Hardlopen: een prima vorm van meditatie

Hardlopen: een prima vorm van meditatie

Laatste update: 12 januari, 2018

Met de algemene huidige levensstijl moeten we absoluut goed voor ons lichaam en onze geest zorgen. Van alle vormen van lichaamsbeweging is hardlopen een van de meest populaire en ook een van de gezondste.

Dat wil natuurlijk zeggen, als je lichamelijke conditie het toelaat en je het op een intelligente manier doet.

En dan is er ook nog meditatie: meditatie is een geaccepteerde en geliefde manier geworden om voor onze mentale en emotionele zelf te zorgen.

Hardlopen is zo goed voor je. Hardlopen is goed voor het hart en ook voor de geest. Het is niet ongewoon dat we onze fantasie de vrije loop laten als we hardlopen, of we nu denken aan het hardlopen zelf of iets compleet anders.

Je zou kunnen zeggen dat je pas kunt spreken van een goede training wanneer lichaam en geest zich met elkaar synchroniseren, ook al doen ze verschillende dingen. Deze toestand is waar meditatie een rol speelt, betekenis heeft.

“Als je je geest traint om hard te lopen, zal alles eenvoudig zijn.”
-Amby Burfoot-

De magie van meditatie

Het beoefenen van meditatie bestaat uit het richten van je aandacht op het opruimen van je geest en het verminderen van je angst. Het leert je ontkoppelen van de zorgen die sluipend in de stroom van je gedachten kruipen.

Daarom kan hardlopen een geweldige manier zijn om de geest te bevrijden en spanning uit je lichaam los te laten. In feite zet het de spanning om in beweging.

Meditatie zorgt niet alleen voor rust, maar heeft ook andere voordelen voor degenen die het beoefenen. Aangetoond is dat het helpt stress te verminderen en de hormonen die ons beschermen tegen depressie te stimuleren.

Meditatie is ook gerelateerd aan aandacht, en kan ons helpen om met pijn om te gaan. Het kan zelfs een positief effect hebben op de architectuur van onze hersenen, waardoor belangrijke synaptische verbindingen worden versterkt.

Er zijn vele manieren om een gewoonte van meditatie en mindfulness te ontwikkelen. Hiervoor hoeven we geen kaarsen aan te steken, wierook te branden of op een speciaal kussen te zitten in een bepaalde houding.

In feite hoef je simpelweg verdiept te zijn in een activiteit, om een meditatieve houding aan te nemen. Hardlopen is een van deze activiteiten, want als het goed wordt gedaan zorgt het voor vloeiende gedachten.

Hardlopen bij zonsondergang

Hardlopen is geneeskrachtig voor de geest

Hardlopers hebben het vaak over hardlopen als medicijn, een manier om door de problemen van het leven te navigeren. Het is een manier om te ontsnappen aan negativiteit en je persoonlijke demonen te verslaan.

Het gaat verder dan de noodzaak van lichaamsbeweging. Men moet ook emotioneel fit worden. Als ik deze run kan doorstaan, kan ik alles.

Hardlopen is een ritmische, natuurlijke beweging die energie door het lichaam laat stromen en in beweging laat veranderen. In plaats van de energie te gebruiken voor negatieve gedachten en emoties, wordt het de brandstof voor een activiteit die onze zenuwstelsel en endocriene systeem stimuleert.

Dus als we eenmaal bevrijd zijn van negatieve emoties, zal het veel makkelijker zijn om ermee om te gaan. We kunnen ervan leren en verdergaan met ons leven.

Het blijkt dat wanneer je meditatie stimuleert, zowel geest als lichaam sterker worden.

Verder vond een studie uit 2016, gepubliceerd in Translational Psychiatry, dat gerichte meditatie in combinatie met een activiteit zoals hardlopen of wandelen, de symptomen van depressie met 40% verminderde voor deelnemers die voor de studie gediagnosticeerd waren met depressie.

De sleutel tot dit alles is dat hardlopen ons helpt te focussen, vooral wanneer we al een tijdje lopen en onze bewegingen meer geautomatiseerd worden. Het helpt ook als we niet meer zo hard hoeven te werken om te rennen.

We gaan van het ‘meetrekken’ van ons lichaam naar het ‘begeleiden’ van ons lichaam. Dit leidt tot een soort actieve meditatie die zeer troostend kan zijn.

Lopen vertraagt je geest

Hardlopen vertraagt onze denkwijze. Het geeft ons een nieuw perspectief, een nieuwe stemming.

Als je nog nooit hebt hardgelopen of het alleen maar een beetje hebt gedaan, is dit iets wat je zeker hebt ervaren: hoe vaak heb je ‘s avonds met een groot probleem gezeten dat de volgende ochtend op de een of andere manier veel minder belangrijk leek?

Waarom gebeurt dit? Want onze manier van denken is heel anders op verschillende momenten van de dag.

Nou, hardlopen levert hetzelfde effect op. Het produceert een andere manier van denken. Rennen stelt ons in staat om naar een probleem te kijken zonder de angst te voelen zoals we dat ‘s nachts doen.

Aan de andere kant, als onze geest niet aan het probleem wil werken, kunnen we het loslaten en onze geest bevrijden om ons te concentreren op de stimuli om ons heen. Hierdoor kan onze geest rustig werken.

Zelfs als we dat niet willen, dwingt het lopen onze geest om te vertragen. Die hevige storm van gedachten en zorgen neemt geleidelijk af.

Hardlopen langs de zee

Hardlopen brengt je in het heden

Een groot gedeelte van de tijd zijn we ons niet bewust van het heden. Onze geest gaat van het verleden naar de toekomst zonder te stoppen in het heden, dus we verwerken een groot deel van de informatie die onze zintuigen binnenhalen niet.

Als we denken dat we over beperkte middelen beschikken, dus als we besluiten dat het verleden en de toekomst belangrijker zijn om over na te denken, zullen we niet veel aandacht besteden aan het heden.

Het hoofddoel van elke meditatieve praktijk is om ons te helpen aandacht te besteden aan het heden. Om ons te helpen dit te begrijpen, moeten we in het heden stoppen om te zorgen voor continuïteit met het verleden en de toekomst.

Geestelijke concentratie is een fundamenteel onderdeel van alle meditatieve praktijken, met als doel om ons in een staat van bewustzijn te brengen zonder perspectief te verliezen. Zo kunnen we met meditatie de bomen zien zonder onze plaats in het bos te verliezen.

Hardlopen helpt ons precies dit te doen: ons bewuster worden van het huidige moment en omgaan met de problemen die zich voordoen.

Het verbindt ons ook met het heden omdat het ons helpt te communiceren met ons lichaam, een bijna perfecte ‘machine’ die we zijn gaan negeren, tenzij het schreeuwt van de pijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Meditatie om je geest te ontspannen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Meditatie om je geest te ontspannen

Door middel van meditatie kun je je geest ontspannen en jezelf herenigen met je ziel, wat jou antwoorden kan brengen te midden van stormachtige wat...