Hoe kalmeer je een rusteloze geest

Hoe kalmeer je een rusteloze geest

Laatste update: 05 november, 2018

We leven in een hectisch ritme. Ook hebben we te maken met een veeleisende wereld, en dat wordt steeds erger. We kunnen niet ontkennen dat stress en angst vaak deel uitmaken van ons bestaan. We kunnen niet teruggaan naar het verleden, maar we kunnen we een manier vinden om een rusteloze geest te kalmeren.

Boeddhisten zeggen dat je de geest kunt vergelijken met een aapje. Net als een aapje van tak naar tak springt, altijd in beweging, springt de geest van gedachte naar gedachte. Daardoor kunnen we ons onrustig en verward voelen. Maar waarom is onze geest zo rusteloos? Hoe kunnen we deze rusteloze geest kalmeren en rust vinden?

“Stilte is een bron van grote kracht.”

Lao Tzu

Vissen in een kom

Het verhaal van de olifant en de vlieg

Een leerling en zijn meester liepen door het bos. De leerling voelde zich ongemakkelijk omdat zijn geest zo rusteloos was.

Hij vroeg zijn meester: “Waarom is geest van de meeste mensen rusteloos, en zijn het er maar een paar die beschikken over een rustige geest? Wat kun je doen om de rusteloze geest te kalmeren?”

De meester keek naar zijn leerling, glimlachte, en zei: “Ik zal je een verhaal vertellen.”

Het verhaal ging als volgt:

Een olifant stond naast een boom en at de bladeren. Een kleine vlieg vloog op hem af, en zoemde bij het oor van de olifant. De olifant klapperde met zijn oren om de vlieg weg te jagen, maar snel daarna was de vlieg alweer terug. De olifant schudde opnieuw met zijn oren. Dit gebeurde keer op keer.

Na meerdere mislukte pogingen om de vlieg voorgoed weg te jagen, sprak de olifant hem aan en zei: “Waarom ben je zo rusteloos en lawaaierig? Waarom kun je niet gewoon even gaan zitten?”

De vlieg antwoordde: “Ik word aangetrokken door wat ik zie, hoor of ruik. Mijn vijf zintuigen schreeuwen continu tegen me over alles wat er om me heen gebeurt en ik kan het niet helpen. Wat is jouw geheim, olifant? Hoe blijf jij zo rustig en stil?”

De olifant stopte met eten en zei: “Mijn vijf zintuigen bepalen niet waar mijn aandacht heen gaat. Ik bepaal zelf waar ik mijn aandacht aan schenk. Daardoor kan ik opgaan in wat ik aan het doen ben en blijft mijn geest kalm en geconcentreerd. Nu ik aan het eten ben, ga ik daar helemaal in op. Op die manier geniet ik meer van mijn voedsel en kan ik beter kauwen. Ik controleer mijn aandacht, en niet andersom. Daardoor blijf ik kalm.”

Doe weg wat je niet nodig hebt

Om een kalme geest te behouden, moeten we ons niet laten afleiden. Door weg te doen wat je niet nodig hebt kun je je richten op wat belangrijk is. Door je bewust te zijn van het heden, kunnen we rust en kalmte vinden.

Maar hoe kunnen we weg doen wat we niet nodig hebben? Wat is belangrijk en wat niet? Hoe kunnen we het antwoord horen binnenin onszelf tussen al dat lawaai? Eigenlijk is de eerste stap heel makkelijk: we moeten gewoon stoppen en stil zijn. Als er geen actie is, zullen we de antwoorden vinden.

“Laten we stil zijn, zodat we de stem van God kunnen horen.”

Ralph Waldo Emerson

Meditatie helpt een rusteloze geest

Meditatie is een geweldige manier om een rusteloze geest te kalmeren. Het vermindert de onophoudelijke drukte van de geest. Je concentreren op je ademhaling is eigenlijk veel makkelijker dan het lijkt. Het zorgt ervoor dat we ons meer bewust worden van rust.

Meditatie voor een rusteloze geest

Met wat oefening en wilskracht, is het mogelijk om de vaardigheid te ontwikkelen waardoor we door middel van meditatie rust kunnen vinden, ongeacht wat er om ons heen gebeurt. Leren om te mediteren zorgt ervoor dat je in staat bent om je geest te kalmeren terwijl je op je werk bent, in het openbaar vervoer, in een stressvolle situatie of waar je ook bent.

“Het is gewoon een kwestie van stil blijven zitten en je gedachten observeren als ze door je hoofd gaan. Alleen observeren, niet onderbreken, niet oordelen, want als je begint te oordelen, observeer je niet meer. Het moment dat je gaat beslissen wat goed en wat slecht is, laat je het gedachteproces los.”

-Osho-

Dankbaarheid cultiveren

De drukt en herrie van je dagelijkse leven kan een symptoom zijn van een onderliggend gevoel van ontevredenheid. Een manier om je gevoel van plezier en tevredenheid te verbeteren is door alle mooie dingen die je hebt te herkennen en te vieren. Dankbaar zijn voor wat je hebt kan je helpen om dingen in perspectief te zien.

Schrijf simpelweg op waar je op dit moment dankbaar voor bent, tien of meer, gewoon wat er in je opkomt. Denk er niet over na, schrijf zo snel je kunt. Alles is goed, van het materialistische tot wijsheden. Als je klaar bent, lees je lijst dan hardop. Dit zal je vullen met plezier, en je helpen innerlijke rust te vinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.