dat je ze op een gegeven moment doet. Als je de stroom van je innerlijke, negatieve energie wilt veranderen, zijn er een paar eenvoudige strategieën die je snel naar een betere emotionele stemming kunnen brengen:
  • een gezond ontbijt
  • naar ontspannende muziek luisteren op weg naar werk
  • ademhalingsoefeningen terwijl je wandelt

Ten slotte is er een belangrijk detail dat je nooit mag vergeten. De energie die je projecteert op andere mensen is dezelfde energie die ze aan je teruggeven. Als je spanning, negativiteit en desinteresse geeft, krijg je dezelfde dingen terug van anderen.

De energie die je relaties afgeven komt voort uit inspanning van beide kanten. Begin met investeren in jezelf, zodat je het beste van jezelf kunt geven aan iedereen.  Wellicht ook interessant voor jou

De wet van aantrekkingskracht: bestaat het echt?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De wet van aantrekkingskracht: bestaat het echt?

Kunnen we werkelijk met onze gedachten vibraties uitzenden en zo dingen naar ons toetrekken zoals de wet van aantrekkingskracht ons doet geloven?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.