Wat moeten we doen als een naaste COVID-19 krijgt?

Wat moet je doen als een naaste positief is getest op COVID-19? Kun jij ook besmet raken? Dit zijn de actieprotocollen die gezondheidsinstellingen voor ons hebben opgesteld en waaraan we ons moeten houden.
Wat moeten we doen als een naaste COVID-19 krijgt?

Laatste update: 24 maart, 2020

De coronavirus pandemie verandert niet alleen onze levensstijl, maar roept ook moeilijke vragen op. Een daarvan is hoe we moeten handelen als een naaste COVID-19 krijgt. In crisissituaties zijn er drie uitzonderlijke hulpmiddelen die je altijd in gedachten moet houden:

  • nauwkeurige informatie
  • persoonlijke verantwoordelijkheid
  • kalmte

Met deze drie geweldige bondgenoten is het gemakkelijker om met de situatie om te gaan.

Allereerst, het meest relevant is om het actieprotocol voor het land waar je woont te kennen. De gezondheidsorganisaties van de meeste landen hebben specifieke telefoonlijnen opgezet om informatie te verstrekken en om contact op te nemen met je gezondheidscentrum of ziekenhuis als je symptomen hebt.

Natuurlijk zullen deze telefoonlijnen erg druk zijn, maar blijf het proberen tot iemand je te woord staat indien dit nodig is. Het aantal telefonisten dat je kan helpen wordt waar mogelijk verhoogd. Zorg er wel voor dat je altijd het juiste nummer bij de hand hebt wanneer je dit nodig mocht hebben.

In de tussentijd is het raadzaam om te proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden door adequate hygiëne en beschermingsmaatregelen te nemen en sociale interactie zo veel mogelijk te beperken.

Check of er symptomen zijn van het coronavirus

Hoe te handelen als een naaste COVID-19 krijgt

De wereldkaart van het coronavirus laat een duidelijke realiteit zien. We hebben momenteel meer dan 278.000 besmettingsgevallen in meer dan 160 locaties en dit stijgt met de seconde. Terwijl we dit schrijven, heeft Italië een van de meest zorgwekkende uitbraken, op de voet gevolgd door Spanje.

Het goede nieuws is dat China de uitbraak heeft weten te bedwingen en nu de overgrote meerderheid van veldhospitalen die het had opgezet om de noodsituatie aan te pakken heeft gesloten. Het onderneemt nu actie om Italië te helpen met medische benodigdheden en medische experts.

We weten daarom dat de ziekte kan worden gestopt, maar om dat te doen, moeten we de individuele verantwoordelijkheid nemen om het aantal geïnfecteerden te beperken, instorting van het ziekenhuissysteem te voorkomen en nog belangrijker, de risicopopulatie te beschermen.

Maar terug naar onze eerder gestelde vraag: wat moeten we doen als een naaste met COVID-19 is besmet?

Wat moeten we doen als een naaste COVID-19 krijgt

Een ding om te onthouden is dat in 80% van de gevallen het coronavirus milde symptomen heeft:

  • Droge hoest
  • Een gevoel van kortademigheid
  • Koorts
  • Spierpijn en algemene malaise
  • Keelpijn
  • Loopneus

De overgrote meerderheid kan thuis herstellen zonder enige specifieke behandeling. Je moet gewoon thuis uitzieken en de nodige hygiënemaatregelen nemen.

Het is echter belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan de bevolking met het grootste risico, voor wie COVID-19 zeer ernstig kan zijn. Dit zijn mensen met onder andere de volgende kenmerken:

  • Ouderen
  • Patiënten met een lage afweer
  • Patiënten met chronische ziekten
  • Mensen met diabetes
  • Patiënten met hartproblemen

In deze gevallen zullen de gezondheidsorganisaties de opname van onze naaste in een ziekenhuis beoordelen.

Wat moet ik doen als iemand die mij lief is COVID-19 krijgt?

Wanneer iemand die je lief is positief is getest op COVID-19, is het normaal dat je je ongemakkelijk voelt. Je moet echter kalm blijven. Je moet alleen de dokter bellen als je naaste duidelijke COVID-19-symptomen heeft. De volgende stap zal zijn om thuis volledig te isoleren en te wachten tot de gezondheidswerkers bij ons thuis komen om de test uit te voeren.

Als jij of de betrokkene geen symptomen vertonen die verband houden met het coronavirus, dan zijn de richtlijnen dat je een normaal leven probeert te leiden (binnen de protocollen die op dat moment in stand zijn) en dat je preventieve en voorzorgsmaatregelen neemt.

Woon je in hetzelfde huis als het zieke familielid, dan moet je de volgende aanbevolen richtlijnen volgen:

Een naaste is besmet met COVID-19: huisrichtlijnen

We dringen er nogmaals op aan dat als je naaste niet tot een van de eerder genoemde risicogroepen behoort, ze de ziekte thuis zonder grote problemen uit moeten kunnen zieken.

  • Je moet een isolatieperiode van 14 dagen bij je thuis aanhouden.
  • De zieke moet een eigen kamer hebben. Voor zover dit mogelijk is moet de zieke ook een eigen badkamer hebben. Als er maar één badkamer in huis is, moet deze na elk gebruik met bleekwater worden schoongemaakt.
  • De kamer moet goed geventileerd zijn en indien mogelijk natuurlijk licht hebben. Het familielid moet te allen tijde een mobiele telefoon hebben.
  • Er moet ook een luchtdichte vuilnisbak zijn waar de patiënt zijn of haar zakdoekjes of ander afval in weg kunnen gooien.
  • Als de zieke naaste de kamer verlaat, moet hij een masker dragen. Ook moet er een afstand van minimaal 2 meter van andere mensen in huis gehouden worden. Ze moeten hun handen regelmatig en altijd met zeep wassen, net als alle andere leden van het huishouden.
  • Ook moet je het huis regelmatig schoonmaken met water en bleekmiddel. Het is belangrijk om alle oppervlakken schoon te maken, niet te vergeten de handgrepen, computeroppervlakken, fauteuils, stoelen, enz. Je moet keukengerei en bestek met heet water wassen.
  • Daarnaast moet je de kleding van de patiënt apart wassen, op hoge temperatuur.
Handen wassen met zeep is erg belangrijk

Hoe weet je of je naaste vrij is van COVID-19?

De thuisquarantaine duurt 14 dagen. In meer dan 80% van de gevallen zullen er verder geen problemen zijn. Om erachter te komen of de persoon vrij is van het virus, kunnen gezondheidswerkers twee tests uitvoeren met een interval van 24 uur. Als beide tests negatief zijn, is de ziekte overwonnen.

Het is belangrijk om te melden dat er geen wetenschappelijk bewijs is om te zeggen dat een persoon die COVID-19 heeft gehad, geen terugval kan krijgen. We moeten echter kalm blijven en onze artsen altijd vertrouwen. Tot slot, als iemand van wie je houdt besmet is met COVID-19, raak dan niet in paniek. Er is een protocol en we moeten ons daaraan houden.

De overgrote meerderheid die met deze ziekte worden geconfronteerd krijgen de ziekte zonder verdere bijzonderheden en het aantal mensen dat elke dag uit het ziekenhuis wordt ontslagen, wordt steeds bemoedigender. We kunnen erop vertrouwen dat we hier samen doorheen komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.