Meditatie kan je hersenen vernieuwen binnen acht weken

Meditatie kan je hersenen vernieuwen binnen acht weken

Laatste update: 14 april, 2017

Meditatie kan onze hersenen binnen acht weken veranderen. Het wijzigt de gebieden die verband houden met het geheugen, empathie en stress, maar ook die verantwoordelijk zijn voor onze aandacht en emotionele integratie.

Dit is niet het idee van een groep van fanatici of liefhebbers van pseudowetenschap; hierachter staat een team van onderzoekers van het Massachusetts General Hospital, die hun bevindingen gedocumenteerd hebben. Deze studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Psychiatric Research en bestudeerde een meditatieprogramma dat acht weken duurde, in de hoop de voordelen te meten die meditatie heeft op onze emoties, gedrag en gedachten.

Meditatie

De veranderingen die meditatie teweeg brengt in onze hersenen

Hoewel het bekend is dat meditatie veel voordelen heeft, was het tot dan toe nog niet bewezen dat de veranderingen zo snel plaatsvinden en al helemaal niet dat ze zo diepgaand waren.

Er is ontdekt dat meditatie leidt tot wijzigingen in gebieden van de hersenen die verband houden met het geheugen, zelfbewustzijn, empathie en stress. Met andere woorden: deze bezigheid wordt doorgaans geassocieerd met spiritualiteit en verbetert onze mentale en fysieke gezondheid.

Wanneer iemand mediteert, voelt hij of zij zich niet alleen beter omdat hij/zij ontspannen is, maar ook omdat de structuur van de hersenen vakkundig de verbindingen aanpast. Het lijkt niet nodig te zijn om een ​​meditatie-expert te zijn om van de voordelen te genieten en een toename te voelen van het vermogen om emoties en aandacht te verwerken.

De deelnemers aan de studie brachten niet meer dan 27 minuten per dag door met het doen van meditatie-oefeningen. Het duurde slechts acht weken om veranderingen te zien in de hersenen, zoals een toename van de dichtheid van de grijze stof in de hippocampus (het gebied dat in verband staat met het geheugen) en in andere gebieden die in verband staan met zelfbewustzijn, compassie en introspectie.

Bovendien werd er een afname in de dichtheid van de amygdala waargenomen, de structuur die verantwoordelijk is voor emotionele toestanden zoals stress of angst. Met andere woorden: dankzij de plasticiteit van onze hersenen hebben we de mogelijkheid om iedere dag een betere mens te zijn, zowel voor anderen als voor onszelf.

Yoga

Meditatie, een gewoonte die ons in staat stelt in het heden te leven

Als we ijverig mediteren, zal een van de eerste veranderingen die we zullen waarnemen zijn, dat we in staat zijn om te leven in het heden, in het hier en nu, waarbij we storende gedachten over het verleden of de toekomst opzij kunnen zetten.

Zoals we hebben gezegd, creëert het niet alleen een staat van ontspanning, maar stelt het ons ook in staat om een betere controle over onszelf te hebben. Dankzij meditatie zullen we onze woorden en gedachten beheersen, evenals de dialoog die we hebben met onszelf. We kunnen onze emoties beter begrijpen doordat ze niet vertroebeld worden door negatieve gedachten en, als gevolg daarvan, kalmer optreden.

Dit vertaalt zich in emotioneel en sociaal succes, want controle over onszelf zal leiden tot een verbetering van onze relaties, onze ondernemingen en ons dagelijks leven.

Mediterende Vrouw

Voordat we beginnen met mediteren, moeten we ons ervan bewust zijn dat we veel respect moeten tonen voor het onderwerp, want ondanks de overvloed aan deskundigen en adviezen hierover, is het niet altijd authentiek. Dit is omdat dit een discipline is die grote intellectuele inspanning en de hulp van een bekwame instructeur vergt.

Zoals we hebben benadrukt, lost meditatie onze gedachten op en laat het ze vrij, waardoor we ons concentreren op het heden en onze stress en zorgen overwinnen. Onze geest zal altijd willen laten zien dat ons bewustzijn wordt onderdrukt en dat is waarom het in het begin moeilijk kan zijn om om te gaan met kietelen, jeuk op onze huid of een andere irritatie.

In ieder geval, als je nog nooit meditatie geprobeerd hebt en je deze wereld die zo veel voordelen met zich meebrengt wilt verkennen, moet je tijd te besteden aan het krijgen van informatie en nadenken over de vorm van meditatie die het meest geschikt is voor jou, je waarden, je overtuigingen en je behoeften. Dit zal zonder twijfel de eerste stap zijn die je moet nemen om dit prachtige, heilzame gebruik om te zetten in een gewoonte.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.