Kalmte vinden te midden van chaos

Kalmte, te midden van chaos. Te midden van de angst en het gemompel dat gepaard gaat met onzekerheid en paniek, kalmte. Alleen met een gefocuste en ontspannen mentale benadering kunnen we onze psychologische sterke punten benutten. Het is tijd om wakker te worden en er gebruik van te maken.
Kalmte vinden te midden van chaos
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is niet gemakkelijk om te midden van chaos te leven. Het is niet gemakkelijk om je evenwicht te bewaren wanneer de aanval komt. Wanneer de wind om je hoofd wervelt en berichten van angst en onzekerheid in je oor fluistert.

We zijn gemaakt om te anticiperen en emotioneel, besluitvaardig en snel te reageren wanneer paniek toeslaat. De perfecte oplossing te midden van al deze scenario’s is echter kalmte.

Vanuit psychologisch en sociologisch oogpunt weten we al dat het woord van het jaar 2020 ‘angst’ zal zijn. De huidige gebeurtenissen laten al elk facet van deze term zien, in gedrag en houdingen variërend van het irrationele tot het meer integratieve.

De laatsten zijn degenen die de angst accepteren, maar ervoor kiezen om ermee om te gaan door proactieve acties uit te voeren om te proberen het probleem op te lossen.

Psychiater Karl Augustus Menninger wees erop dat angsten getraind kunnen worden, wat leidt tot vooruitgang in het leven. Het is gemakkelijk om dit te zeggen, maar het in praktijk brengen is misschien wel het meest complexe en traumatische wat een mens kan doen.

Chaos komt op je deur kloppen en neemt je kalmte weg. In gedachten word je gek, erger nog, je infecteert anderen met je gedrag. Door dit te doen groeit de angst verder en wordt het onbeheersbaar.

In deze situaties moet je ‘kalmtezaadjes’ zaaien en laten ontkiemen. Je kunt jezelf trainen om dit allemaal te doen, omdat angst zelf, evenals bezorgdheid en irrationeel gedrag, gewoon andere virussen zijn die we kunnen leren beheersen.

Een kalme vrouw te midden van chaos

Te midden van chaos…

Te midden van chaos moeten we een mentale benadering toepassen die gebaseerd is op kalmte. We hebben een punt bereikt waarop we allemaal (metaforisch) ziek worden van al het slechte nieuws. Je kunt het zien op de televisie, radio en sociale netwerken. De verontrustende informatie, de verontrustende feiten en negatieve berichten winnen het van de positieve.

Bovendien wordt negatief nieuws in het algemeen gedeeld vóór hoopvol nieuws. Je neemt het vaak allemaal in je op, zonder het zelfs maar te filteren met bedachtzaamheid en zonder soms na te gaan of die feiten waar zijn of niet.

Welnu, het klopt dat we het recht hebben om dingen te weten. Informatie is macht en we moeten in verbinding staan met alles wat er gebeurt. Er komt echter een moment dat omstandigheden en informatie je beginnen te overweldigen en een gevoel van machteloosheid in je ontwaakt. Niet weten wat er morgen kan gebeuren, is wat ons het meest beangstigt en beperkt.

We zijn wezens die gewend zijn om dingen in onze directe omgeving te beheersen (of dat is tenminste wat we denken). Wanneer je je echter plotseling realiseert dat je te midden van chaos zit en dat wat je gisteren als vanzelfsprekend beschouwde vandaag onzeker is of er niet meer is, doet dit pijn en brengt het je in de war.

Wat kun je onder deze omstandigheden doen?

Kalmte is een gedraging en het komt wanneer je accepteert dat je niet alles onder controle kunt houden

In een context van onzekerheid neemt de angst toe. Daarnaast is er nog een andere factor: onze omgeving. De informatie die we ontvangen, de mensen om ons heen die hun emoties overdragen, en hun angsten… Dit alles vergroot de angst zowel als het gevoel van onzekerheid zelf.

Het is bijvoorbeeld veel erger om niet te weten of je je baan kwijtraakt dan om te weten dat je je baan al kwijt bent. De hersenen zullen op een andere manier handelen. Je moet dus leren om onzekerheid te tolereren.

Je moet je realiseren dat, ook al heb je geen controle over bepaalde dingen, je wel controle hebt over wat je kiest hoe je erop gaat reageren. Dat is de sleutel. Met kalmte handelen is de beste houding. Het is de mentale benadering waarmee je op de meest verstandige, redelijke en evenwichtige manier kunt reageren door je best te doen.

Stop je interne negatieve dialoog

Maak je geest leeg: elimineer catastrofale gedachten

Te midden van chaos helpen catastrofale gedachten totaal niet, je raakt er juist door in de put. Te midden van moeilijkheden, twijfels of problemen, moet je geest je bondgenoot zijn en geen tegenstander die je bij elke stap hindert. Het is daarom van vitaal belang dat je leert je gedachten te zuiveren.

Elke gedachte die je hindert en die angst creëert in plaats van je te helpen een oplossing te vinden, voegt nog een probleem toe aan de hele situatie. Wees je van deze gedachten bewust en elimineer je negagezontieve interne dialoog. Kalmte moet zijn als een baken dat je in het donker kan leiden.

Te midden van chaos… wie kies je om te zijn?

Iets dat je kan helpen in moeilijke tijden en te midden van chaos is jezelf de vraag te stellen: wie wil ik zijn? Wil je de held of het slachtoffer zijn? Wil jij degene zijn die heeft geholpen of degene die de situatie nog erger heeft gemaakt? En wil je iemand zijn om trots op te zijn of iemand die ervoor kiest om onbeweeglijk en paniekerig te zijn?

Jij kiest en bepaalt het pad dat je achter je laat. Je kiest wat je uit deze dagen haalt, dagen waarop we allemaal ons best moeten doen. In crisisscenario’s is kalmte die metgezel die je kan begeleiden over meer serene en succesvolle paden. Je zult dingen duidelijker zien en je zult weten hoe je moet reageren en hoe je proactief en verantwoordelijk moet zijn.

Het is tijd om je gevoel van kalmte te activeren, in een tijd vol veranderingen en onzekerheden. Laten we het samen doen, met gemoedsrust, intelligentie en kalmte. Wellicht ook interessant voor jou

Psychologisch advies over het coronavirus
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Psychologisch advies over het coronavirus

Nepnieuws, paniek en wantrouwen zijn onze ergste vijanden als we het hebben over het coronavirus. Lees hier enkele psychologische adviezen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.