Van de ene relatiecrisis over in de andere

Communicatieproblemen, gebrek aan beschikbaarheid of niet-genezen wonden kunnen enkele van de redenen zijn waarom een stel voortdurend ruzie heeft.
Van de ene relatiecrisis over in de andere
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 04 december, 2023

Waarom was het vroeger anders? Er is vast wel een moment geweest in je relatie waarop je jezelf deze vraag hebt gesteld. Deze vraag veroorzaakt twijfel, wantrouwen en onzekerheid. Bovendien geeft het je het gevoel dat jij en je partner in een constante relatiecrisis verkeren.

Een relatiecrisis is iets waar je je niet al te veel zorgen om hoeft te maken. Het gebeurt wanneer een koppel een overgang doormaakt en een verandering nodig heeft. Waar je je zorgen over moet maken, is hoe je omgaat met de crisis.

Als je merkt dat je de ander de schuld geeft of negeert wat er gebeurt, moet je dat gedrag analyseren. Ander ongezond gedrag is geloven dat de crisis het einde van je relatie is, of blind vertrouwen op bepaalde overtuigingen die de band die je met de ander hebt, ondermijnen.

Na een paar jaar in dezelfde relatie, is het normaal dat je voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Misschien zien sommige dingen er anders uit dan je je had voorgesteld. Maar dat is allemaal normaal. Het geheim is om te weten hoe je ermee moet omgaan.

De meeste stelletjes zijn erg bang voor verandering. Als de relatie niet is zoals het was in het begin en er zich veranderingen voordoen, zou dat een crisis kunnen veroorzaken.

Overtuigingen die een relatiecrisis kunnen veroorzaken

Liefdesrelaties zijn erg belangrijk voor ons. Maar helaas hebben we ook allemaal enkele specifieke overtuigingen en gedragingen die van iets moois iets verschrikkelijks kunnen maken. Bijvoorbeeld, het idee dat je hebt over hoe een relatie hoort te zijn, of wat liefde is, of hoe je partner zich zou moeten gedragen. Je wordt beïnvloed door al die ideeën en ze kunnen de katalysator zijn voor een crisis.

“Crisis is een toestand waarin verandering op de een of andere manier van belang is.”

-Webster-

Een ander voorbeeld, hoewel je je er misschien niet van bewust bent, is dat de meeste mensen het liefst willen dat die verliefdheidsfase aan het begin van de relatie voor altijd duurt. Wanneer de intensiteit van deze fase afneemt, begin je je partner te zien zoals hij of zij is. Dan verdwijnen de verwachtingen en idealiseringen, en dat kan plaats maken voor een crisis.

Zodra je de blinddoek afzet en ontdekt dat je partner niet de persoon is die jij dacht dat hij was, doe je je best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij deze poging kan het soms zijn dat je je partner probeert te veranderen. Je probeert hem te vormen aan de hand van de idealen en verwachtingen die toch niet uitkomen.

Gedrag dat een relatiecrisis kan veroorzaken

Dit is echter niet hetzelfde als het accepteren van de andere persoon. Je probeert de ander zo dicht mogelijk bij jouw mentale plaatje te brengen. Als je je zo gedraagt, kan de andere persoon beledigd raken. En zodoende zullen er problemen ontstaan.

Want hoe zou jij je voelen als iemand zou proberen om jou te veranderen? Je kunt je partner vragen om sommige dingen te veranderen, zolang je het maar niet eist en je rekening houdt met zijn mening.

Man die rondloopt met een hartje boven zijn hoofd omdat hij niet in een relatiecrisis verkeert

Een andere fout is denken dat als je eenmaal een relatie hebt, je geen moeite meer hoeft te doen. Je moet liefde dag in dag uit onderhouden. Veel mensen hebben echter de neiging om alles te laten gaan wanneer ze eenmaal die zekerheid van een vaste relatie hebben gevonden.

En dan vergeet je je partner te laten zien hoezeer je hem waardeert en hoeveel je van hem houdt. Dit zijn fundamentele aspecten voor een gezonde relatie, gebaseerd op wederzijdse bewondering en respect.

