Hoe kan je een slechte dag beter maken? We geven je 5 tips

Hoe kan je een slechte dag beter maken? We geven je 5 tips

Laatste update: 21 september, 2018

Wie heeft nooit eens een slechte dag? Het is één van die dagen dat je opstaat en alles tegen jou lijkt samen te zweren. De zeep is op. Het ontbijt brandt aan. Het regent, ook al heeft het weerbericht zon voorspelt. Mensen kijken je aan alsof er iets mis met je is. Je zegt iets en de ander interpreteert het op de verkeerde manier. Alles, absoluut alles, loopt mis… Gelukkig kan je een slechte dag beter maken.

Soms is een slechte dag net als wanneer je iets belangrijk moet doen en alles misloopt. Misschien is het een project op het werk waarover jij de leiding hebt. Je hebt het zorgvuldig voorbereid maar de uiteindelijke resultaten zijn teleurstellend. Of je hebt een belangrijke vergadering met een speciaal iemand die afzegt nadat jij ervoor gezorgd hebt dat alles in gereedheid was gebracht.

Niemand is immuun voor een slechte dag. Maar je hoeft het niet te aanvaarden en je alleen maar hulpeloos voelen. Je kan altijd iets doen om een slechte dag te verbeteren en te veranderen in een goede dag. Tenslotte is het nog een andere dag in het leven. En wanneer er leven is, dan bestaan er altijd manieren om wat verkeerd is, te herstellen.

“Succes zit niet altijd in het winnen, het zit eerder in nooit ontmoedigd zijn.”

Napoleon Bonaparte

Een slechte dag beter maken met de volgende 5 tips

1. Neem een pauze

Stressvolle situaties halen soms het beste in ons naar boven. Ze beginnen met een klein ongemak. Het groeit dan uit tot een echte bezorgdheid. Zonder te beseffen hoe het gebeurde, ben je plots een wrak vol zenuwen en ontplof je bijna. Maar als je de stress op tijd tegenhoudt, zal je die slechte dag beter maken.

Telkens als je je in een situatie bevindt die jou stress bezorgt, neem dan een korte pauze. Of neem een langere pauze als je kan. Profiteer van de onderbreking om te ademen. Luister naar je favoriete lied of lees iets leuk. Je kan ook gewoon een snelle wandeling maken. Het zal je help om de stress te doorbreken en helderder te denken.

Een slechte dag verbeteren met een adempauze

2. Weiger om zichzelf vervullende voorspellingen te maken

Eén slechte dag betekent niet dat ook de volgende dagen slecht zullen zijn. Het betekent ook niet dat een slecht uur inhoudt dat de rest van de dag slecht zal zijn. Maar soms maken we de fout aan te nemen dat de eerste slechte dag een teken is dat nog ergere dagen op komst zijn.

Onbewust maken we dan negatieve zelfvervullende voorspellingen. We zeggen dingen als “ik had beter in bed kunnen blijven.” Of we zeggen dat we pech hebben. We zijn er ons misschien niet van bewust maar eigenlijk zorgen we ervoor dat de negativiteit voortduurt.

De sleutel is om je focus te veranderen van het negatieve naar het positieve, of tenminste mogelijke alternatieven te vinden. Op zoek gaan naar oplossingen zal ons helpen. We kunnen dan een slechte dag beter maken in plaats van ons hulpeloos te voelen en te jammeren over onze toestand.

3. Verander jouw lichaamschemie

Slechte gemoedsstemmingen en stress zijn chemische veranderingen in je lichaam en dan specifiek in je hersenen. Sommige hormonen worden geactiveerd en andere worden tegengehouden. Je zal niet zomaar uit die toestand geraken. We moeten dus iets doen om de chemie te veranderen.

Eén manier om dit te doen is door een beetje te bewegen. Dat kan een frisse wandeling zijn of een snelle yogareeks. Of waarom niet dansen? Bewegen helpt jou om dat chemisch evenwicht te herstellen. Een andere mogelijkheid is wat gezonde gezonde voeding eten, vooral vers fruit en groenten. Met deze alternatieven kan je een slechte dag beter maken.

Verander je lichaamschemi

4. Focus op opbouwende dingen

Uit wat jou overkomt, kan je altijd iets leren. Het enige wat je moet doen, is de juiste houding aannemen. Je hoeft alleen maar je geest open te stellen en jezelf af te vragen of je iets kan leren uit wat gebeurd is. Wat zegt het allemaal over jou?

Het is ook belangrijk dat je positieve gedachten hebt. Denk bijvoorbeeld aan die dagen dat alles goed met je ging. Haal leuke herinneringen in je hoofd. Kijk goed en waardeer het goede rond jou. Wees  daar dankbaar voor.

5. Doe iets beter

Een slechte dag is ook een uitstekende kans om meer van jezelf te vragen. Ja, vraag meer. Als je gewoonlijk een half uur per dag beweegt, beweeg dan een uur. Voer je gewoonlijk je job goed uit, doe het dan beter. Wijd er meer tijd en inspanning aan. Je kan ook iets speciaal doen voor een persoon die je verwaarloosd hebt.

Een slechte dag verbeteren

Op de bank ploffen en wachten tot de dag voorbij is, is geen optie. Dat geldt ook niet voor de dag doorkomen en slechts het minimum doen. Het tegendeel is waar. Zoek een uitweg voor dat ongemak dat je voelt, in een extra inspanning. Het zal je een beter gevoel geven over jezelf. Je zal zien dat het uiteindelijk je humeur verbetert.

Onthoud dat ook een slechte dag eindigt, wat er ook gebeurt. Morgen gaat de zon opnieuw op. Als je erin slaagt met de situatie om te gaan, dan zal morgen veel beter zijn dan vandaag. De toekomst behoort jou toe.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.