Huisvrouw zijn en de stress die hiermee gepaard gaat

Huisvrouw zijn en de stress die hiermee gepaard gaat
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

We zouden honderden pagina’s kunnen wijden aan het onderwerp stress zelf. Er zijn echter enkele mensen die extra gevoelig zijn voor de effecten van stress. In dit geval hebben we het natuurlijk over de moderne huisvrouw.

We denken misschien dat huisvrouwen weinig druk ervaren, omdat er zoveel vrouwen zijn die dit beroep aannemen. Dit is echter niet het geval. Huisvrouwen moeten eigenlijk aan heel veel dingen denken.

Als we rekening houden met het intensieve werk, de hoge mate van verantwoordelijkheid en de spanning die het gebrek aan vrije tijd veroorzaakt, zullen we al snel inzien hoe stressvol het kan zijn om huisvrouw te zijn. Dit betekent namelijk dat een huisvrouw voortdurend wordt blootgesteld aan allerlei stressfactoren.

De huisvrouw: een supervrouw met superkrachten

De voornaamste verantwoordelijkheid van een huisvrouw is om voor haar familie en haar huis te zorgen. Haar verplichtingen zijn echter zowel fysiek als mentaal zeer veeleisend.

Huisvrouw die uitgeput is van de stress die ze ervaart

Fysiek is dit beroep misschien niet zo intens, in vergelijking met andere beroepen. Doordat huisvrouwen vaak echter aan een stuk door moeten werken, met weinig ruimte voor onderbrekingen, kan het wel leiden tot snellere verslechtering. Huisvrouwen moeten de hele dag door fysiek bezig zijn. Ze hebben geen schema’s. Vanaf het moment dat ze wakker worden totdat ze naar bed gaan, moeten ze actief zijn om aan de behoeften van hun gezin te voldoen. Van persoonlijke verzorging tot voeding, de huisvrouw neemt al het werk op zich. De verantwoordelijkheid voor de zorg voor een afhankelijk gezinslid wordt veelal bij de moeder gelegd.

Tegelijkertijd moeten huisvrouwen ervoor zorgen dat het huis aan kant is en dat er orde heerst. Deze taak geldt dag in dag uit, waardoor er dus geen einde aan komt. Wat dit beroep echter nog zwaarder maakt, is het routinematige karakter ervan. Dit zorgt er in veel gevallen namelijk voor dat een vrouw zich nutteloos gaat voelen. Het gevoel dat je alles voor niets doet aangezien je de volgende dag gewoon weer van voor af aan opnieuw moet beginnen.

De huisvrouw moet voortdurend fysieke inspanningen leveren

De fysieke inspanningen die huisvrouwen moeten leveren, zijn vaak eerder routinematig dan zwaar. Sommige mensen zijn wellicht echter van mening (en met een ​​goede reden) dat ze zich ook fysiek inspannen. Ze moeten meubels verplaatsen, zware tassen dragen, een kind in hun armen dragen…

Het is misschien waar dat een huisvrouw de tijd heeft om een ​​pauze te nemen. Ze kan de hele nacht slapen. Maar kan ze echt een pauze nemen of slapen? De huisvrouw moet dag en nacht alert blijven op onvoorziene situaties, vooral als ze kleine kinderen heeft die huilen, om dingen vragen of ziek worden.

Al deze fysieke inspanning leidt tot vermoeidheid. Deze vermoeidheid leidt tot spiervermoeidheid en uitputting. De stress waar moderne huisvrouwen mee te maken krijgen, bestaat uit deze factoren.

Mentale inspanningen maken het stressvol om een huisvrouw te zijn

Mensen denken dat de taken van een huisvrouw geen mentale inspanningen met zich meebrengen. Dit is echter verre van waar. Ze moet het menu voorbereiden, de kosten berekenen, de problemen van haar kinderen oplossen enzovoort. Ze moet allerlei uiteenlopende uitdagingen het hoofd bieden.

Veel beroepen, zoals ingenieurs, advocaten, projectontwerpers of luchtverkeersleiders, houden geestelijke uitputting in. Als we hier echter iets dieper op ingaan, zullen we zien dat het zijn van een huisvrouw eigenlijk niet zo veel verschilt van deze beroepen. Allemaal vereisen ze het uitvoeren van belangrijke taken, zoals planning, voorraadbeheer of communicatieve intelligentie.

Aan de andere kant kan mentale inspanning leiden tot mentale vermoeidheid. Dit vermindert het concentratievermogen en draagt ​​bij aan emotionele instabiliteit. Daarom maakt een voortdurende blootstelling aan mentale inspanning het nog stressvoller om huisvrouw te zijn.

De huisvrouw heeft ook een eigen leven

Een huisvrouw is in de eerste plaats een persoon. Ze heeft haar eigen conflicten, gevoelens en psychologische complexiteit. Wat zou er gebeuren als deze vrouw, naast de stress die haar beroep als huisvrouw haar bezorgt, ook last had van andere vormen van stress?

Huisvrouw die veel stress ervaart

Er zijn tegenwoordig genoeg vrouwen die niet alleen de taken van een huisvrouw op zich nemen, maar daarnaast ook nog een baan buitenshuis hebben. Dat wil zeggen, vrouwen die eigenlijk gewoon twee fulltime banen aannemen, met weinig of helemaal geen hulp. Het ergste van alles is dat veel van deze vrouwen verkeerd worden begrepen.

Huisvrouw zijn is een vrije saaie opgave, die veel vrouwen uitvoeren terwijl ze er nooit de erkenning voor krijgen die ze verdienen. Dit gevoel onbelangrijk te zijn werkt vaak als een katalysator voor stress, en zorgt er tevens voor dat de moderne huisvrouw zich eenzaam en geïsoleerd voelt achter de muren van haar huis. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.