De ander de schuld geven voor alles wat er mis is in de relatie betekent dat je je verantwoordelijkheid niet wilt accepteren. Een stel is een team en als je alle schuld volledig afschuift op je partner, is er geen sprake van een teamsverband.

Een gebrek aan communicatie veroozaakt ongetwijfeld de meeste crises. Het is ongezond om je mond te houden over dingen waar je last van hebt. Veel mensen doen dat en houden deze dingen binnen totdat ze ontploffen.

Het is ook niet goed om twijfels te hebben over je partner en niets te zeggen. Dit veroorzaakt namelijk constante onzekerheid, waardoor je beslissingen neemt die de relatie uitdagen. Maar ieder van jullie staat aan zijn eigen kant. Al deze dingen zullen de band die jullie hebben beschadigen.

Elke persoon heeft ruimte nodig

Nog iets dat een relatiecrisis kan veroorzaken, is emotionele afhankelijkheid. Dit is wanneer je gelooft dat je partner jouw enige bron van geluk is. Je gelooft dat je zonder die persoon niets voorstelt, waardoor je volledig afhankelijk van hem wordt. Iets doen zonder de ander of zelfs je goed voelen is onmogelijk.

In elke relatie is het echter belangrijk dat beide partners genieten van hun eigen persoonlijke ruimte. Ze moeten af en toe tijd doorbrengen met hun vrienden, iets doen wat ze leuk vinden om te doen. Je partner zou niet het middelpunt van jouw universum moeten zijn. Als je hem wel op deze manier behandelt, kan dit erg verstikkend zijn.

Een relatiecrisis voelt als een grote knoop

Bovendien veroorzaakt totale afhankelijkheid van de ander angst, onzekerheid en twijfels over je relatie. Dit alles kan leiden tot een onmiddellijke relatiecrisis.

Je partner is je soulmate. Je hebt je partner niet nodig om volledig te zijn. De persoon met wie je je leven wilt delen, is een reisgenoot, niet je reden om te leven.

Wellicht merk je ook dat je je relatie voortdurend vergelijkt met die van anderen. Je ziet ze van buitenaf en ze lijken perfect. Andere stellen doen alles samen en brengen geen moment door zonder elkaar… Ook dit kan invloed hebben op je eigen relatie. Omdat je zou willen dat jouw relatie meer was als de relaties die je om je heen ziet.

Het punt is dat je niet weet wat er achter gesloten deuren gebeurt. Ook de mensen waar je naar kijkt kunnen elke dag een relatiecrisis hebben.

Je eigen relatie vergelijken met de relatie van anderen is oneerlijk en zinloos. Je bent anders dan andere mensen, je hebt een ander leven gehad en je hebt verschillende dingen gezien. Elk stel is uniek en het is uiterst belangrijk om dat te onthouden.

“Volwassen liefde trekt aan zonder te beloven en verenigt zonder vast te binden. Het voedt zich met dankbaarheid en breidt zich uit met vrijheid.”

-Ari Shemoth-

Elke relatiecrisis is een kans

Zoals je ziet, zijn crises gewoon kansen om je relatie te veranderen en te transformeren. Die veranderingen kunnen de vorm aannemen van een evolutie of een breuk. Het zijn momenten die je laten pauzeren en nadenken over de relatie.

Dus, de eerste stap om ze op te lossen is om open te zijn. Met andere woorden: wees bereid om er op de best mogelijke manier mee om te gaan. Dat betekent niet alleen samen reflecteren en praten, maar ook nadenken over jezelf en je eigen gedrag.

Wanneer jij en je partner met elkaar proberen te praten, moet je de klachten vergeten en proberen om de situatie vanuit een praktisch en positief perspectief te benaderen. Het is niet handig om je partner te herinneren aan alles dat hij in jou ogen verkeerd heeft gedaan.

Overweeg in plaats daarvan hoe je kunt verbeteren of oplossen wat er is gebeurd, zodat jullie tot een compromis kunnen komen. Anders zal je relatie in een constante crisis verkeren. Als je het niet zelf kunt oplossen, zoek dan hulp van een relatiedeskundige.

Relatiecrises kunnen leiden tot een breuk en misschien ook niet. In beide gevallen zijn het noodzakelijke ervaringen. Je moet ermee leren omgaan als je een betere persoon en een betere partner wilt worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.