Hoe overwin je de angst om bekritiseerd te worden?

Hoe overwin je de angst om bekritiseerd te worden?

Laatste update: 08 mei, 2019

Heb je je je ooit beoordeeld gevoeld? Hoe voelde je je je toen? Je hebt misschien een angst ontwikkeld om bekritiseerd te worden na een moeilijke situatie. Niemand houdt ervan om beoordeeld te worden, vooral niet als mensen ons beoordelen op iets dat voor ons moeilijk te verteren is.

Er zijn echter verschillende soorten kritiek. Niet alle kritiek is slecht en het is van vitaal belang om dat in gedachten te houden. Constructieve kritiek kan ons bijvoorbeeld helpen om een aantal aspecten van ons leven te verbeteren. Hoewel we er niet altijd ontvankelijk voor zijn, is het belangrijk om rekening te houden met constructieve kritiek, om als mens te groeien.

Angst om bekritiseerd te worden

Als mensen ons bekritiseren, zien we dit vaak als een persoonlijke aanval. Sommige mensen zien beoordelingen als iets dat pijnlijk en zelfs beschamend is. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich defensief opstellen, omdat ze zichzelf willen beschermen.

Vrouwen in conflict

Heb je er ooit over nagedacht waarom iemand je vertelde wat hij gedaan heeft? Er moet een reden zijn! In plaats van onmiddellijk in de verdediging te schieten, moet je eerst eens nadenken over de reden waarom die persoon je bekritiseert en wat je ervan kunt leren.

Als je kalmeert en erover praat, zou je kunnen zien dat kritiek je kan helpen om verschillende aspecten van je gedrag en denkprocessen te verbeteren.

Aan de andere kant kan deze persoon het mis hebben. Als dit het geval is, is het belangrijk om je gedachten assertief uit te spreken in plaats van het eens te zijn met alles wat de andere persoon zegt, alleen maar zodat hij je niet zal beoordelen.

Als je dat doet zou iemand het gevoel kunnen krijgen dat ze je kunnen manipuleren om te denken wat ze willen en je gevoel van eigenwaarde te verlagen.

Kritiek accepteren op de juiste manier heeft voordelen

De eerste stap om je te helpen om de angst om bekritiseerd te worden te overwinnen, is het leren accepteren van kritiek. Dit is iets wat je kunt bereiken door rustig te reageren voordat je beoordeeld wordt. De voordelen van je hoofd koel houden als iemand kritiek op je heeft zijn onder andere:

 • Je leert je negatieve emoties onder controle te houden.
 • Je voelt je niet aangevallen.
 • Dit helpt je ook om je te leren je eigenwaarde ervan los te maken.
Bezorgde man in gedachten verzonken

Kalm blijven als iemand kritiek op je heeft, kan je helpen om de kritiek efficiënter in je op te nemen. Dit heeft veel voordelen, waaronder:

 • Het stelt je in staat om te evalueren of het oordeel waar en nuttig is, of dat de persoon alleen maar probeert om je te manipuleren.
 • Als het nuttig is, kun je ervan leren en je relatie met die persoon niet verpesten.
 • Als het nuttig is, maar de persoon heeft het niet correct uitgedrukt, kun je hem de juiste manier laten zien om dingen te zeggen.
 • Kritiek kan een poging tot manipulatie zijn. In dat geval zal de andere persoon zich ongemakkelijk voelen als jij het hoofd koel houdt.
 • Door jezelf niet laten overspoelen met woede, laat je je zwakheden niet zien.
 • Als je kalm blijft, stel je jezelf gerust dat je de heerser bent over je eigen gedrag.
 • Als je een fout hebt gemaakt, wees niet bang om het toe te geven. Als je echter niets fout hebt gedaan, bevestig dit dan beleefd.
 • Als de andere persoon ruzie blijft maken, let er dan op dat je niet in die val trapt. Dit stelt ons in staat om te slagen in een onaangename situatie.

Slimme mensen profiteren liever van opbouwende kritiek dan dat ze worden geruïneerd door een valse lofzang.

-Shiv Khera-

Welke negatieve gedachten verstoren het overwinnen van de angst om bekritiseerd te worden?

Er zijn verschillende gedachten die tegen je in kunnen gaan wanneer je probeert je angst om bekritiseerd te worden onder ogen te zien. Door deze gedachten aan te passen, kun je stoppen met je zorgen te maken over kritiek.

Gedachten over jezelf

 • “Ik heb het weer verprutst, ik ben zo’n sukkel.”
 • “Ik schaam me zo, omdat ik weer eens gefaald heb.”

Door zo te denken, geloof je dat je overal de beste in moet zijn en dat je een mislukking bent als je ooit een fout maakt.

Je moet deze gedachten veranderen in rationele gedachten zoals: “Ik denk dat ik een fout heb gemaakt, maar eerst ga ik uitzoeken wat ik verkeerd heb gedaan. Ik heb het recht om fouten te maken. Dit maakt me geen slecht mens, het maakt me alleen maar menselijk.”

Piekerende vrouw heeft angst om bekritiseerd te worden

Gedachten over de situatie

“Dit is zo’n ongemakkelijke en vernederende situatie… Ik kan dit niet aan, ik moet weg.”

Nou, de overtuiging achter deze zin is dat de dingen altijd makkelijk en comfortabel moeten zijn. Ze moeten gaan zoals jij wil dat ze gaan. Dit zou echter de rationele gedachte moeten zijn: “Deze situatie is ongemakkelijk, daar bestaat geen twijfel over. Maar moet ik echt weglopen? Zou het niet beter zijn als ik het onder ogen zag?”

Het is belangrijk dat je weglopen van de situatie niet je eerste optie maakt als het moeilijk wordt. Vergeet niet dat moeilijke situaties juist de situaties zijn waardoor je zou kunnen groeien.

Gedachten over de andere persoon

“Je vernedert me. Het enige dat je wilt doen is mijn fouten laten zien.”

Dit doet je geloven dat slechte mensen het verdienen om gestraft te worden. Ook laat dit je geloven dat anderen je altijd moeten geven wat je wilt en nodig hebt. Als ze dat niet doen, zijn ze nutteloos voor je.

Je kunt die gedachte veranderen en er een meer rationele gedachte van maken. Bijvoorbeeld: “Ik kan de gedachten van mensen niet lezen, dus ik kan hun ware bedoelingen niet echt kennen. Wat als ze me alleen willen kwetsen? Als dat het geval is, moet ik onthouden dat mensen niet altijd zijn zoals ze zouden moeten zijn. Ik ben ook niet perfect.”

Hoe meer men oordeelt, hoe minder men liefheeft.

Honoré de Balzac

Zoals je kunt zien, is het mogelijk om je angst om bekritiseerd te worden te overwinnen. Om dit te doen, moet je echter bepaalde gedachten veranderen, zodat je kritiek kunt accepteren en rustig kunt reageren. Wellicht ook interessant voor jou

Voelen kwetsende kritische mensen een innerlijk gemis?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Voelen kwetsende kritische mensen een innerlijk gemis?

Wat kan de reden zijn dat sommige mensen voortdurend de dingen rond hen bekritiseren om zich goed te voelen? Vaak zijn kritische mensen niet tevred...