Vermijd drama en de mensen die ervan houden

Vermijd drama en de mensen die ervan houden

Laatste update: 17 oktober, 2023

Er bestaat geen twijfel over dat veel mensen om ons heen een passie voelen voor de gewoonte om het leven van anderen te doorgronden en bekritiseren.

“Vaak staan we toe dat roddelachtige, jaloerse, autoritaire, […] arrogante en middelmatige mensen, over het algemeen dus giftige mensen, onze intiemste vriendenkring binnendringen. We laten de verkeerde mensen binnen, de mensen die voortdurend evalueren wat we zeggen en doen of wat we niet zeggen en niet doen.”

-Bernardo Stamateas-

Verveling, wat gedefinieerd kan worden als een gebrek aan doelen en hobby’s gepaard met de afwezigheid van genot, daagt bepaalde mensen die geen bevrediging kunnen vinden in hun eigen leven uit om hier plaatsvervangend naar te zoeken in het leven van anderen. Dit is de zoektocht naar een adrenalinekick die ze niet in zichzelf kunnen vinden.

Tranen

Dit is een neiging waar we allemaal op een bepaald punt in ons leven wel prooi van zijn geworden. Ernstige problemen doen zich echter voor wanneer dit gedrag meer wordt dan alleen een eenmalig incident. Het wordt een probleem wanneer dit gedrag een ‘manier van leven’ wordt.

Waarom omringen we onszelf met mensen die drama veroorzaken?

Meestal kiezen we er niet per se voor om in gezelschap van deze mensen te zijn, net als dat een hond er niet zelf voor kiest om bij een misbruikend baasje te wonen. In dit geval vallen de nummers simpelweg op ons lot doordat we meespelen aan de loterij die we het leven noemen.

Deze mensen kunnen al vanaf onze jeugd deel uit maken van ons leven, onze vrienden zijn van de universiteit of onze baas op het werk; ze kunnen een van deze mensen zijn of al deze mensen tegelijk. Misschien kruisen dit soort mensen gedurende ons leven voortdurend ons pad of hebben we het geluk dat we nooit met dit soort mensen in aanraking komen. Als dit echter wel gebeurt, dan moeten we de schuld nooit op onszelf schuiven.

Deze mensen een plekje in ons leven geven is iets anders dan ons leven met hen delen.

Spiraal

Hoe kunnen we voorkomen dat deze mensen ons leven infecteren met drama?

Vriendelijkheid, respect en emotionele afstandelijkheid zijn onze beste wapens. Het antwoord is om geleidelijk aan afstand te nemen. Wanneer we eenmaal het positieve besluit hebben genomen om afstand te nemen van deze mensen, moeten we onszelf overtuigen om deze beslissing door te zetten. Schadelijk gedrag kan zeer aanstekelijk zijn en zal ons geen enkel voordeel bieden.

Aarzel dus niet; we moeten mensen eerst goed leren kennen om te kunnen bepalen of we ze wel of niet in ons leven willen hebben. Om gelukkig te zijn, moeten we keuzes maken. Ons emotionele welzijn vormt de basis voor al het andere in ons leven, voor zowel onszelf als de mensen om ons heen. Daarom is de keuze om afstand te nemen van mensen waarvan we denken dat ze ongezond voor ons zijn een goed en noodzakelijk besluit.

 Tekenen van een dramakoningin of -koning…

  • Voortdurend terugkomen op privégesprekken uit het verleden. Deze persoon die ons op een dag bijvoorbeeld iets heeft horen zeggen, merkt wel dat we ons ongemakkelijk voelen in relatie tot dit onderwerp, maar zal er dan alsnog voor kiezen een vies spelletje te spelen. Misschien wil deze persoon ons kwellen of kwetsen. We moeten onthouden dat alleen wij kunnen bepalen of dit invloed op ons heeft.
  • Negatieve keuzes maken. Er bestaat geen andere realiteit dan de realiteit die wij zelf individueel waarnemen. Daarom moeten we geen aandacht geven aan dat wat iemand anders tegen ons zegt over de mensen in onze omgeving. We moeten onze eigen verantwoordelijke en geïnformeerde keuzes maken.
  • Altijd het laatste woord willen hebben. Het is belangrijk om aan de wereld duidelijk te maken dat onze individualiteit een parallel universum is aan andere universa; we hebben allemaal onze eigen perspectieven en moeten voor onszelf opkomen.

Wanneer we een bepaalde giftige persoon die van drama houdt proberen te vermijden, dan moeten we onszelf losmaken uit hun sociale kring en onszelf van hen onderscheiden.

Terugkijken

Probeer je relatie met deze schadelijke persoon minimaal te houden. Als de relatie helemaal beëindigd wordt, dan is dit zelfs nog beter… hier zal onze mentale en lichamelijke gezondheid aanzienlijk van profiteren.

Sommige mensen komen slechts in ons leven als doel om ons te laten zien hoe we niet willen zijn. De grootste aanwezigheid die wij hen kunnen toestaan in ons leven is hun schaduw wanneer we van ze weglopen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.