Negatieve gedachten tijdens de coronacrisis

Het ervaren van angst en onzekerheid tijdens de huidige COVID-19-pandemie is heel normaal. Je moet die negatieve gedachten echter onder controle houden. Alleen op deze manier kun je ervoor zorgen dat je brein in ongunstige tijden altijd je beste bondgenoot is.
Negatieve gedachten tijdens de coronacrisis

Laatste update: 28 januari, 2021

Negatieve gedachten hebben tijdens de coronacrisis is volkomen normaal. Het is belangrijk om te weten dat op dit moment de meeste mensen over de hele wereld dezelfde gevoelens, angst en onzekerheid ervaren. Dit helpt je misschien om je wat minder alleen en meer verbonden te voelen.

Je moet echter je mentale toestand beheersen om niet in een staat van wanhoop te raken. Leer in het artikel van vandaag hoe je met negatieve gedachten omgaat.

Zoals we op onze site al hebben opgemerkt, gaat de huidige coronacrisis over meer dan alleen zorgen voor je fysieke gezondheid. In deze omstandigheden is het essentieel om ook voor je psychologische welzijn te zorgen.

Factoren zoals thuisisolement, het gescheiden zijn van enkele van je dierbaren en het gevoel niet te weten wat er in de toekomst kan gebeuren, kunnen je interne evenwicht enorm beïnvloeden.

Je emoties zullen je op de proef stellen. In zo’n onvoorstelbare context heb je middelen nodig. Het klopt dat je het volste recht hebt om af en toe je toevlucht te zoeken in verdriet. Je moet echter wel controle kunnen houden over de dingen die te controleren zijn: je eigen gedachten en gedrag.

Er is iets dat veel sneller verspreidt dan het coronavirus zelf, namelijk paniek. Je kunt je niet overgeven aan angst, anders heb je geen nut meer voor jezelf of anderen. Het is tijd om hulpbronnen te activeren waarvan je niet eens wist dat je ze had en te leren omgaan met negatieve gedachten in deze moeilijke tijd.

Negatieve gedachten tijdens de coronacrisis

Hoe om te gaan met negatieve gedachten tijdens de coronacrisis

Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of de American Psychological Association (APA) dringen terecht aan op verschillende preventieve maatregelen. Ze adviseren mensen om regelmatig hun handen te wassen, in hun huis te blijven, afstand te nemen van hun sociale omgeving en alleen hun huis te verlaten voor essentiële zaken.

Deze maatregelen verkleinen het risico op infectie, maar veranderen mensen tegelijkertijd in angstcapsules die elk moment kunnen ontploffen. De pandemie van het coronavirus is sinds eind 2019 bij ons en vordert snel. Het veroorzaakt echter niet alleen infectie (een groot deel is mild). Het verstoort ook levens, projecten, banen, studies en kortetermijndoelen.

Op dit moment zijn we als figuren opgesloten in een kristallen bol, en dit kan zijn tol eisen. Laten we eens kijken hoe je met negatieve gedachten kunt omgaan tijdens de coronacrisis.

Ik ga besmet raken en alles zal mis gaan… ik ga een paar van mijn dierbaren verliezen

Angst voor infectie of zelfs de dood zijn de meest voorkomende gedachten in deze contexten. Het is heel normaal dat deze angsten op een bepaald moment door je hoofd gaan. En als het gebeurt, heeft het een doel: jou en jouw dierbaren beschermen.

Wat je echter niet mag toestaan, is dat deze gedachten constant rond je hoofd zoemen. Dit zal je namelijk alleen maar verlammen en nog meer paniek zaaien. Dus wat kun je in deze omstandigheden doen?

