Zeven uitdagingen die we allemaal tegenkomen

Zeven uitdagingen die we allemaal tegenkomen

Laatste update: 13 augustus, 2016

Het leven zit vol uitdagingen en niemand van ons wordt hiervan vrijgesteld. De situaties waar we voor komen te staan, leggen ons belangrijke uitdagingen op die veelal eindigen in teleurstelling. De mensen die hun eigen geluk nastreven zijn vaak in staat om zulke uitdagingen te overwinnen en situaties in de toekomst te verbeteren.

Hoewel de situaties waar we individueel allemaal mee te maken krijgen voor elk van ons anders zijn, bestaan er ook bepaalde algemene situaties in het leven die veel lijden veroorzaken en voor de meesten van ons grote uitdagingen vormen, maar waar we wel altijd veel van kunnen leren en sterker van kunnen worden.

Familierelaties

Helaas kan niet iedereen vertrouwen op zijn eigen huis om stabiliteit en onderdak te bieden. Voor velen was hun thuissituatie misschien negatief of giftig. Als jij een van die mensen bent die niet bepaald in de beste omgeving is opgegroeid, geef de hoop dan niet op. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je toekomst een nieuwe vorm te geven. Probeer in je eigen huis een gezonde, stabiele en liefdevolle omgeving te creëren.

Teleurstellingen in de liefde

Maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze gelijk de liefde van hun leven gevonden hebben en dat alles volgens verwachtingen verliep. De meeste mensen hebben meerdere romances gehad en meerdere keren om moeten gaan met een gebroken hart.

Bedrog in de liefde kan ervoor zorgen dat we wantrouwig worden, maar door toe te staan dat onze angst de bovenhand krijgt, ontzien we onszelf van de mogelijkheid om een partner te vinden die wel bij ons past.

Daarom is het zo belangrijk om dit te vermijden; probeer jezelf geen slachtoffer te maken wanneer je relatie stuk gaat. Wanneer je de liefde je rug toekeert, verwerp je niet alleen de risico’s die aan de liefde verbonden zitten, maar geef je ook vrijwillig de kans op om alle positieve dingen te ervaren die de liefde je kan brengen.

Liefde

Teleurstellingen in vriendschappen

Wie heeft er niet een vriend gehad die, in plaats van je te behandelen als een vriend, juist een giftig persoon was die jou beroofde van je momenten van geluk en rust. Het is vrij pijnlijk om jezelf hier bewust van te worden en het is ongetwijfeld een doorn in je ogen.

Leer van je teleurstellingen, maar keer jezelf niet af van de warmte en intimiteit die het hebben van een ware vriend biedt. Sociale relaties zijn een fundamenteel en noodzakelijk element voor onze stabiliteit.

Teleurstellingen in je carrière of studie

Teleurstellingen in onze carrière of tijdens onze studie zorgen ervoor dat we aan onszelf gaan twijfelen en kunnen schadelijk zijn voor ons gevoel van eigenwaarde. Misschien dacht je bijvoorbeeld dat je een bepaald doel zou bereiken en zie je het als een mislukking dat je hier nog niet in geslaagd bent.

In plaats van op jezelf te mopperen of jezelf omlaag te halen, kun je deze momenten beter aangrijpen als mogelijkheden om iets te leren en om te groeien. Heb je jezelf voldoende op de hielen gezeten? Ervoer je moeite om jezelf volledig te concentreren? Had je te veel dingen tegelijkertijd aan je hoofd? Ongetwijfeld zul je door de situatie rondom je teleurstelling te analyseren in staat zijn te achterhalen en begrijpen waar je aan moet werken om in het vervolg beter georganiseerd te zijn en je resultaten uit het verleden te verbeteren.

“Als het lichaam dingen kan eten die ongezond zijn en deze om kan zetten in energie, dan kan de ziel leren om hetzelfde te doen met de negatieve ervaringen van het hart. Men kan van alles leren.”

-Oscar Wilde-

Gezondheidskwesties

Helaas wordt de gezondheid pas gewaardeerd op het moment dat hij verdwijnt. Pas wanneer we onszelf zwakker zien worden, beginnen we na te denken over waarom we over zoveel dingen klaagden toen we nog gezond waren. Gezondheidsproblemen kunnen ons echter helpen om te begrijpen wat werkelijk belangrijk is in het leven.

Financiële crisis

Vandaag de dag is de economie niet bepaald optimaal en voor sommige mensen is dit hartstikke zwaar geweest. Misschien heb je financieel nog niet volledig de bodem bereikt, maar heb je wel moeten toekijken hoe er langzaam aan een steeds grotere deuk in je spaarcentjes ontstond.

Dit is een lastige situatie, omdat het ook bepalend is voor andere delen van je leven. Misschien heb je laatst nog te maken gehad met deze kwestie; maar na verloop van tijd zul je inzien wat de waarde is van je materiële voorzieningen en zul je leren om vanaf nu vooruit te plannen.

Existentiële crisis

De ‘Ik weet niet wie ik ben’ of ‘waar gaat mijn leven naar toe?’-gedachten en -gevoelens spoken voortdurend door ons hoofd. Maak je geen zorgen, je hebt ongetwijfeld wel geleerd om de stilte na de storm te waarderen. Van al die vraagstukken die je zo graag wilde ontrafelen, heb je kunnen leren, ben je avontuurlijker geworden en ben je gevuld geraakt met waarheid.

Houd je blik bij alle teleurstellingen waar je mee te maken krijgt gericht op de weg die voor je ligt. Vul jezelf met kracht, niet met woede. Op die manier ben je goed op weg om een stevige emotionele hut te bouwen, een sterk fort met een goede fundering.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.