Hoe je kunt reageren op kritiek en er iets van kunt leren

Hoe je kunt reageren op kritiek en er iets van kunt leren

Laatste update: 26 juli, 2018

Als iemand je bekritiseert, zie je het meestal als een persoonlijke aanval. Het voelt als een beledigende opmerking die soms zelfs gênant, pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn. Daarom is het vaak zo moeilijk om goed te reageren op kritiek. Het is ook de reden waarom een van je eerste reacties meestal is om defensief te worden.

Maar het is geen goed idee om je erg te laten beïnvloeden door iemands kritiek, vooral als die kritiek niet gerechtvaardigd is. In plaats van defensief te worden, is het veel beter als je assertief kunt reageren op kritiek. Op die manier kun je er iets van leren en voorkomen dat je er op de een of andere manier schade van ondervindt.

Ten eerste is het heel belangrijk om jezelf vragen te stellen over de kritiek van anderen. Het kan pijnlijk zijn, maar niet iedereen heeft de bedoeling om je te kwetsen. Wat is bijvoorbeeld hun doel door jou te bekritiseren? Waarom doen ze dat? Wat zijn hun redenen?

Als iemand je bekritiseert en je denkt niet na over waarom deze persoon zo boos is, of wat hen ertoe brengt om op die manier te reageren, dan zul je hoogstwaarschijnlijk gewoon defensief worden. Maar als je je niet laat meeslepen door je impulsen en kalmeert, zal alles veel soepeler verlopen. Als je je in een rustige gemoedstoestand bevindt, zul je dit soort situaties altijd anders zien. Misschien heeft deze andere persoon het toch niet helemaal verkeerd…

Je zou ook kunnen besluiten dat degene die je bekritiseert het bij het verkeerde eind heeft, maar je uit die gedachte niet. Uiteindelijk accepteer je wat ze je vertellen. Dat maakt het voor hen alleen maar makkelijker om je te manipuleren. Bovendien zal je gevoel van eigenwaarde afnemen omdat je jezelf niet respecteert.

Iemand bekritiseren

Geconfronteerd worden met kritiek

Als iemand niet weet hoe hij met kritiek moet omgaan, reageert hij meestal met excuses (“ja, maar…”). Ze proberen het koste wat het kost te vermijden. Er zijn ook mensen die het aan de oppervlakte accepteren, maar er niet van overtuigd zijn dat ze moeten veranderen.

Al deze houdingen over kritiek zijn schadelijk, omdat ze het zien als een soort aanval. Dus dat betekent dat je je waarschijnlijk rot zult voelen en er niets van zult kunnen leren.

De sleutels tot een succesvol reageren op kritiek zijn actief luisteren en het beheersen van je interne monoloog. Op die manier kun je later vanuit een plaats van rust en vrede een antwoord vinden.

Hoe ga je om met kritiek?

Als je leert om rustig te reageren op kritiek, betekent dat dat je leert om je negatieve emoties te beheersen. Als je je in een rustige gemoedstoestand bevindt, kun je beter letten op wat ze zeggen en er iets uithalen. Dat is de enige manier om hun bedoelingen te begrijpen en te bepalen of ze slecht waren of niet.

Kritiek is dus constructief. Je kunt ervan leren en het gebruiken om jezelf te verbeteren. En als het goede kritiek was, maar de ander wist het niet goed uit te drukken, dan kun je ze de juiste manier laten zien om dat te doen. Het zal helpen om je relatie goed te houden.

Aan de andere kant proberen ze je misschien te manipuleren. De beste reactie daarop is echter niet woede. Je moet assertief, kalm en rustig kunnen uitdrukken wat je denkt en voelt. Als je niet boos reageert, geef je hen geen teken van je zwakke punten geven.

Als de ander gelijk heeft en jij hebt het mis, kun je het beste jezelf corrigeren. Maar als dat niet het geval is, moet je bij jouw mening blijven. Als ze blijven volhouden, is het het beste om jezelf er buiten te houden.

Als je kalm bent in het aanhoren van kritiek, kun je met opgeheven hoofd uit een situatie komen die meestal onaangenaam is. Maar als je assertief reageert, voel je je niet aangevallen en bescherm je je gevoel van eigenwaarde.

