Wat zijn de 4 belangrijkste momenten van de dag?

Wat zijn de 4 belangrijkste momenten van de dag?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je de titel van dit artikel leest, denk je waarschijnlijk aan de belangrijkste momenten van jouw dag. Misschien heeft het te maken met de emoties die ze oproepen of het positieve gevoel dat ze je geven. Misschien maakt de intensiteit van het moment hen bijzonder. Wat zijn die speciale momenten van de dag?

Elke dag gebruik je een bepaalde hoeveelheid van je batterij. ‘s Nachts moet je jouw batterij opnieuw opladen zodat ze de volgende dag op de juiste manier werkt. Wat als er door de dag heen momenten zouden zijn die jou energie geven? Wat als we ons ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds konden opladen? Waarom profiteer je niet van de kracht die je hebt om jezelf opnieuw op te laden?

De beste momenten zijn elke dag aanwezig. Ze wachten tot jij ervan profiteert. Het enig wat jij moet doen, is er aandacht aan schenken.

De belangrijkste momenten van de dag

Een goed begin van de dag. Goedemorgen!

Waarschijnlijk vind je het vervelend om elke dag wakker te worden met het geluid van de wekker. Het is misschien lastig om uit bed te komen. De tijd gaat snel voorbij. We moeten de belangrijke momenten koesteren. Waarom gaat de tijd ‘s ochtends zo snel?

Het begin van de dag

Douchen, de kinderen klaarstomen, je haar dromen, het bed opmaken… Je moet zoveel doen vóór je het huis verlaat. Dat is de reden dat de manier waarop je opstaat zo belangrijk is. Jouw humeur gedurende de dag hangt grotendeels af van wat er gebeurt in het uur vóór je naar het werkt vertrekt.

Als je je uitgeput voelt, dan zal je waarschijnlijk niet goed omgaan met de problemen die gedurende de dag optreden. Je zal het minstens toch niet zo goed doen als wanneer je met het goede been uit bed gestapt was. Als je je bijvoorbeeld erg moet haasten, dan kan er veel mislopen. Dat is het resultaat van het feit dat je gedachten afwijken of dat je ongeduldig bent. Misschien maak je dan vlekken op je shirt of vergeet je een belangrijk document op te halen.

Hoe kan je dit voorkomen? Zet de wekker 20 minuten vroeger dan gewoonlijk. Je moet ook vroeger gaan slapen. Probeer om je kleding voor de volgende dag klaar te leggen of het afval buiten te zetten na het avondeten. Ga georganiseerd en systematisch te werk. Dit kan namelijk helpen om ervoor te zorgen dat je in het best mogelijke humeur bent vóór je thuis weggaat. Het helpt je ook te onthouden dat je de belangrijke momenten van de dag moet koesteren.

Lunch op je eentje of in gezelschap?

De lunch is ongetwijfeld één van de belangrijkste momenten van de dag. Het kan of uitputtend zijn of als brandstof dienen. In het laatste geval helpt het ons om de rest van de dag door te gaan. De zin “ik had vandaag geen tijd om te eten!” is vaak een manier waarop mensen verwoorden hoe vermoeiend hun dag geweest is.

Na een vermoeiende ochtend op het werk volgt de lunch vaak hetzelfde tempo. Je gaat dan uit eten met collega’s en blijft over het werk praten. Jullie hebben het ook over de vergaderingen die er geweest zijn, het werk dat je nog moet doen en hoe leuk je de baas al of niet vindt. Je koppelt je dus eigenlijk niet los van het werk.

Lunch op je eentje of in gezelschap

De lunch is een perfect tijdstip om over andere dingen te spreken en belangrijke momenten te delen. Je kan over je hobby’s praten, grapjes vertellen en elkaar beter leren kennen. Het zijn allemaal dingen die je helpen om op een andere manier te genieten van je tijd samen met je collega’s. Dit is hoe je jouw relaties kan verdiepen.

Het kan echter ook leuk zijn om één dag per week in je eentje te lunchen. Je kan ook met een vriend of met een familielid afspreken. Een andere mogelijkheid is thuis lunchen en je partner verrassen. Dit zijn opties die jou de kans geven om de energie op te slaan die je na de middag zal nodig hebben.

Belangrijke momenten voor jezelf

Dit is een bijzonder tijdstip die je moet vrijmaken alleen voor jezelf. Maak het een deel van de dag dat jou rust geeft en waarop je kan genieten van wat er om je heen gebeurt. Wandelen, lezen in de trein op weg naar huis, yoga of meditatie doen, met iemand een gesprek voeren aan de telefoon, series kijken op de televisie, gaan stappen, koken…

Iedereen is uniek. Ieder van ons heeft die speciale plaats of dat speciale moment dat ervoor zorgt dat we een vredig gevoel ervaren. Zoek het uit en maak er tijd voor vrij. Doe je dat niet, dan zal de sleur het je wellicht ontnemen. Laat dat niet gebeuren. Wanneer je die tijd opoffert, kan dit op lange termijn tot angstgevoelens, ontmoediging, melancholie of verdriet leiden.

Tijd vrijmaken voor jezelf

Het weerzien met de familie op het einde van de dag

We bespreken dit punt als laatste. Het is echter absoluut één van de belangrijkste momenten van de dag. Dit is het moment waarop je in de lift staat of in het gang en gewoon geniet van de geuren en de geluiden van thuis.

Je opent dan de deur en vindt daar een glimlach en een knuffel die alles de moeite waard maken. Zien hoe je kinderen hun naschoolse snack eten of hen zelf ophalen van school en hen horen praten over hun dag… Deze momenten zijn onschatbaar. Je helpt hen bij hun huiswerk, je gaat werken, je brengt hen naar de voetbaltraining of naar de bioscoop… Dit zijn kostbare momenten. Er is werkelijk niets dat hiermee te vergelijken is.

Het weerzien met de familie op het einde van de dag

Soms komen we zo vast te zitten in de drukte van ons dagelijks leven dat we niet genieten van deze belangrijke momenten van de dag. Het zijn echter bijzondere soorten vreugde die we moeten kunnen waarderen. Niet iedereen heeft het geluk om een lekker stuk brood te kunnen eten of iemand te hebben die hen thuis opwacht. Beschouw het dus als een voorrecht. Profiteer van elk van deze momenten alsof het de eerste keer is.  Wellicht ook interessant voor jou

Maak kennis met de 6 meest doeltreffende motivatiemethoden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Maak kennis met de 6 meest doeltreffende motivatiemethoden

Wanneer je geen levensdoelen hebt, is het moeilijk om op te staan en te gaan werken. Op die momenten moet je doeltreffende motivatiemethoden leren ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.