Omgaan met complimenten: een subtiele kunst

Omgaan met complimenten: een subtiele kunst

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Op elegante wijze omgaan met complimenten is geen gemakkelijke kunst om te beheersen. Misschien vind je het gênant en bagatelliseer je het, of juist niet en kom je ondankbaar of trots over… Het punt is dat het vinden van een balans niet zo eenvoudig is als het lijkt. Sterker nog, het is heel makkelijk om het verkeerd te doen.

Hoewel het waar is dat veel mensen alleen complimenten ontvangen – het geven van een compliment is immers een kunst van een geheel andere orde en één die maar weinig mensen beheersen – rechtvaardigt dit nooit ondankbaar gedrag van de geprezen persoon.

Vaak vinden we het zo ongemakkelijk om complimenten te krijgen van anderen omdat we niet weten hoe we ze moeten aannemen.

Als je er echt over nadenkt, is dit de reden waarom we ze vaak teniet doen en ons best doen om niet arrogant te lijken. Uiteindelijk verwerpen we de lof of het compliment. We vergeten dat anderen van ons verwachten dat we dankbaar zijn, en niet noodzakelijk bescheiden.

En dan zijn er ook nog de momenten waarop we gebruikmaken van humor om het compliment af te slaan, of waarop we gewoon maar een beetje raar gedrag vertonen. Laten we hier eens wat dieper op ingaan…

Omgaan met complimenten: waarom negeren of bagatalliseren we ze?

Wanneer iemand ons lof of complimenten geeft, zijn er verschillende manieren waarop we kunnen reageren.

We kunnen de complimenten accepteren, negeren, afwijzen of zelfs ontkennen. Je kunt ook reageren met zelfkritiek, door ruzie te maken of te onderhandelen.

Maar waarom is het zo moeilijk voor ons om complimenten te accepteren? Waarom zouden we ons uiterste best doen om ze af te slaan en onszelf neer te halen? Is het niet juist leuk om gewaardeerd te worden voor wat we doen of wie we zijn?

Twee vrouwen die goed kunnen omgaan met complimenten

Enkele redenen waarom we het moeilijk vinden om een ​​compliment volledig te accepteren, zijn de volgende:

  • Angst om als ijdel te worden gezien. Dit is de meest voorkomende reden waarom mensen een compliment afwijzen of negeren. Ze denken dat als ze het eens zijn met complimenten van anderen, ze zichzelf in wezen prijzen, en dus arrogant zijn.
  • De noodzaak om het evenwicht te herstellen. Aangezien een compliment een positieve daad is, kan het individu een psychologische behoefte voelen om zijn gevoelens weer in evenwicht te brengen, dit door het compliment te ontkennen of door snel het compliment terug te geven.
  • Het verlangen om geen schuld te hebben. Deze zorg impliceert dat als iemand iets leuks doet of zegt als een compliment, je in ruil daarvoor iets soortgelijks verschuldigd bent. Je zult dan ook op de een of andere manier in de schuld staan bij die persoon. Dus door het te ontkennen, verdwijnt het schuldgevoel.
  • Een laag zelfbeeld hebben. Als iemand iets goeds over ons zegt dat we niet geloven, kunnen we het zelfs ten opzichte van onszelf ontkennen. Doordat we het niet eens zijn met deze kijk op onszelf zullen we zoeken naar een manier om te bevestigen dat de evaluatie van die ander verkeerd is.
  • Een onvermogen om assertief te zijn. Gebrek aan assertiviteit maakt meestal dat mensen moeite hebben met het accepteren van complimenten, laat staan ​​het ermee omgaan. Daarom adviseren we om deze sociale vaardigheid te oefenen om je relaties te verbeteren.
  • We vermoeden onzuivere motieven. Als we geloven dat er een soort verborgen agenda achter iemands compliment zit, zal onze eerste reactie zijn om het te verwerpen. In sommige omstandigheden hebben we hierin ook gelijk.
  • Het verlangen om jezelf nog beter voor de dag te laten komen. Mensen gebruiken soms valse bescheidenheid als een manier om te proberen een beter beeld van zichzelf te geven. Vandaar dat we soms complimenten bagatelliseren om goed over te komen.

Omgaan met comlimenten: hoe accepteer je ze?

Voordat we kunnen leren om op gracieuze wijze dankbaar te zijn voor complimenten, moeten we leren om ze werkelijk te accepteren. Complimenten kunnen gepaard gaan met verkeerde intenties en onoprechtheid, maar in de meeste gevallen gaan ze gepaard met goede bedoelingen.

Wat de intentie ook is, mensen verwachten dat hun complimenten worden aanvaard. En deze reactie moet bescheiden zijn – maar niet onoprecht – en dankbaar.

Het probleem is dat, zoals we hebben gezegd, mensen complimenten meestal afwijzen of negeren.

Man en vrouw voeren een gesprek op het werk

Dat mensen vaak zo reageren, wil echter nog niet zeggen dat het ook juist is, al is het maar omdat ondankbaar reageren op complimenten meestal niet beleefd is – of slim. In feite betekent het ontkennen of afwijzen van complimenten het tegenspreken of zelfs beledigen van de ander.

Hoe kunnen we gracieus en zonder valse bescheidenheid omgaan met complimenten?

De kunst van het omgaan met complimenten is weten hoe je op oprechte en authentieke wijze dankjewel kunt zeggen. Het is zo makkelijk. Je hoeft niets te rechtvaardigen. Je hoeft niets toe te voegen.

De persoon die jou een compliment geeft, verwacht alleen maar dat je het accepteert en bedankt zegt. In de meeste gevallen is alleen bedankt zeggen al genoeg.

Natuurlijk mogen we het belang van non-verbale communicatie niet vergeten, vooral niet als het gaat om wat we met onze ogen overbrengen. Iemand aankijken terwijl je hem bedankt, of misschien een hand geven als dit gepast is, is essentieel.

Soms is een knuffel geven het juiste om te doen. Dergelijke gebaren zijn meestal veel belangrijker dan wat we ook kunnen zeggen.

Als het compliment het resultaat is van een gezamenlijke inspanning, vergeet dan niet om ook de bijdragen van de andere mensen te erkennen, vooral degenen die soms over het hoofd worden gezien.

Het noemen van de mensen die je hebben geholpen en geïnspireerd of die iets samen met jou hebben doorgemaakt, is een geweldige manier om hun waarde te erkennen.

Gesprek tussen een man en een vrouw

Zeg in elk geval geen kleine dingen om het compliment af te wijzen. Dingen als ‘het stelde niets voor’, of ‘nee joh’, of ‘geen probleem’ tonen valse bescheidenheid en kunnen als een persoonlijke afwijzing worden opgevat.

Als je iets meer dan alleen maar bedankt wilt zeggen, streef er dan naar om iets positiefs te zeggen.

Je moet tevens vermijden om mensen te bedanken door het compliment terug te geven. Veel mensen geloven dat reageren op een compliment door een compliment terug te geven dankbaar is, maar het klinkt juist geforceerd en onoprecht.

Als je hard werkt om te komen waar je bent, als je je best doet om er elke dag goed uit te zien, waarom zou je de geweldige feedback die je van anderen krijgt dan afwijzen? Je verdient het.  Wellicht ook interessant voor jou

De kracht van complimenten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De kracht van complimenten

Complimenten geven ons een goed gevoel. De kracht van complimenten is echter zo groot dat ze ook kunnen worden gebruikt om anderen te manipuleren.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.