“Kritiek is slechts een mening. Je hoeft niets te bewijzen. Je kunt altijd leren van kritiek, of je kunt beter je emoties leren beheersen en er buiten blijven.”

Pratend koppel

Succesvol reageren op kritiek

Het is niet prettig om kritiek aan te horen. Dat geldt des te meer als je je bedenkt dat wat iemand je vertelt waar is. Dus we gaan je laten zien hoe je succesvol kunt reageren op kritiek, en er het beste uit kunt halen.

De eerste stap na het ontvangen van kritiek is om het te analyseren en je interne monoloog te veranderen (wat je zegt en denkt in je hoofd). Je kunt jezelf bijvoorbeeld zoiets vertellen: “Ik hoef niets te bewijzen, want niemand valt me aan. Luister goed, want wat ze zeggen kan nuttig zijn. Probeer te begrijpen wat ze willen. Het feit dat ze me bekritiseren betekent niet dat ik volledig gefaald heb.

Het volgende wat je moet doen is hun kritiek evalueren. Zo kom je erachter of je je gedrag moet veranderen, of dat je het beste op een constructieve manier kunt verwerpen wat ze tegen je hebben gezegd. Om dit te doen, moet je diep nadenken over de volgende dingen:

 • Vraag jezelf af wie de kritiek geeft. Zijn ze geschikt? Kennen ze je goed genoeg? Weten ze waar ze het over hebben?
 • Welk doel heeft die ander met zijn kritiek in gedachten? Het kan zijn om je een slecht gevoel te geven. Maar het kan ook zijn om te proberen tot overeenstemming te komen, of om je iets te laten weten dat hen stoort, zodat je het kunt veranderen.
 • Vraag jezelf af of het kritiek is die je vaak hebt gehoord. Is dit de eerste keer dat ik het hoor of hebben andere mensen hetzelfde gezegd?
 • Hoeveel energie moet ik besteden aan het veranderen van mezelf als gevolg van deze kritiek? Misschien is dat het niet waard…
 • Denk aan de emotionele sfeer. De andere persoon kan boos geweest zijn, dus misschien moet je het niet zo serieus nemen. Het nadenken over hun emoties kan je helpen om de situatie in een ander licht te zien. We zeggen allemaal dingen die we niet menen als we boos zijn. Soms is het het beste om er niet veel van te maken.
Handen van pratende mensen

Hoe moet je reageren op terechte kritiek?

Als het antwoord op de vraag of het een constructieve kritiek is ja is, dan zijn er een paar verschillende dingen die je kunt doen. Hier zijn ze:

 • Beheers je emoties. Het is het beste om niet boos te worden. Je moet je gevoelens beheersen.
 • Wees niet defensief over de kritiek. Als wat ze zeggen waar is, dan is er geen reden om defensief te zijn. Als je dat doet, verspil je gewoon tijd en energie.
 • Luister actief. De juiste manier om te reageren is door actief te luisteren. Met andere woorden, je moet aandacht besteden aan hun boodschap om echt te begrijpen wat ze je vertellen. Dit zal je helpen adequaat te reageren op hun kritiek.
 • Vraag om meer informatie en zoek naar dingen die je kunnen helpen om te veranderen. Dit betekent alternatieven vinden, niet boos worden.
 • Vat samen wat ze ze hebben gezegd om ervoor te zorgen dat je het begrepen hebt. Maak aan het eind een samenvatting en vraag ze of je alles hebt begrepen wat ze zeiden.
 • Creëer een strategie voor verandering. Plan dingen en ga te werk op een manier die je zal helpen veranderen.

Zoals je ziet zijn er twee manieren om op kritiek te reageren. Als het niet klopt, dan moet je jezelf in de schoenen van de ander plaatsen. Het is belangrijk om te proberen te begrijpen waarom ze je bekritiseren. Als de kritiek terecht is, dan is het het beste om assertief te zijn. Op die manier kun je datgene waar ze kritiek op hebben verbeteren.

Bibliografie:

Goleman, D. Working with Emotional Intelligence. A&C Black. 1998.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.