Zes kenmerken van mensen die verslaafd zijn aan negativiteit

Zes kenmerken van mensen die verslaafd zijn aan negativiteit

Laatste update: 04 maart, 2018

We kennen allemaal wel iemand die de dingen altijd maar vanuit een negatief perspectief lijkt te bekijken. Je weet niet waarom, maar elke keer als je in de buurt van die persoon bent, merk je hoe je humeur verandert. Soms zou je zelfs het liefste hard van diegene willen wegrennen. Waarschijnlijk heb je dan ook te maken met een van die mensen die verslaafd zijn aan negativiteit.

Meestal realiseren deze mensen zich niet hoezeer ze de mensen om zich heen een slechte dienst bewijzen. Hun pessimisme is besmettelijk. En op de lange termijn zorgen ze ervoor dat anderen afstand houden. Het zijn meestal geen slechte mensen, maar hun manier van kijken naar dingen is ronduit pijnlijk.

Niemand wil graag herinnerd worden aan de slechte dingen die er zijn in de wereld. We weten allemaal dat er niet zoiets bestaat als een perfect leven. We proberen allemaal simpelweg in de buurt te komen van wat we als perfect beschouwen. Mensen die verslaafd zijn aan negativiteit zijn niet in staat om de zon door de wolken te zien. Net zoals ze alleen maar oog kunnen hebben voor de enkele wolk in een hemel die verder geregeerd wordt door een brandende zon.

Er is weinig dat we voor deze mensen kunnen betekenen als ze zelf niet bereid zijn zich in te spannen om hun perspectief te veranderen. Dus, als we ze echt graag willen helpen, is hen motiveren het eerste wat we moeten doen. Vervolgens kunnen zij beslissen om de eerste stap te zetten. Laten we in ons achterhoofd houden dat de mensen die het meeste last hebben van hun negatieve kijk op de dingen, zijzelf zijn.

Vrouw die wenst te ontsnappen van mensen die verslaafd zijn aan negativiteit

Zes kenmerken van mensen die verslaafd zijn aan negativiteit

Ze maken zich druk om niets

Mensen die verslaafd zijn aan negativiteit, maken meestal van elke mug een olifant. Een stukgevallen bord kan voor hen al het einde van de wereld betekenen. Tegelijkertijd gaan ze echter met het grootste gemak van het ene drama over in het andere. In plaats van te genieten van hun dagelijkse leven, denken ze verbitterd na over de toekomst, wat ze alleen maar nog negatiever maakt.

Ze weten niet hoe ze de dingen hun verdiende belang moeten geven. En hun neiging om alles te overdrijven kan er uiteindelijk voor zorgen dat mensen denken dat er niet op ze kan worden gebouwd.

Ze hebben geen oog voor de positieve kant

Het maakt niet uit of ze net een fantastische dag op het werk hebben gehad, een geschenk hebben ontvangen of dat ze goed nieuws hebben gehoord. Ze richten hun aandacht alleen op de dingen in hun leven die ze niet leuk vinden. Ze hebben totaal geen oog voor de goede dingen die op hun pad komen.

Door de positieve dingen te negeren, zijn ze zich niet bewust van hun bestaan. En wanneer ze nadenken, bereiken ze meestal een conclusie die logisch is voor hun waarneming. Ze concluderen dat ze erg ongelukkig zijn of dat ze weinig waarde hebben. Ze geven niet om hun eigen geluk, ze blijven liever vastzitten in die cirkel van ellende die ze zelf hebben gecreëerd.

Man die moe is van mensen die verslaafd zijn aan negativiteit

Ze zijn niet in staat om een ​​compliment te accepteren

Als iemand hun complimenten geeft, reageren ze erg slecht. Hun zelfrespect wordt vaak beïnvloed door dusdanig veel negativiteit dat elke vleiende opmerking verkeerd wordt opgevat.

Ze denken dat anderen hen uitlachen, terwijl ze eigenlijk gewoon aardig willen zijn. Ze zijn niet in staat om te accepteren dat ze ook deugden hebben en ze vinden het onmogelijk om dit te geloven.

“Zelfs je ergste vijanden kunnen je niet zoveel pijn doen als je eigen gedachten.”

-Boeddha-

Ze praten alleen over hun eigen problemen – er is nauwelijks ruimte in hun hoofd voor de problemen van andere mensen

Deze mensen houden ervan om te uiten hoe slecht het met hun leven gaat. Maar geïnteresseerd zijn in de problemen van een ander ho maar. Ze weten niet hoe ze moeten luisteren en zijn egoïstisch – hun problemen zijn altijd erger. Natuurlijk laten ze af en toe wel iemand deelnemen aan hun monoloog, maar alleen om vervolgens het tegendeel te kunnen bewijzen.

Dit gebrek aan empathie leidt vaak tot confrontaties met anderen, vooral wanneer grenzen worden overschreden. Uiteraard voelen ze de behoefte om hierover voortdurend hun hart te luchten, wat een behoorlijke last is.

Ze nemen zeer weinig risico’s

Ze geven veel te veel om wat anderen van ze denken. Elke kleinerende opmerking raakt hen direct in hun kern. Ze baseren de gedachten die ze over zichzelf hebben op de meningen van anderen, waarbij het ze volledig aan enige objectiviteit ontbreekt, waardoor ze erg onzeker en afhankelijk worden.

Ze zijn zo bang om het slachtoffer te worden van de woorden of daden van anderen dat ze bijna automatisch hun eigen ‘mentale films’ afspelen. Dit is iets dat we allemaal doen, maar negatieve mensen doen het met ‘speciale effecten’ en al. In deze ‘films’ zijn zij altijd de bedreigde of benadeelde. Hierdoor, en in de veronderstelling dat ze zichzelf zo beschermen, nemen ze meestal weinig risico’s. Ze houden zichzelf voor dat ze al veel risico’s hebben genomen of dat ze ‘te kwetsbaar’ zijn.

Ze kunnen heel paranoïde zijn

Mensen die verslaafd zijn aan negativiteit zijn erg paranoïde. Een plotselinge lach of heimelijke blik kan hen al doen geloven dat anderen het over ze hebben (in negatieve zin). Dit maakt ze vrij kritisch over de mensen om hen heen, waardoor ze ze vaak liever helemaal vermijden.

Een paranoïde meisje dat denkt dat anderen over haar praten

Hun gedrag kan heel moeilijk zijn om mee te dealen. In sommige gevallen zelfs ondraaglijk. We moeten veel geduld hebben en proberen te begrijpen waarom ze zich zo gedragen. Meestal is hun gedrag het gevolg van een reeks slechte ervaringen. Ervaringen die niet goed zijn verwerkt. Het is echter nooit te laat om te leren dat niet alles zwart wit is in het leven: ons leven wordt omringd door grijstinten. Er zullen goede dagen en slechte dagen zijn, maar niet alles hoeft vreselijk te zijn.

Er zijn duizenden dingen die ons leven de moeite waard maken. Wees dankbaar voor ze en negeer ze niet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Martínez A, Reyes G, García A; González M. Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema. 2006; 18(1): 66-72.
  • Scheier M, Carver C, Bridges M. Optimism, pessimism, and psychological well-being. En :E. C. Chang (Ed.), Optimism & pessimism: Implications for theory, research, and practice. EEUU: American Psychological Association; 2001. 189–216.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.