Het moederschap schudt de ziel door elkaar

Het moederschap schudt de ziel door elkaar
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Irati Novella

Laatste update: 27 december, 2022

Tegenwoordig weten we veel over wat het betekent om een moeder te zijn. Maar waarschijnlijk hebben weinig mensen een realistische blik op de crisis die het moederschap bij vele vrouwen teweeg brengt. Laura Gutman behandelt dit onderwerp in haar boek “Het moederschap, oog in oog komen te staan met onze eigen schaduw.” Deze psychotherapeut legt uit hoe vrouwen in contact komen met hun “schaduw” wanneer ze moeder worden.

Wat noemen we “schaduwen?”

Carl Jung heeft de term “schaduw” gebruikt en verspreid. Dit begrip omvat meer dan alleen het beroemde “onbewuste” van Freud. Het verwijst naar onbekende delen van onze psyche en van onze spirituele wereld.

Het volledige universum is samengesteld uit tegenstellingen: dag en nacht, mannelijk en vrouwelijk, positief en negatief, licht en schaduw. Ook onze geestelijke wereld is gevormd uit lichte en donkere delen. We zien niet wat er zich in het donker bevindt. Maar dat betekent niet dat het niet bestaat.

Het moederschap

Onze “schaduwen” beginnen zich in de kindertijd te ontwikkelen. Wanneer we klein zijn, beginnen we onze persoonlijkheid en ons ego op te bouwen. Soms zijn er pijnlijke gevoelens en gebeurtenissen die we niet op een emotionele manier kunnen verwerken. We beslissen dan om ze maar te vergeten. Om verder te kunnen gaan op ons levenspad “keren we hen de rug toe.” Deze onopgeloste en soms onbewuste zones zijn onze “schaduwen.”

“We moeten allemaal naar de donkere kant van onze aard kijken – daar is de energie, de passie. Mensen zijn er bang voor omdat het stukken bevat die we druk bezig zijn te ontkennen.”

-Sue Grafton-

Wat gebeurt er met vrouwen wanneer het moederschap begint?

Ongeacht onze leeftijd leeft het kind dat we waren, nog steeds in ons. Soms is ons innerlijke kind er om ons te helpen te genieten en plezier te hebben. Op andere momenten verbindt het ons met het kwetsbaarste deel van onszelf, onze oerangsten, onze herinneringen en misschien ook dingen die we gemist hebben.

Het moederschap schudt ons door elkaar en onthult al onze emotionele gebreken en wonden. Tegelijkertijd brengt het ervaringen terug die we met onze moeder en vader hadden, met de mensen die ons grootgebracht hebben en ons op emotioneel vlak gevoed hebben. Het moederschap brengt onze meest emotionele herinneringen uit onze kinderjaren terug. Deze, misschien pijnlijke, herinneringen waren begraven… tot nu.

Tijdens de zwangerschap wordt het geheugen uit je kindertijd wakker. Oude conflicten keren terug en wonden gaan opnieuw open. En deze hele emotionele uitbarsting treedt samen op met de fysiologische en hormonale veranderingen van de zwangerschap.

In deze gevallen is het normaal dat vrouwen zich verward of verdrietig voelen…en dus gaan ze naar de dokter. Vaak stelt de arts dan de diagnose “depressie” of “postnatale depressie.” Dat kan al of niet een juiste diagnose zijn.

Dit houdt meestal automatisch een voorschrift voor medicatie voor die gedachten en emoties blokkeren. Maar we moeten onthouden dat medicatie tijdelijke verlichting kan bieden. Als er echter geen psychologische therapie is, dan zullen de problemen alleen maar begraven worden en niet opgelost.

Hoe vind ik de weg naar genezing?

De waarheid is dat het moederschap vele verborgen gebieden van de vrouwelijke psyche activeert en onthult. Het is meestal een tijd van openbaring, van crisis… Het is een proces waarbij therapie en andere soorten ondersteuning echt kunnen helpen.

Door het onbewuste bewust te maken groeien we en worden we volwassen. We maken de pijn bewust en brengen het in het licht. Dat is hoe we het zullen helen. Op die manier zal het zich niet tegen ons keren wanneer we zwak zijn.

Het moederschap

We moeten ook onze zelfliefde terugkrijgen. Want dat is een noodzakelijk deel van de genezing van emotionele wonden die daar sinds de kinderjaren openlijk en pijnlijk aanwezig waren. We hebben het hier dus over het vinden en genezen van ons innerlijke kind.

Dat is de manier waarop we schadelijk compenserend gedrag zullen corrigeren, door onszelf opnieuw heel te maken. Helen is mogelijk. Het is mogelijk een gezonder, evenwichtiger en gelukkiger leven – en het moederschap – te leiden.

“Dit is de opdracht van elk menselijk wezen:door het aardse leven gaan op zoek naar de eigen schaduw, het in het licht brengen en het ware pad van genezing te bewandelen.”

-Laura Gutman-

Wellicht ook interessant voor jou
Depressie en de band tussen moeder en kind
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Depressie en de band tussen moeder en kind

Geen band is zo sterk als de band tussen moeder en kind. Maar wat als depressie deze band beïnvloedt? Wat zijn de gevolgen hiervan voor het kind?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.