  • Er is een realistische aanpak nodig. Ja, er is een risico op besmetting, maar als je de juiste maatregelen neemt, vermindert dat risico aanzienlijk.
  • Het klopt ook dat er een mogelijkheid is dat een naaste van ons sterft, maar je moet naar de statistieken kijken. Het risico om te overlijden ligt tussen 3 en 5%, of waarschijnlijk veel minder omdat er waarschijnlijk meer mensen geïnfecteerd zijn dan uit de cijfers blijkt. Het treft vooral ouderen en andere kwetsbare mensen onder ons en zij zijn degenen die we echt moeten beschermen.
  • Elke keer dat deze negatieve gedachten je overvallen, moet je ze rationaliseren en dan een lade visualiseren waar je de meeste negatieve en nutteloze gedachten in op kunt bergen. Doe de lade daarna op slot!
Iemand in gedachten

Deze nachtmerrie zal nooit eindigen, deze situatie is mij te veel!

In de psychologie noemen we dit type redenering ‘affectieve prognose’. We doen het wanneer we voorspellen hoe we ons morgen, de dag erna en de volgende maand zullen voelen. Het is normaal dat mensen zich laten kapen door de meest negatieve emoties, zoals paniek en angst. In plaats van ze aan te pakken, geef je ze absolute kracht.

Aan de andere kant moet je weten dat dit ook een van de meest terugkerende negatieve gedachten is tijdens de coronacrisis. Men begint te denken dat deze thuisisolatie voor altijd zal duren en dat we het virus nooit zullen verslaan.

Laten we hier duidelijk over zijn: je kansen om deze crisis het hoofd te bieden zijn afhankelijk van het feit of jij een ijzeren greep op je geest hebt. Een manier om dit te bereiken is door je emotionele wereld te reguleren. Ontspanning, meditatie, activiteiten doen die je afleiden van dingen en praten met je dierbaren zijn goed.

Bovendien, als je je zo voelt, vraag jezelf dan dit af: hoe vaak heb je het gevoel gehad dat een vreselijke situatie nooit zou verdwijnen maar dit uiteindelijk toch deed? Blijf dus kalm, ook dit gaat allemaal voorbij.

Ik zal mijn baan verliezen en de wereld zoals we die kennen zal veranderen

Je kunt tijdens de coronacrisis veel negatieve gedachten hebben. Je maakt je misschien zorgen dat je je baan kwijtraakt of dat de wereld zoals je die kent gaat veranderen.

In deze gevallen is er iets dat heel duidelijk is: dit is geen irrationele angst. Het zou naïef zijn om jezelf ervan te overtuigen dat als we het virus eenmaal onder controle hebben, het weer precies zo zal zijn als voorheen. De kans is groot dat veel mensen inderdaad hun baan verliezen. Dus hoe kun je met die angst omgaan?

Door prioriteiten te stellen en te focussen op de behoeften van het moment. Op dit moment is het belangrijkste dat we voor onszelf zorgen, onszelf beschermen en de infectiecurve afvlakken. Dat is ieders huidige prioriteit en het enige dat we echt in handen hebben.

Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren, dat klopt. Maar wat er ook gebeurt, je kunt besluiten het rustig onder ogen te zien. Als de tijd daar is kun je er naar handelen. Concentreer je altijd op één ding tegelijk, stap voor stap, één dag tegelijk.

Negatieve gedachten tijdens de coronacrisis: conclusie

Tot slot, deze pandemie zal eindigen. Dit is een feit. De mensheid heeft al vergelijkbare scenario’s doorgemaakt en op dit moment hebben we meer middelen, instrumenten en betere experts en artsen dan ooit tevoren. Het menselijk ras is geweldig als het samenkomt, en dat is wat er momenteel gebeurt.

Bang zijn is volkomen normaal, maar je moet het onder controle houden. Gebruik je emoties in je eigen voordeel en onthoud wat je prioriteiten zijn: lichamelijke gezondheid en psychologisch welzijn. Wellicht ook interessant voor jou

Bescherm je mentale gezondheid tegen COVID-19
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Bescherm je mentale gezondheid tegen COVID-19

Quarantaine, onzekerheid en angst stellen ons op de proef. Dus hoe kun je je mentale gezondheid tegen COVID-19 beschermen?


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.