Zeven van de beste boeken over meditatie

Zeven van de beste boeken over meditatie
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Meditatie betekent niet dat je jezelf afzondert van de wereld. Eigenlijk betekent het precies het tegenovergestelde. Want het betekent dichterbij de wereld te komen. Je leert de wereld begrijpen, ervan houden en het te veranderen. In dit artikel stellen we jou een aantal boeken over meditatie voor. Ze leren jou hoe je dit kan doen. Lees dus verder en profiteer van alle voordelen die deze kunst onze gezondheid te bieden heeft.

Meditatie is een techniek die opnieuw populair wordt als een manier om met stress om te gaan, gefocust te zijn en onze gedachten te verhelderen. Het is ook een ongelooflijk doeltreffend hulpmiddel om het lichaam en de geest in een volmaakt evenwicht te houden.

Op één of andere manier mediteren we allemaal, zelfs zonder dat we ons ervan bewust zijn. Dat is de reden waarom bewust leren mediteren zelfs nog beter voor jou kan zijn. Want mediteren is een manier waarop we naar de innerlijke stem van onze ziel luisteren. Laten wat dieper in dit onderwerp duiken…

7 boeken over meditatie

Being nobody going nowhere

In de reeks boeken over meditatie is dit één van de grootste. Het is een klassieker in de hedendaags boeddhistische literatuur. Ayya Khema was een boeddhistische non en leraar. Ze heeft zich erg ingezet voor de integratie van vrouwen in de beoefening van het boeddhisme.

Overal te wereld heeft zij centra opgericht. Nadat ze vele jaren de weg van de Boeddha in het westen onderwezen had, heeft ze deze handleiding ontworpen. In het boek legt ze op een eenvoudige moderne manier de basisprincipes van het boeddhisme uit.

Ze gaat dieper in op karma en belicht de moeilijkheden waarmee we tijdens het mediteren te maken kunnen hebben. Bovendien legt ze uit hoe je het moet doen. Lees dit boek en leer de basislessen van meditatie kennen.

Mediteren op het strand bij zonsondergang dankzij de kennis uit boeken over meditatie

The most direct means to eternal bliss

Dit boek is van Michael Langford en was aanvankelijk getiteld The imposter (een verwijzing naar het ego). Het boek stond op nummer één in de lijst van bestverkochte boeken. Misschien is dat de reden dat velen het als de bijbel over meditatie beschouwen.

Het bevat dertien redelijk korte hoofdstukken. Daarin legt de schrijver stap voor stap uit wat zelfonderzoek omvat. Het is dus net een handleiding. Het taalgebruik is apart maar aangenaam. Op die manier legt hij op eenvoudige wijze uit hoe we kunnen ophouden met lijden en van het leven kunnen genieten.

Dit is een van de meest aanbevolen boeken over meditatie om onze egoproblemen aan te pakken. Het helpt ons ook om extreme angst voor dingen die het echt niet waard zijn, te sturen. Het spoort ons aan om deze innerlijke energie in concentratie en zelfonderzoek te steken.

Meditate

Vicente Merlo weet hoe hij van een boek iets meer kan maken dan alleen een uitgebreide handleiding om te mediteren. Het meest waardevolle aspect van zijn boek is zonder twijfel het feit dat het zo praktisch is. De educatieve aard van dit boek is het resultaat van de toewijding en de ervaring van de auteur in het geven van meditatiecursussen.

Het gaat eerst erg diep in op de meest fundamentele aspecten van het boeddhisme en het hindoeïsme. De rode draad blijft steeds meditatie. In elk hoofdstuk gidst hij de lezer door de meditatieoefeningen zodat we de lessen in de praktijk kunnen omzetten en sterker kunnen worden.

Arriving at your own door: 108 teachings in mindfulness

Mindfulness is recent populairder geworden. Maar eigenlijk is het een meditatietechniek die al jaren beoefend wordt. In dit boek biedt Jon Kabat-Zinn ons ‘praktische lessen over wijsheid en mededogen’.

Dit is absoluut een van de boeken over meditatie waarvan wij vinden dat jij het moet lezen als zelfzorg belangrijk voor je is. De richtlijnen in dit boek zullen je helpen om in te schepen op een reis die jou zowel innerlijk als uiterlijk op een ingrijpende, volledige en helende manier zal veranderen.

“Sommige mensen voelen weerstand tegen het hele idee van tijd nemen voor zichzelf. De puriteinse ethiek heeft een erfenis nagelaten van schuldgevoel wanneer we iets voor onszelf doen.”

-Jon Kabat-Zinn-

Mediteren

The heart of Buddhist meditation: the Buddha’s way of mindfulness

Nyanaponika Thera heeft dit boek uitgegeven om de weg van de Boeddha naar mindfulness (Satipatthana) uit te leggen. Haar boek is gebaseerd op de overtuiging dat de onafgebroken beoefening van mindfulness de enige manier is om de geest op een eenvoudige, directe, grondige en doeltreffende manier te trainen en te ontwikkelen.

De auteur verschaft een gids voor mensen die pas gestart zijn op het pad tot begrijpen van de boeddhistische leer. Bovendien geeft ze ook praktische richtlijnen hoe je meditatie kan toepassen in je dagelijks leven.

Teach yourself to meditate: over 20 exercises for peace, health & clarity of mind

Je moet de oorsprong van meditatie eigenlijk wel begrijpen als je het wil beoefenen. Maar als je een luie lezer bent, dan raden we je dit boek aan. In dit boek beschrijft Eric Harrison met eenvoudige uitleg een aantal erg fundamentele oefeningen. Hij start vanuit het idee dat als we kunnen begrijpen wat de beoefening van meditatie eigenlijk is, het ongelooflijk eenvoudig wordt.

Mediteren aan een meer dankzij de kennis uit boeken over meditatie

Full catastrophe living: how to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation

Jon Kabat-Zinn leert ons hoe we emotioneel evenwicht kunnen vinden wanneer we het gevoel hebben dat de wereld bovenop ons ineenstort. Zijn boek toont ons dat het mogelijk is om zelfs in de meest ingewikkelde situaties goed te leven. Maar hoe?

Als je bijvoorbeeld last hebt van extreme stress, angst of depressie, dan spoort hij je aan bepaalde oefeningen te gebruiken die gebaseerd zijn op meditatie en yoga. Zijn techniek steunt op de coördinatie van lichaam en geest zodat je evenwicht kan vinden en welzijn en genezing stimuleren.

De verscheidenheid in boeken over meditatie is even groot als de voordelen die deze praktijk biedt. Mediteren laat je geest rusten, brengt je leven in evenwicht en ontspant je bewustzijn. Het maakt je los van de ‘realiteit’, ontwikkelt je zelfbewustzijn en bevordert je concentratie. Het is een manier om oprecht geluk te vinden.

Kies dus een boek uit en duik erin!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Khema, Ayya Khema (2009)  Siendo nadie, yendo a ninguna parte. Indigo
  • Langford, Michael  (2004) El medio más directo a la felicidad eterna. Focal Press
  • Kabat-Zinn, Jon (2008) Llamando a tu propia puerta: 108 enseñanzas sobre la atención plena. Kairós

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.